Fläsk med sötsur sås

En favorit här hemma är en klassisker från kinarestaurangen, biff med sötsur sås, men denna gång blev det fläskkött istället som variation. Blev lika bra det 👌

6 port.

800 g strimlat fläskkött, tex ytterfilé

Marinad
2 tsk bikarbonat
1 liten bit ingefära (ca 1 msk riven)
6 msk japansk eller kinesisk soja
4 msk majsstärkelse

2 burkar ananasskivor + spadet
4-5 dl vatten
2 msk honung
5 msk sweetchilisås
1 msk kinesisk soja
3 msk chilipuré/tomatpuré
1 röd paprika
1 gul lök
3 små morötter
(ev. lite riven färsk ingefära )
maizena

Lägg det strimlade köttet i en skål tillsammans med bikarbonat och låt stå i 30 min.
Bikarbonatet ger köttet en fin konsistens och gör den extra mör.
Köttet kommer nästan smälta i munnen.
Skölj sedan köttet ordentligt snabbt och låt rinna av.
Riv ingefärabiten fint.
Blanda kött, majsstärkelse, ingefära och soja väl.
Låt köttet marineras i minst 2 tim i kylen, gärna längre.
Ju längre den får marineras desto godare.

Bryn köttstrimlorna i smör eller olja så att det är genomstekt.
Skala och skär upp morötterna i tunna skivor, skär paprikan i bitar, hacka löken och dela ananasen.
Häll i vatten, ananasspad, soja, sweetchilisås, honung och chili/tomatpuré i en kastrull.
Låt detta sjuda upp och rör sedan ner maizena, så att du får en slät och lagom tjock sås.
Häll i alla grönsaker i såsen och låt detta sjuda i 10 min, eller tills grönsakerna mjuknat upp.
Rör sedan ner såsen/grönsakerna i köttet och till sist tillsätter du ananasen och ev. ingefära.
Detta ska sjuda upp tillsammans i 2-3 min.

Viktväktarna Points

800 g strimlat fläskkött, tex ytterfilé *
2 tsk bikarbonat
1 liten bit ingefära (ca 1 msk riven)
6 msk japansk eller kinesisk soja *
4 msk majsstärkelse *
8 skivor färsk ananas
1 dl ananasjuice *
4-5 dl vatten
2 msk honung *
5 msk sweetchilisås *
1 msk kinesisk soja
3 msk chilipuré/tomatpuré
1 röd paprika
1 gul lök
3 små morötter
(ev. lite riven färsk ingefära )
maizena
(lägg till points för mängden du använder)

Totalt blir det 7P/port exkl matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 287 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Passionsfruktsslush

Sommarens drink! 😍

6-8 drinkar

3 dl Bacardi Limon
7 d passionsfruktsjuice
2 dl outspädd citron & limelättdryck på tetra

Till servering
fruktsoda
passionsfrukt
citronmeliss

Blanda ihop Bacardi limon med juicen och lättdrycken och frys in i en bunke (förbered gärna dagen innan eller på morgonen samma dag).
Skopa upp i glas och toppa med en skvätt fruktsoda, en klyfta passionsfrukt och citronmeliss.
Servera genast!

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Ost- & broccolisoppa

En av dom godaste sopporna som finns, en familjefavorit! Här föredrar vi att mixa soppan slät, men det kan man ju göra som man vill 🥰 Servera med ett smarrigt bröd!

6 port.

1 gul lök, hackad
smör
2 vitlöksklyftor, finhackade
2¼ dl mjölk
2¼ dl grädde
6½ dl hönsbuljong
½ dl majsstärkelse, utrört i lite vatten
¼ tsk muskotkrydda
2 lagerblad
2 morötter, hackade
1 l broccoli, nykokt om fryst, annars färsk
6 dl cheddarost, riven
salt
peppar

Börja med att smälta smöret i en stor kastrull.
Fräs sedan lök och vitlök i smöret, tills löken mjuknat utan att den tar färg.
Tillsätt mjölk, grädde, hönsbuljong och majsstärkelse.
Rör om och låt koka upp på medelhög värme tills soppan tjocknar.
Krydda med muskotkryddan och lägg i lagerbladen.
Tillsätt morotshacket samt broccoli.
Låt koka ihop till en lagom tjock konsistens.
Plocka upp lagerbladen och tillsätt sedan all ost.
Låt soppan sjuda på medelhög värme en stund.
Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan ihop med ett gott bröd.

Viktväktarna Points

1 gul lök, hackad
smör (lägg till points för så mycket du använder)
2 vitlöksklyftor, finhackade
1½ dl mjölk 3% *
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
8 dl hönsbuljong (vatten+2 buljongtärningar) *
½ dl majsstärkelse, utrört i lite vatten *
¼ tsk muskotkrydda
2 lagerblad
2 morötter, hackade
1 l broccoli, nykokt om fryst, annars färsk
6 dl ost 10%, riven *
salt
peppar efter smak

Totalt blir det 5P/port exkl tillsatt matfett och ev bröd.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 203 kcal/port exkl tillsatt matfett och bröd.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingfilé i tryffelsås

(I samarbete med Healthy Life Inspires)

Testade pastan från Healthy Life Inspires i veckan som var och gjorde en riktigt smarrig pastasås med kyckling, champinjoner och färskost med tryffelsmak. Riktigt god pasta som mättar lite bättre än vanlig pasta i mitt tycke, den är dessutom billigare i Viktväktarpoints. Deras produkter har ett lägre kolhydratvärde mot jämförbara produkter från dagligvaruhandeln som då passar oss som gör en hälsoresa mycket bättre. Jag kan verkligen rekommendera er att testa produkterna.

Med min kod THERESEMATOCHBAK får du 15% rabatt när du gör en beställning av Healthy Life Inspires fram till den 11/5.

4 port.

600 g kycklingfilé
smör/olja
500 g champinjoner
2 msk kycklingfond
2 dl vatten
2/3 msk maizena
1 msk persilja
salt
peppar
150 g philadelphiaost med tryffelsmak
3 dl grädde

Strimla kycklingen och stek i en panna i lite smör eller olja, lägg sedan åt sidan.
Rensa ev svampen och skär i mindre bitar.
Stek i torr panna tills vätskan släpper och blanda sedan ihop det med kycklingen.
Tillsätt finklippt persilja, färsk eller frusen.
Blanda ner osten och grädden och låt allt få koka ihop i ett par min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med t.ex pasta och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

600 g kycklingfilé
smör/olja (lägg till points för den mängden du använder)
500 g champinjoner
2 msk kycklingfond *
4¼ dl vatten
2/3 msk maizena *
1 msk persilja
salt
peppar
150 g philadelphiaost med tryffelsmak *
¾ dl matlagningsgrädde
13% *

Totalt blir det 3P/port exkl points för valfri mängd pasta.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 289 kcal/port exkl tillsatt matfett, pasta och extra grönsaker.

50 g okokt pasta från Healthy Life Inspires blir 3P/port och innehåller 180 kcal.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Vesuvio med vitlök

Velat testa denna pizzadeg ett tag men inte kommit mig för, men så fick jag en förpackning i en Smakbox så då tog jag mig i kragen och köpte hem till hela familjen! Nog den godaste pizzan jag har gjort på färdig pizzadeg 👌

4-8 port

4 pizzakit Maestro Pop! Bakery
1 burk pizzasås, Mutti
riven mozzarellaost
påläggsskinka
inlagda vitlöksklyftor

Ta ut degen ur kylen 10 min i förväg.
Värm ugnen till 230-250°C med plåten i ugnen.
Mjöla degen och bänken.
Streck degen för hand till önskad storlek och tjocklek.
Lägg degen på bakplåtspapper.
Toppa med tomatsås, ost, skinka och skivade vitlöksklyftor.
Ta ur den varma plåten ur ugnen och för över pizzan med bakplåtspappret.
Baka i nedre delen av ugnen i ca 10 min tills pizzan fått fin färg.
Tiden varierar beroende på hur tjock pizza du gjort.
Toppa med t.ex ruccola och pizzatopping från Santa Maria.

Viktväktarna Points

4 pizzakit Maestro Pop! Bakery *
1 burk pizzasås, Mutti
4 dl riven mozzarellaost *
1 förp påläggsskinka, Icas tunna *
6 marinerade vitlöksklyftor
*

Totalt blir det 13P/port om man delar det i 8 port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 405 kcal/port exkl ruccola och pizzatopping.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Jordgubbssylt

Att koka egen sylt är så gott, enkelt är det också. Vill man som jag ha mindre socker så går det bra att halvera sockermängden mot originalet, brukar dock koka den lite längre så den inte blir så blaskig. Vill man inte ha jordgubbar så går det bra med andra bär.

500 g jordgubbar
250 g syltsocker

Rensa och skölj bären.
Skiva eller mixa dem.
Lägg dem i en gryta tillsammans med syltsockret och koka upp.
Koka i ca två minuter.
Tag grytan från värmen, skumma noga.
Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast.
Förvara svalt.

Viktväktarna Points

500 g jordgubbar
125 g syltsocker
*

Totalt blir det 36P för hela satsen med sylt.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 490 kcal för hela satsen sylt.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Fiskgratäng med dill & räksås

Färdig middag på ett kick med få råvaror.

6 port.

6 bitar torsk
1 förp. Abba dill & räksås
1 dl créme fraiche

Lägg fisken i en smord ugnsform, salta och peppra.
Blanda gratängsåsen med crème fraiche och häll över fisken.
Ställ in i ugnen i 175°C ca 20-25 min.
Servera med t.ex pressad potatis och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

6 bitar torsk, à ca 150 g
1 förp. Abba dill & räksås *
1 dl créme fraiche
8% *

Totalt blir det 3P/port. Lägg ev till points för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 188 kcal/port exkl tillsatt matfett, tillbehör och extra grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK