Varm skinkmacka med champinjonstuvning

Lovade er att nyårsmaten skulle komma ut på bloggen under helgen så vi börjar väl med förrätten vi hade!

4 mackor

250 g färska champinjoner
smör
1 msk mjöl
1½ dl mjölk
1½ dl matlagningsgrädde
salt
svartpeppar
½ tsk sambal oelek

rostbröd
rökt/kokt skinka
riven västerbottensost
persilja

Smält lite smör i en kastrull och fräs champinjonerna 5-10 minuter under omrörning tills all vätska är borta.
Lyft kastrullen från värmen och strö över mjöl.
Rör om så att mjölet blandar sig väl med champinjonerna.
Tillsätt matlagningsgrädde och mjölk.
Rör om.
Klicka i sambal oelek , smaka av med peppar och salt.
Låt koka upp och puttra på svag värme i ca 10 minuter.
Rör om då och då.

Bred lite smör på fyra rostbröd (skär gärna bort kanterna först), lägg på 1-2 skivor rökt/kokt skinka och fördela stuvningen på bröden.
Toppa med riven ost.
Gratinera i ugnen på 220°C tills osten smält och mackorna fått lite färg, 5-10 min.
Dekorera med lite persilja och salladsblad vid servering.

Viktväktarna Points

250 g färska champinjoner
smör (lägg till points för mängden du använder)
1 msk mjöl *
2 dl mjölk 1,5% *
1 dl matlagningsgrädde 13%*
salt
svartpeppar
½ tsk sambal oelek
4 skivor rostbröd, tex Pågen levain *
8 skivor rökt/kokt skinka, Icas tunna *
8 skivor västerbottensost *
persilja

Totalt blir det 9P/macka. Servera med en blandad sallad (hur stor din portion är får du avgöra själv, jag hade nog valt att äta 1½ macka för att bli riktigt mätt).

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 258 kcal/port exkl matfett, tillbehör och grönsaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *