Äppelkaka i långpanna

Mycket äpplen i år, vilket syns i flöden på sociala medier. Bakverk, mos och dryck i mängder. Tyvärr har vi inte ett enda fruktträd på tomten i det nya huset vilket jag tycker är väldigt tråkigt, men vi har snälla grannar vi har fått av och även mina föräldrar.

Denna kakan påminner mycket om en kladdkaka i konsistensen så att den blev poppis hos mina kollegor var inte så konstigt. Tog slut nästan på direkten.

250 g smör
5 dl strösocker
3 ägg
4½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 äpplen, skalade och skivade
kanel
pärlsocker

Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret på medelvärme i en stor kastrull.
Ta kastrullen från värmen och rör ner sockret och äggen, ett i taget.
Blanda mjöl och vaniljsocker i en skål och rör ner i smeten.
Bred ut smeten i en långpanna eller form, (ca 25 x 30 cm) klädd med bakplåtspapper.
Skala äpplena och skiva i tunna skivor.
Tryck ner dem i smeten.
Strö över kanel och toppa med pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter tills kakan fått fin färg.
Låt svalna, skär i rutor.

Går även bra att servera som dessert med lite glass, grädde eller vaniljsås till om man vill.

16 reaktioner till “Äppelkaka i långpanna”

  1. jag har precis ställt in kakan ugnen. spännande attfå smaka på den sen.

    förväntansfulla häln Lotta.

    1. Nej inget bakpulver, påminner om en kladdkakesmet och då är det inget bakpulver i smeten 😊

  2. Ska testa snarast tack för många bra recept när jag kört fast i det gamla.Tack

    1. Ja gör det, så god! Det gör vi alla ibland så då är det bra med lite ny inspiration ❤️

  3. Receptet lever 😇 . La till en nypa flingsalt och droppade i lite citron i smörsmeten. Blev inte fel på något sätt fel 😋😋😋

  4. Väldigt enkel och jättegod!
    Jag hade även på lite nymortlad kardemumma.
    Min form var mindre (30×20 cm) så kakan blev högre men krävde längre gräddningstid, körde 40 min + ca 10 min.

    1. Visst är den! Låter jättegott med kardemumma i den här kakan, en favoritsmaksättning när jag bakar, speciellt att den ska vara nymortlad och inte malen 😊👌

    1. Ja det går, men personligen gillar jag inte att frysa bakverk med äpplen för jag tycker det blir en konstig konsistens 🫣

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *