Klassisk köttgryta som dom allra flesta gillar!
6 port.
900 g nötkött
3½ dl porter
3 dl vatten
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
¾ dl soja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 oxbuljongstärningar
6 st krossade enbär
6 st svartpepparkorn
1 tsk timjan
3 dl grädde
1½ msk vetemjöl
Bryn grytbitarna och lägg i en gryta tillsammans med alla ingredienser utom grädde och redning.
Lägg enbären och pepparkornen i en tesil så blir det lättare att plocka bort dom.
Låt puttra i minst 2 timmar på svag värme, tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs.
Plocka ur de krossade enbären och svartpepparkornen ur grytan.
Slå på grädden, koka upp och red av med mjöl (ta lite av grädden och blanda med så det inte blir klumpar).
Servera med nån form av potatis.
Viktväktarna Points
750 g nötkött *
3½ dl porter *
5 dl vatten
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft *
¾ dl soja *
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 oxbuljongstärningar *
6 st krossade enbär
6 st svartpepparkorn
1 tsk timjan
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1½ msk vetemjöl *
Totalt blir det 8P/port. Lägg till points för tillsatt matfett och ev tillbehör.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 227 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
Jag kände att det blev lite för mycket vätska? Kanske skulle tagit mindre vatten mängd
Beror ju lite på hur mycket som kokar bort. Detta var den mängden jag använde som blev lagom när jag gjorde receptet 😏