Smashed chicken tortilla burger

Ett av mina populäraste recept på bloggen är mina smashed tortilla burger. Här kommer en ny variant med kycklingfärs istället. Supergoda och uppskattades mycket av familjen 🥰

kycklingfärsfärs
salt
peppar
paprikapulver
vitlökspulver
små tortillabröd
vit hamburgerost
sallad
röd lök
tomat
dressing

Blanda färs med valfri mängd salt och kryddor.
Fördela färsen i bollar om ca 75 g/st.
Bred ut färsen över hela tortillabrödet och stek sedan i en varm panna med lite matfett med färsen nedåt.
Vänd och lägg på en skiva ost.
Låt den smälta, men ha koll på brödet så det inte blir bränt.
När jag gör till oss alla så väntar jag med osten och lägger dom färdigastekta kycklingtortillasen på en plåt med bakplåtsspapper, lägger på osten och ställer in alla samtidigt i ugnen på 150°C i ett par min tills osten har smält.
Ta bort från pannan och toppa med valfria tillbehör som t.ex sallad, lök, tomat och dressing.
Vill man ha det lite matigare kan man t.ex servera med färdigköpta eller hemmagjorda pommes.

Kaloriberäknat recept

450 g kycklingfärsfärs
salt
peppar
paprikapulver
vitlökspulver
6 st små tortillabröd
6 skivor vit hamburgerost, Eldorado Monterey Jack
sallad
röd lök
tomat
90 g Heinz curry/mangosås

Kcal: ca 290 kcal/st exkl tillsatt matfett och grönsakerna.

Kolhydrater: 19.9 g Protein: 21.5 g Fett: 13.4 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Jordgubbskvargfluff

En favorit till frukost under min tid som Viktväktare som jag inte ätit på länge. Passade på att göra detta på semestern när jag hade lite mer tid för min frukost. Går även att äta som dessert då den blir som en mousse i konsistensen, kanske krossa ett digestivekex och servera till (i så fall kan man dela upp den på fler portioner) 😊

1 port.

125 g jordgubb/smultronkvarg
1 äggvita
jordgubbar

Mosa valfri mängd jordgubbar, spara lite till topping.
Vispa upp äggvitan till ett hårt skum.
Blanda i kvargen och jordgubbsmoset till en jämn smet.
Toppa med valfri topping, jag hade jordgubbar, blåbär och granola.

Viktväktarna Points/Kaloriberäknat recept

125 g jordgubb/smultronkvarg, Ica *
1 äggvita
50 g jordgubbar
+ extra till topping

Totalt blir det 1P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 109 kcal exkl topping och övriga tillbehör.

Kolhydrater: 8.8 g Protein: 16.1 g Fett: 0.3 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingköttbullar i röd currysås

Tillbaka i vardagen och den här matlådan vill ni inte missa att testa 🤩 Chockade nästan mig själv så gott det blev 🤭

Hämtade min inspiration både ifrån Icas receptsida och Zeina 👌

4 port.

500 g kycklingfärs
2 st salladslökar
1 st vitlöksklyftor
¾ tsk malen ingefära
1 msk fisksås
¾ dl pankoströbröd
1 st ägg
1-2 tsk röd currypasta
1 tsk salt
¾ tsk svartpeppar
smör/olja

Sås
1-2 msk röd currypasta (börja med en mindre mängd om du är osäker på hur starkt du vill ha det)
4 dl kokosmjölk
1 hönsbuljongtärning

Finhacka salladslöken och vitlöken (alt använd vitlökspress).
Blanda ihop färsen, ägg, panko, fisksås, salladslök, ingefära, vitlök, röd currypasta, salt och svartpeppar.
Låt smeten stå och svälla i ca 10 min.
Rulla köttbullar och stek gyllene runtom på medelhög värme.
Lägg åt sidan.

I samma stekpanna som du stekte köttbullarna i (diska inte ur stekpannan) lägger du lite mer matfett och röd currypasta.
Stek curryn under omrörning i ca 3 min.
Tillsätt kokosmjölk (vatten), smula i buljongen, vänd i köttbullarna och låt såsen puttra utan lock i ca 10 min.

Servera med ris och valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept

500 g kycklingfärs
2 st salladslökar
1 st vitlöksklyftor
¾ tsk malen ingefära
1 msk fisksås
¾ dl pankoströbröd
1 st ägg
1-2 tsk röd currypasta
1 tsk salt
¾ tsk svartpeppar
smör/olja
1-2 msk röd currypasta (börja med en mindre mängd om du är osäker på hur starkt du vill ha det)
2 dl kokosmjölk, light
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning

Kcal: ca 310 kcal exkl tillsatt matfett, ris och grönsaker.

Kolhydrater: 19 g Protein: 29.9 g Fett: 12.4 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 31/2024

Nu är den tillbaka! Veckans mattips eller veckans matsedel vad man nu vill kalla den 😊 Detta betyder också att jag går tillbaka till mina vardagsrutiner och semestern är slut för denna gång, men lite struktur på dagarna ser jag ändå fram emot även om det är grymt skönt att vara ledig 🤭

Hoppas ni gillar veckans maträtter! Tänk på att anpassa recepten efter eget behov, tycke och smak – recept står inte huggna i sten och går att ändra på 👌

Önskar er en fantastisk matvecka ❤️

Kycklingfilé i krämig balsamicosås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krämig pasta med strimlad lövbiff – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pizzabullar med ost & skinka – recept finns ▶️▶️ HÄR

Falukorv i panna med senapssås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krämig pärlcouscous med bacon, svamp & spenat – recept finns ▶️▶️ HÄR

Banangranola – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Grillad ryggbiff med min goda grillsås

Kan väl inte påstå att våran grill har blivit använd så mycket denna sommar. Men ett par tillfällen har det blivit och en favorit när vi bara gör något enkelt är att grilla en bit ryggbiff som alla i familjen gillar och min grillsås är grymt god så har du inte hunnit testa den än så gör det. Passar både till nötkött, fläskkött och kyckling. Denna gång gjorde jag den på smaksatt crème fraiche med vitlök/parmesan 😊

4 port.

ca 600 g ryggbiff
salt
peppar

Grillsås
25 g smör
1 buljongtärning, valfri sort
3 dl créme fraiche, naturell eller smaksatt
2-4 pressade vitlöksklyfor
persilja

Börja med sås och tillbehör.

Smält smöret och lägg i buljongtärningen, låt sen “smälta” ner i smöret.
Blanda i crème fraiche, vitlök och persilja och vispa ihop såsen.
Låt såsen småsjuda i ca 5 min.

Krydda köttet med salt och valfri peppar.
Lämna över köttet till grillmästaren, i detta fallet är det inte jag.
Alt stek i smör (vi kör i ca 1 min 20 sek-1 min 40 sek/sida, men det beror på hur man vill ha dom).

Servera allt med någon form av potatis och blandade grönsaker.

Kaloriberäknat recept

ca 600 g ryggbiff
salt
peppar
25 g smör
1 buljongtärning, valfri sort
3 dl créme fraiche, naturell 13% eller smaksatt 12%
2-4 pressade vitlöksklyfor
persilja

Kcal: ca 362 kcal exkl potatis och grönsaker.

Kolhydrater: 4.7 g Protein: 36 g Fett: 21.9 g

TIPS! Vill ni få ner kalorierna ytterligare så går det att halvera mängden smör och använda magrare naturell créme fraiche.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Crispy chicken i tortillabröd

Hade en förpackning med mjölmix för frityrsmet till blomkål som jag vill minnas att jag fått i en Smakbox, men blomkål är ingen jättefavorit så testade att använda den till kyckling istället och det blev ju supergott!

En uppskattad rätt hos kidsen 😊

8 st

700 g kycklinginnerfilé
1 förp. mjölmix för fritering av blomkål, Farmers & Chefs
pankoströbröd

tortillabröd
valfri dressing ( vi hade en curry/mangosås från Heinz)
sallad
tomat
ostmix
cheddar/mozzarella

Skär bort den vita pillidutten från innerfiléerna, personligen gillar jag inte att få tugga på en sån.
Rör ihop mjölmixen enligt anvisningarna på förpackningen.
Häll upp pankoströbröd i en skål.
Lägg i kycklingbitarna i friteringssmeten och blanda runt så smeten täcker filéerna ordentligt.
Ta sedan en kycklingbit i taget och doppa i pankoströbrödet.
Fritera dem sedan i airfryern i 200°C i ca 14 min, vänd dom efter halva tiden (har man ingen airfryer går det lika bra med varmluftsugn).

Servera dom krispiga kycklingbitarna i tortillabröd med t.ex sallad, tomat, curry/mangodressing och en ostmix som en wrap.

Jag delade tortillbrödet med en kniv från kanten in till mitten så kunde jag vika ihop den i fyra kvartar 👌

Kaloriberäknat recept

700 g kycklinginnerfilé
1 förp. mjölmix för fritering av blomkål, Farmers & Chefs
2½-3 dl pankoströbröd
8 st medium tortillabröd
valfri dressing ( vi hade en curry/mangosås från Heinz)
sallad
tomat
½ förp. ostmix
t.ex Icas cheddar/mozzarella

Kcal: 436 kcal/wrap exkl kcal för sallad, tomat och dressing.

Kolhydrater: 58.8 g Protein: 29.3 g Fett: 12.8 g

TIPS! För att få ner kalorierna ytterligare mot vad jag använt för livsmedel i receptet, använd Felix milda kebabsås alt. gör egen dressing på naturell yoghurt/grekisk yoghurt samt använd magrare ost på 10-12%, i övrigt följ receptet.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Grillad focaccia med kalkon, pesto & mozzarella

Första gången jag gjorde detta misslyckades jag med focaccian, så kan det bli ibland. Andra försöket gick det bättre så här kommer receptet!

Familjen älskade dessa mackor så testa du också, focaccian går ju såklart att byta ut mot vanligt rostbröd eller annat bröd som man föredrar 👌

För den som har Instagram så finns det en reel på denna rätt när jag förbereder mackorna för att grillas ☺️

6 st mackor

2½ dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
¼ dl olivolja + extra till formen
6½ dl vetemjöl

Topping
¼ dl olivolja
½ msk flingsalt

Toastfyllning
smör
ca ¾ dl basilikapesto
6 stora skivor kalkon
1½ mozzarellaost, skivad

Värm vattnet till fingervarmt, 37°C.
Smula jästen i en bunke, tillsätt salt och olja och häll i vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt mjöl och bearbeta till en slät deg i ca 5-7 min i maskin.
Låt jäsa i bunken övertäckt i 30 min i rumstemperatur.
Häll olja i en ugnsform, ca 18×24 cm.
Häll degen i formen och vänd den så att den får olja på båda sidorna.
Dra degen försiktigt till en jämntjock platta med oljade händer.
Låt degen jäsa övertäckt 30-45 min.
Sätt ugnen på 200°C.

Gör ca 15-20 hål i degen med fingertopparna. Ringla över olivoljan och strö över salt.
Grädda brödet i mitten av ugnen ca 25 min.
Låt svalna i formen.

Dela focaccian i 6 st bröd och dela varje bröd i två halvor.
Bred på lite smör på båda sidor, sedan pesto.
Lägg på en skiva kalkon och några skivor mozzarellaost.
Lägg ihop dom båda delarna och lägg mackorna i smörgåsgrillen tills dom är klara.

Servera med valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept

2½ dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
¼ dl olivolja + extra till formen
6½ dl vetemjöl
¼ dl olivolja
½ msk flingsalt
smör
ca ¾ dl basilikapesto
6 stora skivor kalkon
1½ mozzarellaost, skivad

Kcal: ca 409 kcal exkl tillsatt smör.

Kolhydrater:49.6 g Protein: 15.1 g Fett: 15.9 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK