Veckans mattips v. 7/2024

Ännu en vecka är snart slut. En fullspäckad sådan så någon tid för återhämtning har varit svår att få till vilket jag känner att jag mår så mycket bättre av att få, men man får vara nöjd med dom små stunderna ibland och hålla fast vid att det kommer lugnare veckor.

Igår var vi (jag och dottern) iväg på årets första tävling i dans i Katrineholm denna gång. Gick rätt så bra med två finalrundor i disco solo och slow solo. Ingen pallplats denna gång, men marginalerna är små mellan dom tävlande ibland. Hon ska ändå vara hyfsat nöjd med gårdagen 😊 Dessvärre gick det inte så jättebra för hiphopgruppen denna gång, tjejerna var så taggade och ville så gärna ta sin sista uppflyttningspoäng, men det får vi spara till nästa tävling.

Har under morgonen knåpat ihop ett litet förslag på en veckomeny. Tänk på att recepten är till för inspiration, behöver du byta ut livsmedel för att du har ett annat behov så gör det eller anpassa portionsstorleken.

Önskar dig en riktigt härlig matvecka ❤️

Potatis- & färsgratäng – recept finns ▶️▶️ HÄR

Enchilada wraps – recept finns ▶️▶️ HÄR

Lättlagad korvgryta med svamp & paprika – recept finns ▶️▶️ HÄR

Cowboysoppa – recept finns ▶️▶️ HÄR

Köttgryta med lök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Semmelrulltårtebakelse – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Köttfärspaj

Ska man göra en köttfärspaj så är det denna man ska göra, såååå otroligt god!

Pajdeg
150 g smör
1 dl grahamsmjöl
2-3 dl mjöl
3 msk kallt vatten

Köttfärssås
500 g köttfärs
1 rödlök
1 köttbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
2 msk tomatpuré
½-1 tsk sambal oelek
1 tsk ljus sirap
2½ dl matlagningsgrädde
salt
peppar
maizena

riven mozzarellaost
tomater

Blanda ihop allt till en smidig deg i en matberedare.
Låt degen vila i kylen i ca 20 min.
Tryck ut degen i en pajform och nagga den.
Förgrädda i ugnen i 10 min på 225°C.

Bryn färsen i smör.
Tillsätt finhackad rödlök och låt den bryna med färsen.
Tillsätt sedan buljongtärning, soja, tomatpuré, sambal oelek, sirap och grädde och låt det koka upp.
Rör i tillräckligt med maizena så köttfärssåsen blir lagom tjock för att ha i pajen.
Smaka av med salt och peppar.
Fyll pajskalet med köttfärsen.
Toppa med skivad/skuren tomat och riven mozzarellaost.
Låt pajen stå i ugnen tills osten har fått fin färg.

Servera pajen med en blandad sallad och ett gott bröd.

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Filippas kalljästa kanelbullar

Dottern blev sugen på att baka bullar så självklart assisterade jag henne med att baka dessa otroligt smarriga skapelserna 😍

Har du inte gjort kalljästa bullar är det dags nu för dom blev bra mycket godare än ”vanliga” bullar 👌

ca 12 st

20 g färsk jäst
3 dl kall mjölk
75 g rumsvarmt smör
1 ägg
¼ tsk salt
¾ dl strösocker
¾ tsk malen kardemumma
ca 7½ -8 dl vetemjöl special

100 g mjukt smör
¾ dl strösocker
kanel

1 uppvispat ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke och tillsätt lite mjölk, rör om tills jästen lösts upp och tillsätt resterande mjölk.
Tillsätt övriga ingredienser och lite mjöl i taget under knådning.
Ha hellre i lite mindre mjöl än för mycket, men du ska kunna baka ut degen utan att den klibbar.

Vispa ihop fyllningen.

Kavla ut degen till en rektangel och bred ut fyllningen.
Rulla ihop och skär ut 12 lagom stora bullar av rullen och lägg dom i bullformar på en plåt.
Täck plåten med plastfolie och ställ in i kylen över natten.

Ta fram plåten med bullar och låt dem stå framme i rumstemperatur i ca 30 min.
Sätt på ugnen på 225°C, över och undervärme.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Toppa med mycket pärlsocker.

Sätt in bullarna i ugnen, ca 8-10 min.
Tiden beror på storlek på bullarna och ugn så håll koll så de får en fin färg.
Låt svalna och njut av nybakade bullar.

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingwok med sweet chilisås

Veckans lunchlådor blev en riktigt smarrig wok med sånt jag hade hemma. Anpassa grönsakerna efter eget tycke och smak. Ett tips när man gör matlådor med nudlar för flera dagar är att lägga nudlarna och woken för sig så inte nudlarna säger åt sig all sås 😊

4 port.

500 g kycklingfilé
1 msk japansk soja
1 tsk bakpulver 
½ msk majsstärkelse 
salt
peppar
olja till stekning

1  st rödlök
1 röd paprika 
200 g vitkål

Sås
½ dl sweet chilisås
1 msk kinesiskt soja
¾ msk majsstärkelse
½ kycklingbuljongtärning (löses upp i 1½ dl kokande vatten)
3 vitlöksklyftor, pressade 
1 tsk sesamolja 
1 msk farinsocker

Skär kycklingen i tunna strimlor.
Marinera med soja, majsstärkelse, bakpulver, salt och peppar. 
Skala och skär löken i klyftor, skär paprikan och vitkålen i bitar.
Ställ åt sidan.

Lös upp buljongtärningen i kokvattnet.
Blanda samtliga ingredienser till såsen i en skål. Ställ åt sidan. 

Hetta upp en stekpanna eller wok med oljan och stek kycklingen på hög värme, kycklingen ska stekas helt genomstekt. 
Lägg över kycklingen på en tallrik och ställ åt sidan. 
Stek lök, vitkål och paprika i samma stekpanna lite hastigt så dom bara får en stekt yta.

Vänd tillbaka kycklingen och blanda ner såsen, koka 2-3 min på hög värmen tills såsen tjocknat något.

Servera direkt med nykokta äggnudlar.

Kalorisnålare alternativ

Välj en sweet chilisås med mindre socker och byt farinsocker mot t.ex sötströ. Tänk på mängden olja vid stekningen. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 6/2024

Återigen söndag och den här veckan har gått så fort. Har jobbat, lagat mat, tränat, gjort läxor med sonen, varit på dansskolan med dottern och sovit! Har varit så extremt trött den här veckan, men så får det vara ibland.

Men nu är det dags för nya middagstips från bloggens arkiv!

Anpassa protein och tillbehör efter eget tycke och smak, byt mot andra mejeriprodukter med fetare/lättare fetthalt mm Ett recept går alltid att anpassa så det passar ens behov på bästa sätt.

Hoppas ni får en riktigt härlig matvecka 🥰

Italiens kassler i ugn – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pizza på vetekaka – recept finns ▶️▶️ HÄR

Doritospanerad kyckling – recept finns HÄR

Salsicciapasta med smak av tomat & basilika – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fläskfilé med smak av vitlök & örter – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kvarg med passionsfrukt & jordgubbar – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Vildsvinsgryta med sweet chilisås

Att ha förmånen att ha tillgång till vilt kött är en lyx i mitt tycke! När vi har tillgång till det så passar jag på att laga något riktigt gott utav det för att ta tillvara på köttet på bästa sätt. Den här grytan smakar alldeles underbart 😍

Har man inte tillgång till vilt kött så går det lika bra med vanligt nötkött!

6 port.

750-900 g vildsvinskött eller annat nötkött
smör
3 lagerblad
9 st vitpepparkorn
9 st grönpepparkorn
salt
vatten
2 msk viltfond
¾ dl sweet chilisås
2 tsk tomatpuré
2 tsk svartvinbärsgelé
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspeppar
1½ dl grädde
maizena
ev. salt, peppar

Dela köttet i lagom stora grytbitar.
Bryn köttet på hög värme i lite smör i en stekpanna, lägg över i en gryta när det är färdigt.
Lägg i lagerblad, pepparkorn och salt i grytan och häll på vatten så att det precis täcker köttet.
Låt vattnet koka upp och låt sen köttet stå och småputtra på lite lägre värme i ca 2-3 tim tills köttet är mört.

Blanda i fond, sweet chilisås, tomatpuré, gelé och kryddor.
Rör i grädden och låt det koka upp.
Red av såsen med maizena och smaka av med lite salt och peppar om det behövs.

Servera med ris eller potatis.

Viktväktarna Points

750 g vildsvinskött eller annat nötkött *
smör (lägg till points för så mycket du använder)
3 lagerblad
9 st vitpepparkorn
9 st grönpepparkorn
salt
vatten
2 msk viltfond *
¾ dl sweet chilisås *
2 tsk tomatpuré
2 tsk svartvinbärsgelé, Garant *
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspeppar
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
2-3 msk maizena *
ev. salt, peppar

Totalt blir det 6P/port. Lägg till points för tillbehör och servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 209 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Fisk x4

Hej torsdag och halva veckan har redan passerat! Hur ofta äter ni fisk? Kan inte påstå att vi gör det regelbundet även om vi gillar fisk, men det blir så bökigt när tonåringen inte kan äta pga allergi för då måste man fixa två maträtter istället för en och det är ju inte alltid man har möjlighet till det 🙈

Dagens inlägg blir lite tips på i mitt tycke goda fiskrätter 🥰

Fisknuggets & remouladsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Parmesantorsk med spenat & soltorkade tomater – recept finns ▶️▶️ HÄR

Stekt fisk & potatis med ärtröra – recept finns ▶️▶️ HÄR

Torsk med tacochipstäcke – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK