Till jul köper jag alltid en cheddarost. Till denna julen blev det en riktigt stor ost så jag kunde använda den även till matlagning och inte bara äta den på mackan. Den här gratängen är så god och gör middagen lite lyxigare med livsmedel man oftast har hemma.
Ost är ju ett livsmedel som har varit väldigt dyrt senaste året. Brukar passa på att köpa på mig när matbutikerna har ost på erbjudande. Dom lite “finare” ostarna som är lagrade som t.ex cheddar, västerbotten, prästost osv som man gärna använder i matlagning kan man med fördel köpa i större bit, riva ner och frysa ner i lagom stora portionsförpackningar. Blir bra mycket billigare än att köpa färdigrivet i påse.
8 port.
1750 g fast potatis
3 vitlöksklyftor
2½ dl grädde
5 dl mjölk
2½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 dl riven cheddarost
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skär potatisen i cm tjocka stavar (typ pommesstorlek).
Skala och finriv vitlöken.
Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en kastrull.
Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning.
Koka på medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, ca 20 min.
Rör då och då.
Smaka av.
Tillsätt ev mer salt och peppar.
Häll potatisblandningen i en ugnssäker form, ca 25×30 cm.
Jämna till och strö över hälften av osten och blanda ner den i gratängen.
Strö resten av osten över gratängen.
Gratinera i mitten av ugnen ca 25 min.
Låt gratängen vila minst 30 min före servering, så den hinner sätta sig.
Kalorisnålare alternativ
Anpassa mjölk och grädde till en fetthalt som passar ditt behov. Vill man inte använda cheddarost går det bra att byta mot mager ost istället. I övrigt följ receptet 👌
Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK