Fisk i ugn med smokey chipotlesås

Hoppas ni gillar den nya rutinen med att få matlådetips på måndagar. Många av er kanske äter av middagsresterna till lunch, men själv känner jag inte att det fungerar för mig och det behovet jag har så sambon och bonussonen får stå för restrens till lunch i sina matlådor medans jag gör min egen lunch.

Förra veckan hade Ica torskrygg på erbjudande så då passade jag på att köpa på mig ett par bitar och eftersom torsk är ett magert protein så passar det superbra i mina matlådor. Hade en öppnat tub med mjukost så den fick agera basen i såsen. Blev en riktigt trevlig rätt!

4 port.

500 g torsk
salt
svartpeppar

Sås
250 g Kavli mjukost smokey chipotle
1 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning

1 dl riven ost

Tina fisken om den är fryst.
Salta och peppra fisken och lägg den i en smord gratängform alt. direkt i glasmatlådor.
Rör ihop mjukost och vetemjöl i en kastrull.
Häll i grädden och blanda och låt såsen koka upp på medelvärme.
Smula ner buljongtärningen.
Låt såsen koka ihop.
Häll sedan såsen över fisken och strö över den rivna osten på fiskbitarna.
Ställ in i ugnen på 200°C i ca 15-20 min.

Servera med t.ex kokt potatis och valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept

500 g torsk
salt
svartpeppar
250 g Kavli mjukost smokey chipotle
1 msk vetemjöl
1 dl matlagningsgrädde 13%
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl riven ost
12%

Kcal: ca 293 kcal/port exkl tillbehör.

Kolhydrater: 3.3 g Protein: 36.7 g Fett: 14.5 g

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 48/2023

Här har jag idag lyckats hinna med att skapa hela tre stycken nya recept, varav två som jag ska dela med mig utav kommande vecka 🫶 Gäller att passa på när jag har möjlighet 🤭

Nya middagstips från bloggens arkiv är fixade inför kommande vecka!

Anpassa protein och tillbehör efter eget tycke och smak, byt mot andra mejeriprodukter med fetare/lättare fetthalt mm Ett recept går alltid att anpassa så det passar ens behov på bästa sätt.

Hoppas ni får en riktigt härlig matvecka 🥰

Pankobakad torsk – recept finns ▶️▶️ HÄR

Raggmunk – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pastasås med falukorv & ajvar relish – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklingwok med vitlök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Crostini med ostkräm – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Torskgratäng med citron & dill

Ett av dom godaste fiskrecepten jag vet, så tveka inte att testa 🥰

4 port.

400 g torsk
1 tsk salt
2 tsk citronpeppar
16 cocktailtomater
1 röd lök
2½ dl matlagningsgrädde
1½ dl crème fraiche
dill
2 msk chilisås
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk fiskfond
1 dl riven västerbottensost

Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Värm ugnen till 225°C.
Skär torsken i kuber, skiva löken tunt och skölj tomaterna, lägg allt i en ugnssäker form.
Krydda med salt och citronpeppar och blanda runt.
Blanda samman grädde, crème fraiche, dill, chilisås, citronjuice och fiskfond.
Häll över fisken.
Strö över västerbottensosten och ställ in formen mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills osten har blivit gyllenbrun.
Servera tillsammans med pressad potatis och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

400 g torsk
1 tsk salt
2 tsk citronpeppar
16 cocktailtomater
1 röd lök
1¼ dl matlagningsgrädde 13% *
1¼ dl vatten
1½ dl crème fraiche 8% *
dill
2 msk chilisås *
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk fiskfond *
1 dl riven västerbottensost
*

Totalt blir det 6P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 217 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lussebullesnittar

Kakor som smakar exakt som en lussebulle 💛

100 g smör
1 dl socker
1 msk sirap
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2½ dl mjöl
1 pkt saffran
russin efter smak
pärlsocker

Vispa rumsvarmt smör med saffran, sirap och socker tills det blir riktigt gult och fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem.
Blanda till en smidig deg och tillsätt russinen.
Dela degen i 2 delar och forma 2 avlånga korvar.
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och tryck till med gaffel.
Strö över pärlsocker.
Grädda i 175 C ca 10-12 minuter.
Ta ut plåten och skär kakorna på snedden medan de fortfarande är varma.
Låt kallna.

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pasta- & korvgratäng med smak av champinjon

Ett recept som man bara måste testa om man gillar korv och svamp. Blev grymt gott! Jag gjorde detta direkt i mina matlådor och kortade ner tiden lite i ugnen bara, ca 10 min istället för 20 min 🥰

6 port.

valfri mängd pasta
600 g falukorv alt annan korv
ca 250 g champinjoner
smör
1 tub champinjonost
1 svampbuljongtärning
4 dl grädde
100 g riven ost

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Skär korven i valfri storlek.
Dela på champinjonerna.
Stek korv och svamp i smör i en panna.
Tillsätt grädde och smula ner buljongtärningen och låt det koka upp.
Sänk värmen och rör i mjukosten och låt den smälta ner i grädden.
Häll pastan i en smord ugnsform och häll korv- och svampsåsen över, rör runt lite med pastan så att det blandar sig.
Strö på riven ost och ställ in formen i ugnen, 225°C i ca 20 min.

Servera med valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept

300 g okokt pasta
600 g korv från Maträtt
ca 250 g champinjoner
smör
1 tub champinjonost
1 svampbuljongtärning
2 dl matgrädde 13%
2 dl pastavatten
100 g riven ost 12%

Kcal: ca 453 kcal/port exkl tillsatt matfett och grönsaker.

Kolhydrater: 41.5 g Protein: 36.8 g Fett: 14.1 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 47/2023

God söndagskväll på er! Haft en intensiv vecka som jag bara försökt att ta mig igenom på bästa möjliga sätt 🫣 Har inte knåpat ihop ett enda nytt recept under veckan, utan har faktiskt haft receptkreatörsledigt för en gångs skull ☺️ Inte ofta det händer så det var väl tur jag hade lite opublicerade rätter på lager 😉

Men nu vill vi ju planera för veckan som kommer så här kommer lite middagstips från bloggens arkiv för att underlätta lite för er ❤️

Fläskfilépasta med soltorkade tomater – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fläsk med löksås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Köttfärsrullader med bacon & smarrig sås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pizza med skinka, salami & karamelliserad lök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kvargpannkakor med smak av pepparkaka – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Vinkyckling med buljongkokt ris

I början av min bloggkarriär (vilket var 2008) så hämtade jag mycket inspiration från då stora matbloggare som Kryddburken och Jennys matblogg. Just detta receptet som jag delar med mig utav idag kommer från Kryddburken. Den typen av innehåll på deras bloggar tilltalade mig mycket då det var precis så som jag själv lagade mat. På den tiden var det ju inte jättevanligt med matbloggar som det är nu. Nu är ju konkurrensen jättehård och det gäller verkligen att nischa sig för att ha en chans att lyckas. Min nisch har blivit just recept som är hälsosamma på en lite mer lagom nivå med vanliga råvaror och livsmedel. Att ta till extrema metoder för en hälsosammare livsstil är inget jag själv tror på och tror många känner likadant. Vanlig mat är inte ohälsosamt, det är när man överäter sitt behov av energi och man gör det regelbundet som det blir ohälsosamt!

Önskar er en riktigt fin helg, imorgon är det åter igen dags för nya mattips inför veckans middagsplanering 🥰

4 port.

3 kycklingfileér, ca 500-600 g
1 burk champinjoner
3 schalottenlök finhackad
5 dl vatten totalt
2 dl rött vin
soya color
1 köttbuljongtärning
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk strösocker
1 dl matlagningsgrädde
cayennepppar
salt

4 port ris
vatten
1-2 örtbuljongtärningar

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. 
Fräs i stekpanna tills de fått fin färg, tillsätt den hackade löken, vinet och kryddorna och buljongtärningen, häll på lite vatten så det nästan täcker, låt brässera ca 20-25 min, tillsätt mer vatten då och då.
 Avsluta kycklinggrytan med matlagningsgrädde och red av såsen med vetemjöl och vatten. 
Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan till buljongkokt ris.

Viktväktarna Points

3 kycklingfileér, ca 500-600 g
150 g färska champinjoner
3 schalottenlök finhackad
5 dl vatten totalt
2 dl rött matlagningsvin *
soya color
1 köttbuljongtärning *
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk sötströ
1 dl matlagningsgrädde 13% *
cayennepppar
salt

 2P för kycklinggrytan. Lägg till points för ris eller annat tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 200 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK