Broccolipasta

Hallå! Hoppas ni haft en bra start på veckan. Här har det varit lite både ock, det positiva var ett minus på vågen efter en vecka med kaloriunderskott och det negativa var en massa värk i främst händerna. Men jag har bitit ihop idag och gjort lite allt möjligt på jobbet så är jag ledig imorgon och kan ”ta det lugnt”.

En annan positiv sak med starten på veckan var dessa matlådor med en vegetarisk broccolipasta, så gott!!! Vill man kan man såklart blanda ner lite bacon eller kyckling om man vill ha lite mer matig sås. Hur smidigt är det inte att ha dessa soppmixer hemma och sen göra pastasås med dom istället 😊

Ett tips när ni har pasta med tillhörande pastasås i matlådan, blanda inte ihop dom för pastan kommer suga upp all sås den bara kan, likt en dammsugare, och det kommer inte att vara någon sås kvar när man kommer till den sista matlådan på veckan 🫣

Hoppas ni blev inspirerade och vill testa 🥰

4 port.

2 broccolistånd
smör/olja
1 förp. ost- & broccolisoppa, Blå Band
4 dl vatten
2 dl crème fraiche parmesan & vitlök

Skär bort broccolin från stammen (spara till ett annat tillfälle, t.ex en soppa) och dela i valfria stora bitar.
Stek i smör i en panna och lägg sedan åt sidan.
Häll i vattnet i pannan och vispa ner soppmixen, låt det koka upp och blanda i crème fraiche.
Lägg tillbaka broccolin i pannan och blanda runt med såsen.
Servera med valfri mängd pasta.

Kalorisnålare alternativ

Halvera mängden crème fraiche till vatten. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 3/2024

Hej matvänner!

Haft en ganska lugn vecka, stått mycket i köket och passat på att skapat lite recept så jag har i lager ifall det blir magert med tid veckorna framåt. Annars har det bara rullat på med jobb, Filippas dansträning har smygit igång lite försiktigt (riktiga träningen börjar inte förrän v. 4), vi har tränat och jag har fått till dagliga promenader hela veckan 🥳 Tagit det lugnt emellan varven då mina händer värker mycket nu när det är kallt samt väderomslag, men man får ta en sak i taget och så får det ta lite längre tid innan man blir klar helt enkelt 😏

Men nu ska vi ta och planera lite mat, vilket jag också ska göra idag, så vi är laddade för en ny matvecka med gamla favoriter eller lite nya tips och idéer att testa 😊

Önskar er en fantastisk vecka ❤️

Pastagratäng med spenat, sidfläsk & ost – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklingpasta med ajvar relish – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fläskfilégratäng med paprika & bacon – recept finns ▶️▶️ HÄR

Majs- & potatissoppa – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fisk i ugn med smokey chipotlesås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Bananscones – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Fajitaskryddad kycklinggryta

En enkel rätt som både fungerar en vardagskväll när det ska gå snabbt eller till helgen och man vill äta lite festligare 😊

4 port.

500 g kycklingfilé, strimlad
1 gul lök, i klyftor
2 vitlöksklyftor, hackade
1 liten röd paprika, strimlad
1 liten gul paprika, strimlad
rapsolja, till stekning
1 förpackning fajita kryddmix, Santa Maria
2½ dl grädde
flingsalt

Stek lök, vitlök och paprika i olja ca 5 min, lägg åt sidan.
Stek kycklingen i olja ca 5 min och strö över kryddmixen.
Lägg i de stekta grönsakerna, häll på grädde och salta.
Sjud under lock ca 10 min.
Servera med ris och ev mer valfria grönsaker.

Kalorisnålare alternativ

Byt ut en del av grädden mot vatten och använd t.ex 13% matlagningsgrädde. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Varma mackor med kycklingröra

Varma mackor, en klar favorit när man vill ha något enkelt och snabbt 😍 Denna variant med en stuvning blir otroligt god!

8-10 st

650 g kyckling
salt
peppar
smör
5 dl crème fraiche
1-2 msk curry
maizena
formfranska
smör
riven ost

Skär kycklingen i mindre bitar och stek kycklingen i smör. 
Krydda med salt och peppar.
Häll i crème fraiche och curry.
Låt det koka upp.
Red med maizena tills det blir en tjock röra.
Är den för rinnig kommer den inte ligga kvar på mackorna.
Sätt ugnen på 200°C.
Bred smör på brödet.
Fördela röran på mackorna och strö över riven ost.
Gratinera i ugnen i ca 10 min.

Kalorisnålare alternativ

Använd mager crème fraiche och ost. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingkebabgryta

Denna vecka är det dags för mig att strama åt energiintaget lite och köra i kaloriunderskott. Men då vill man ju kunna äta så mycket som möjligt såklart, speciellt om man gillar att ha lite volym på sina portioner. Så min kebabgryta på kycklingkebab passar perfekt för att få vara med i veckans matlådor. Så gott, ni bara måste testa!

6 port.

1 förp. fryst kycklingkebab, tex Kronfågel eller Eldorado
smör/olja
1 stor röd lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 tsk kebabkrydda
1½ tsk paprikapulver
salt

Skär/hacka löken i valfri storlek.
Stek kebabköttet i matfett tills det är genomstekt, lägg över i en gryta.
Sänk värmen och stek löken tills den är mjuk och lägg i grytan.
Pressa i vitlöken och häll i dom krossade tomaterna.
Häll på valfri mängd vatten, tills det är lagom mycket sås.
Smula ner hönsbuljongtärningarna och ha i kryddorna.
Låt grytan stå och småputtra 5-10 min.
Smaka av och ha i mer kryddor om det behövs.
Servera med ris, en klick yoghurt/crème fraiche och en sallad.

Kalorisnålare alternativ

Anpassa ev portionsstorleken och byt ev ut riset mot annat tillbehör. I övrigt följ receptet 👌

Min portion landade på ca 346 kcal exkl tillsatt matfett.

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 2/2024

Årets första matsedel med befintliga recept från bloggens arkiv. Maträtter som passar dom allra flesta oavsett vart i livet man befinner sig med kosten. Recepten ska vara enkla att anpassa till lättare eller fetare mejeriprodukt alternativ ev byte av protein mot vegetariskt livsmedel eller uteslut pasta, ris eller potatis och byt mot annat om du följer LCHF.

Alla recept jag delar med mig utav är sån mat som jag själv äter i mitt mål att gå ner i vikt/vara viktstabil. Hälsosam/kalorisnål mat behöver inte vara tråkig eller annorlunda mot övriga familjens mat som har andra behov, man kan äta samma. Har tidigare gjort en viktresa på -17 kg med Viktväktarna och har mycket erfarenhet av att komponera recept som passar i en hälsosam kosthållning som passar in i det stressiga familjelivet om man gillar husmanskost.

På Instagram och Facebook har ni fått rösta fram hur många recept veckans mattips ska innehålla, så nu blir det 5 middagstips och ett extra med blandat innehåll.

Ha en fantastisk matvecka!

Pasta- & baconsås med basilika – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pizzabullar med kyckling & spenat – recept finns ▶️▶️ HÄR

Varm skinkmacka med champinjonstuvning – recept finns ▶️▶️ HÄR

Långkokt köttfärssås med bacon – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklingfilé med paprikasås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Chili cheese krustader – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Potatisgratäng med cheddarost

Till jul köper jag alltid en cheddarost. Till denna julen blev det en riktigt stor ost så jag kunde använda den även till matlagning och inte bara äta den på mackan. Den här gratängen är så god och gör middagen lite lyxigare med livsmedel man oftast har hemma.

Ost är ju ett livsmedel som har varit väldigt dyrt senaste året. Brukar passa på att köpa på mig när matbutikerna har ost på erbjudande. Dom lite ”finare” ostarna som är lagrade som t.ex cheddar, västerbotten, prästost osv som man gärna använder i matlagning kan man med fördel köpa i större bit, riva ner och frysa ner i lagom stora portionsförpackningar. Blir bra mycket billigare än att köpa färdigrivet i påse.

8 port.

1750 g fast potatis
3 vitlöksklyftor
2½ dl grädde
5 dl mjölk
2½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 dl riven cheddarost

Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skär potatisen i cm tjocka stavar (typ pommesstorlek).
Skala och finriv vitlöken.
Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en kastrull.
Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning.
Koka på medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, ca 20 min.
Rör då och då.
Smaka av.
Tillsätt ev mer salt och peppar.

Häll potatisblandningen i en ugnssäker form, ca 25×30 cm.
Jämna till och strö över hälften av osten och blanda ner den i gratängen.
Strö resten av osten över gratängen.
Gratinera i mitten av ugnen ca 25 min.
Låt gratängen vila minst 30 min före servering, så den hinner sätta sig.

Kalorisnålare alternativ

Anpassa mjölk och grädde till en fetthalt som passar ditt behov. Vill man inte använda cheddarost går det bra att byta mot mager ost istället. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK