Portergryta

Klassisk köttgryta!

6 port.

900 g nötkött
3½ dl porter
3 dl vatten
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 dl soja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 oxbuljongstärningar
6 st krossade enbär
6 st svartpepparkorn
1 tsk timjan
3 dl grädde
1½ msk vetemjöl

Bryn grytbitarna och lägg i en gryta tillsammans med alla ingredienser utom grädde och redning.
Lägg enbären och pepparkornen i en tesil så blir det lättare att plocka bort dom.
Låt puttra i minst 2 timmar på svag värme, tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs.

Plocka ur de krossade enbären och svartpepparkornen ur grytan.
Slå på grädden, koka upp och red av med mjöl (ta lite av grädden och blanda med så det inte blir klumpar).

Servera med nån form av ugnsstekt potatis.

Viktväktarna Flex (BLÅ)

900 g nötkött (17 SP)
3½ dl porter (5 SP)
3 dl vatten
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft (12 SP)
1 dl soja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 oxbuljongstärningar
6 st krossade enbär
6 st svartpepparkorn
1 tsk timjan
3 dl gräddmjölk (12 SP)
1½ msk vetemjöl (1 SP)

Totalt blir det 8 SP/port. Lägg till SP för matfett och tillbehör.

2 thoughts on “Portergryta

  1. Provade denna och den blev herre-jösses-god!
    Enda att klaga på var att det blev lite små portioner bara. Ville ha massor av det goda!
    Kan man göra den med sockerfri svartvinbärssaft för att få ner pointsen lite och göra 4 portioner istället?

    1. Visst är det gott med portergryta, en favorit här hemma! Kan man hitta sockerfri svartvinbärssaft så absolut, jag har inte hittat det dock men ser att Brunneby har en i sitt sortiment. Det här med portioner är alltid svårt, man får utgå från sig själv hur mycket man behöver få i sig. Min portion och min sambos portion ser väldigt olika ut, han äter nästan dubbel mängd mot vad jag gör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *