Fläskytterfile i schalottenlökssås

{I samarbete med Smakbox}

Enkla köttgrytor är en favorit att tillaga så när fonden med smak av schalottenlök från Bong Touch of Taste dök upp i en Smakbox visste jag direkt vad jag skulle göra. Blev kanongott så detta är något ni måste testa vid tillfälle!

6 port.

750-900 g fläskytterfilé/fläskfilé
salt
peppar
smör

sky, från köttstekningen
3-4 schalottenlökar
1 tsk worcestershiresås
2 tsk dijonsenap
1½ msk brynt schalottenlökfond
3 dl grädde
2-3 dl vatten
en skvätt soja
salt
vitpeppar
maizena

Skala och hacka löken.
Ansa ytterfilén från ev senor och dylikt, skiva sen i lagom tjocka skivor.
Salta och peppra köttskivorna på båda sidor.
Stek i smör, ca 1½ min per sida och lägg åt sidan.

Vispa ur pannan med nån dl vatten och sila av.
Tillsätt lite smör i pannan och stek löken på svag värme utan att den tar färg.
Tillsätt worcestershiresås, senap, fond, resten av vattnet, grädde och en skvätt soja för färgens skull.
Koka upp och red av till önskad konsistens med maizena, smaka av med salt och peppar.
Lägg i köttet i såsen och låt det stå och sjuda på låg värme tills köttet känns mört och fint.

Servera med valfri ugnsstekt potatis och blandade grönsaker.

Kalorisnålare alternativ

Minska mängden grädde i såsen till 1 dl och använd t.ex 13% matlagningsgrädde. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Våfflad potatisbulle med pepparrotskräm & knaperstekt bacon

2023 års nyårsförrätt 🥳 Att våffla diverse livsmedel är en viral trend på Tiktok just nu och detta anammar jag såklart och anpassar så det passar in här på bloggen 😊

Detta gick hem hos hela familjen och jag vet en som kommer att våffla sina potatisbullar efter skolan hädanefter, bäst att se till att det alltid finns hemma i frysen 😁 Testa du också!

6 port.

6 st frysta potatisbullar

75 g färskost pepparrot
1¼ dl grekisk yoghurt
2 dl riven cheddarost
salt
peppar

½ förp bacon
persilja

Blanda färskost, yoghurt, den rivna osten, salt och peppar.
Låt stå kallt tills servering.
Strimla baconet och knaperstek det i en panna.
Låt baconet rinna av på en bit hushållspapper.

Lägg potatisbullarna i ett smörat våffeljärn.
Stek tills dom börjar bli krispiga på ytan.
Fördela ostkrämen på potatisbullarna med en sked.
Strössla över det knaperstekta baconet och toppa med finklippt persilja.

Kalorisnålare alternativ

Använd 0% grekisk yoghurt, mager ost samt kycklingbacon. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krämig tacopasta

Enkel och snabblagad vardagsrätt med smaker som passar både stora och små om man gillar tacos 😊

4 port.

500 g färs
smör/olja
½ msk lökpulver
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 förp tacokrydda alt ½ dl hemgjord tacokrydda
1 dl vatten
½ dl grädde
1 förp. crème fraiche parmesan/vitlök
1 dl riven parmesan
pastavatten

Börja med att bryna färsen i smör/olja på medelvärme.
Tillsätt kryddorna inkl tacokryddan, blanda och tillsätt vattnet.
Sänk värmen och låt det småsjuda ett par minuter.
Blanda ner grädde och crème fraiche och låt det koka upp.
Blanda ner parmesanosten och späd med pastavatten till önskad konsistens.
Servera med pasta och valfria grönsaker.

Kalorisnålare alternativ

Använd 5% nötfärs och t.ex 13% matlagningsgrädde. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Råstekt potatis

Hej matvänner! Gott nytt år på er ✨

Ny vecka och nya matlådor är fixade inför en ny matvecka. Nytt år betyder också nya hälsosamma vanor för många. Man vill äta bättre och röra på sig mer än vad man gjort tidigare. Själv fortsätter jag bara med mina redan invanda hälsosamma vanor och justerar dom som inte har fungerat helt 100% senaste tiden.

Jag startade under hösten vanan med att dela nya matlådetips med fokus på kaloriunderskott/kaloribalans (för er som inte har det behovet får anpassa rätten efter eget behov med andra livsmedel bara) just på måndagar och det fortsätter vi med. Söndagar kommer fortsätta som vanligt med middagstips för veckan.

Resterande del av veckan dyker det upp en salig blandning av recept inom matlagning och bakning. Här finns det inget livsmedel som är förbjudet och jag delar med mig av min vision av vad som är hälsosamt för mig och då är det en mix av både kalorisnåla måltider och emellanåt kaloririka 😊

Januaris matlådor tänkte jag hålla väldigt enkla med billiga livsmedel och sånt man vanligtvis kanske har hemma. Sen får man anpassa portionsstorlek och ev andra livsmedel för att det ska passa en själv och det behovet man har.

potatis
smör/olja
salt
grillkrydda
paprikapulver

Skär potatisen i mindre bitar.
Hetta upp matfett i en stekpanna.
Lägg potatisbitarna i pannan och stek på medelhög värme utan att röra om i ca 5 min.
rör runt på potatisen och stek ytterligare i ca 5 min.
Krydda med salt, grillkrydda och paprikapulver och blanda runt.
Sänk värmen och stek potatisen ytterligare i 10-15 min, tills den är mjuk.

Servera med valfritt tillbehör, jag valde att tillsätta korv från Maträtt, svartpepparketchup och blandade grönsaker samt en frukt.

Kalorisnålare alternativ

Anpassa portionsstorleken efter behov och stek i en panna som inte kräver så mycket matfett, välj förslagsvis korv från Maträtt eller en kycklingkorv. I övrigt följ receptet 👌

Min portion exkl tillsatt matfett och grönsaker landade på ca 312 kcal/port.

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krämig baconpasta med broccoli & pepparsås

Hej onsdag och halva veckan har redan gått 😏 Att få tiden att gå har man inga problem med just för tillfället. Tänk om dygnet hade några timmar till, vad skulle man hitta på då, sova mer eller utnyttja tiden till hemmasysslor, det är frågan 🙈

Slår ett lite slag för min Instagramsida, där får ni mer matnyttiga tips än här, scrolla ner lite här i inlägget så har ni en direktlänk dit om ni inte redan följer ❤️

6-8 port.

4 pkt bacon
2 broccolistånd
1½ svampbuljongtärning
1 ask Cantadou 4 peppar alt. 140 g naturell färskost + malen Santa Maria five pepper
2½ dl grädde
2 dl crème fraiche
2 dl vatten
½ dl riven ost
salt
peppar

Strimla baconet och dela broccolin i bitar.
Stek baconet i en panna och lägg åt sidan på hushållspapper för att låta fettet rinna av.
Stek broccolin lite hastigt i lite smör, lägg åt sidan med det stekta baconet.
Blanda ihop grädde, crème fraiche, vatten och buljongtärning i pannan, låt det koka upp.
Klicka i färskosten och låt den smälta ner i såsen.
Rör ner den rivna osten, det stekta baconet och broccolin.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta.

Kalorisnålare alternativ

Använd t.ex 5 el. 8% créme fraiche och 13% matlagningsgrädde och halvera mängden mot det som står i receptet och byt ut mot vatten. Använd kyckling/kalkonbacon iställetförvanligtbacon. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krämig kycklinggryta med senap & dragon

God fortsättning! Insåg nu att jag aldrig var inne här och önskade er en God Jul i år 🫣 Skämskudde fram och jag ska definitivt tänka på det till nästa år.

När julen är över och man längtar efter lättare vanlig mat då passar denna smarriga kycklinggryta perfekt att tillaga 🥰

4 port.

600 g kycklingfilé
salt
peppar
rapsolja, att steka i
3 klyftor vitlök
1 gul lök
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
2 tsk kinesisk soja
½ msk äppelcidervinäger
1 msk torkad dragon
2 msk grönsaksfond
1 msk dijonsenap
8 soltorkade tomater, klippta i bitar

Salta och peppra kycklingen som är delad i valfria stora bitar.
Stek kycklingen i rapsolja, lägg åt sidan.
Hacka lök och vitlök.
Stek lök och vitlök i samma stekpannan som kycklingen stektes i på medelvärme i ca 5 min.
Tillsätt kycklingen, vinäger, vatten, crème fraiche, dragon, fond, senap och soltorkade tomater.
Rör om så allt blandas väl.
Låt puttra 15 min på låg värme.
Servera med potatis och valfria grönsaker.

Kalorisnålare alternativ

Använd 5 el. 8% crème fraiche. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Saffranstryffel

3 dagar kvar och jag jobbar in i det sista. Har två saker kvar att fixa till årets julbord och det är ett vörtbröd och en skagencheesecake, men det blir det sista jag gör på lördag em/kväll så det blir så pass nybakat/nygjort som möjligt (samt en kladdkaka, men den ska kladdkakeexperten Filippa få fixa i år)😊

Dessa små gyllene bollar blir ett bidrag till gottebordet i år och dom blev så fina och såååå sjukt goda. Ni bara måste testa!

30 st

300 g vit choklad
1 dl vispgrädde
½ g saffran
50 g rumstempererat smör
ca ½ dl florsocker

Grovhacka chokladen.
Koka upp grädde och saffran i en kastrull.
Ta den från plattan.
Låt svalna något och vispa i chokladen så att den smälter.
Tillsätt smöret och fortsätt att vispa tills smöret blandats ut.
Låt kallna och ställ i kyl att stelna 2-3 timmar.

Ta upp smeten med en sked och forma runda tryfflar, rulla i florsocker.

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK