Moussaka med färskost

En lättlagad variant av den vanliga grekiska rätten. Här byts äggplantan ut till potatis och blir därför en storfavorit bland vardagsrätterna. Räcker till många och dessutom perfekt att ha med i matlåda!
Tips! Stek färsen i tacokryddor och vips har du en krämigt god taco-moussaka! Eller gör den vegetarisk och välj vegofärs istället!

4-6 port.

1 kg potatis av fast sort

Köttfärssås
1 gul lök
500 g köttfärs
matfett
500 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
2 tsk rosmarin
salt
peppar

Philadelphiasås
400 g färskost
2 dl mjölk
salt
peppar
100 g riven ost

Skala potatis och koka mjukt i lättsaltat vatten.
Häll bort vattnet och låt den svalna.
Skär potatisen i skivor.

Hacka löken och stek den tillsammans med köttfärsen i en stekpanna.
Stek lite åt gången och lägg över det i en gryta allteftersom.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och rosmarin och låt alltsammans småputtra i 15 min.
Smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop philadelphiaost, mjölk, salt och peppar i en bunke.
Varva köttfärssås, potatis och philadelphiasås i en smord ugnsfast form.
Avsluta med köttfärssås och riven ost.
Gratinera i 225°C i cirka 30 min.
Servera med en god sallad.

Mitt WW SmartPoints (BLÅ)

1 kg potatis av fast sort
1 gul lök
500 g nötfärs 5% (11 SP)
matfett (lägg till SP för den mängden du använder)
500 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
2 tsk rosmarin
salt
peppar
400 g färskost, light (25 SP)
2 dl mjölk 3% (5 SP)
salt
peppar
100 g riven ost
10% (6 SP)

Totalt blir det 12 SP/port om man delar på 6 port.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *