Veckans mattips v. 45/2023

Halloj! Efter en intensiv vecka så kommer jag ha ännu en intensiv vecka innan jag får vara lite ledig 🙈 Jobbat alla dagar denna vecka utom tre då jag var iväg med Filippa på danstävling igen 🤭 Denna gången var vi i Uppsala och det gick både jättebra och lite mindre bra, men så är det med bedömningssporter. Det är inte alltid det blir som man vill. Men en 1:a plats i disco duo, en 3:e plats med hiphopgruppen, en 4:e plats i engelsk freestyle och två mindre bra placeringar i slow och disco solo blev det ändå, så lite lyckad vecka var det i alla fall. Vi bodde på Arenahotellet som levererade bra service och bra rum (lite tajt badrum för en dansare dock), men frukosten var inte någon höjdpunkt direkt. Litet utbud och lite sådär smakmässigt. Men däremot var vi och åt middag på två grymma ställen, Jureskogs och Mirai sushi & ramen som jag verkligen kan rekommendera om ni åker dit 👌

Men nu är det dags för lite middagsinspiration inför veckan med recept som inte varit med bland söndagstipsen på länge eller inte alls. Tänk på att anpassa livsmedel efter vad du har för tycke och smak, recepten står inte huggna i sten och behöver inte följas till punkt och pricka. Så byt proteinet mot annat protein, en mejeriprodukt mot en annan osv 😉 Jag blir bara glad om du gör rätten till din egen, men fick inspiration från mig ❤️

Ha en fantastisk matvecka!

Fiskgratäng med smak av tomat – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kassler i chilisås med mango chutney – recept finns ▶️▶️ HÄR

Dillkött – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pinsa med tryffelsalami – recept finns ▶️▶️ HÄR

Rågsiktslimpa – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Fläskfilé med smak av vitlök & örter

En enkel rätt som ändå känns lite festligare att laga på helgen 🥰

6 port.

ca 800-900 g fläskfilé
smör
salt
kött/grillkrydda
4 dl vatten
½ msk kalvfond
1 vitlöksklyfta
1 ask philadelphiaost vitlök & örter
1½ dl grädde
maizena

Putsa köttet om det behöv och skär det i skivor.
Salta och krydda på båda sidor.
Stek i smör tills det är precis genomstek, lägg åt sidan tills allt kött är klart.
Häll i nån dl vatten i pannan och vispa ur den, sila av skyn om det behövs.
Tillsätt resten av vattnet och fonden och låt det koka upp.
Pressa i en vitlöksklyfta och vispa ner färskosten i såsen.
Rör i grädden och låt allt koka upp.
Red av såsen med maizena till önskad konsistens.
Lägg i köttet i såsen och låt det småsjuda i 5 min.

Servera med ugnsstekt potatis och en blandad sallad.

Kalorisnålare alternativ

Använd philadelphiaost light och byt ut hälften av den 13% matlagningsgrädden mot vatten. Anpassa portionsstorleken. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Fläskytterfilé i sockerkaksform

En populär rätt som jag troligtvis är sist på bollen med att testa, men tycker såklart att det ska finnas en variant av denna här på bloggen 😊

Har du inte provat tycker jag du ska göra det snarast, såsen är to die for!!!

4-6 port.

1 fläskytterfilé
olja/smör
salt
peppar
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
3 msk kalvfond
½ msk kinesisk soja
torkad rosmarin eller timjan
½ dl lingonsylt
2 vitlöksklyftor

Sås
1½ msk majsredning
2 dl grädde

Börja med att putsa köttet.
Sätt ugnen på 175°C.
Salta och peppra.
Stek det runtom så det får fin färg i olja och smör. 
Lägg det sedan i en avlång sockerkaksform.
Blanda ihop grädde, crème fraiche, fond, soja, torkade örter, sylt och pressad vitlök i en bunke.
Häll såsen över köttet i formen.
Ställ i nedre delen av ugnen i ca 90 min.
Ta ut köttet ur ugnen.
Häll över såsen från formen till en kastrull.
Blanda majsredningen och grädden till såsen.
Häll i det med resten av såsen som köttet låg i.
Koka upp och låt puttra på svag värme i ett par min.

Servera med valfri potatisrätt eller ris.

Kalorisnålare alternativ

Använd 13% matlagningsgrädde och byt ut en del av grädden mot vatten, använd 5% crème fraiche och lingonsylt med mindre socker. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Frukost/dessertpaj med äpple

Smarrig paj som passar både till frukost eller som dessertpaj för den som vill 🥰

1 port.

40-60 g äpple
1 ägg
40 g havregryn
vaniljpulver
kanel
matfett

Skala och skär äpplet i bitar.
Lägg äpplet i en passande ugnsform smord med lite matfett.
Vispa upp ägget med en gaffel och blanda i havregryn och smaksätt med vaniljpulver och kanel.
Fördela havregrynssmeten över äpplebitarna.
Ställ in formen i ugnen i ca 15 min på 225°C.
Servera med lite kvarg.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Carbonara med kycklingbacon

13-åringen fick vara med och planera matsedeln en vecka och då föll valet på en krämig carbonara som hon gillar. För lite variation så gjorde vi denna på kycklingbacon istället för vanlig bacon 😊

4 port

500 g spagetti
4 ägg
2 krm salt
olivolja
smör
1 st vitlöksklyfta
200 g kycklingbacon, strimlat
1½ dl parmesanpst
2 krm svartpeppar
persilja

Skär kycklingbacon i strimlor.
Koka upp vatten till pastan med rikligt med salt.
Koka enligt anvisningarna men dra alltid av en minut från koktiden.
Vispa ihop ägg med salt medan pastan kokar.
Hetta upp olja och smör i en stekpanna och fräs kycklingbaconet gyllenbrunt.
Tillsätt vitlöksklyftan utan att den tar färg i ca 5 min.
Ta sen bort vitlöken.
Häll över den färdigkokta pastan i stekpannan.
Blanda pastan med kycklingbaconet i ca 30 sek.
Dra sen stekpannan från värmen.
Häll i äggsmeten i kastrullen och tillsätt osten och strö över svartpeppar.
Rör om tills äggsmeten börja stelna men fortfarande är krämig.
Rör ner resten av osten.
Toppa med en äggula, finhackad persilja och lite nymalen svartpeppar.

Kalorisnålare alternativ

Använd minimalt med stekfett och dela upp rätten på fler portioner. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 44/2023

En händelselös vecka 🫣 Jobb, fritidsaktiviteter, läxläsning, matlagning osv… Första julbaket är gjort och mina kollegor fick provsmaka, blev godkänt 🤗

Men nu är det dags för nya middagstips från bloggens arkiv!

Anpassa protein och tillbehör efter eget tycke och smak, byt mot andra mejeriprodukter med fetare/lättare fetthalt mm Ett recept går alltid att anpassa så det passar ens behov på bästa sätt.

Hoppas ni får en riktigt härlig matvecka 🥰

Mixad grönsakssoppa – recept finns ▶️▶️ HÄR

Enkel korvstroganoff & makaroner – recept finns ▶️▶️ HÄR

Köttfärslimpa med pizzasmak – recept finns ▶️▶️ HÄR

Sweet chiligryta med kyckling – recept finns ▶️▶️ HÄR

Crostinisnittar med västerbottenröra & bacon – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pulled pork burger

Saftig burgare som kräver sin tid, men väl värt att vänta på 😊

4 port.

ca 500-600 g fläskkött, tex fläskytterfilé
2 gula lökar
5 dl bbq-sås orginal, Lohmanders
3 vitlöksklyftor
1 dl vatten
salt
peppar

Sätt ugnen på 175º.
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Skala och skär löken i bitar och lägg runt köttet.
Blanda bbq-såsen med vitlök, vatten, salt och peppar.
Häll blandningen över köttet.
Täck formen med folie och tillaga i ugnen ca 2 tim.
Plocka bort lökbitarna och dra sedan isär köttet med två gafflar och blanda med såsen.

Vi åt detta i ett hamburgebröd med aioli, sallad och picklad silverlök samt lite pommes.

Kalorisnålare alternativ

Halvera mängden bbq-sås och byt ut mot vatten. Servera med valfria tillbehör 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK