Veckans mattips v. 22/2024

Hej söndag! Igen 🙈 Dags för lite matinspiration inför kommande vecka 😊

I vanlig ordning så påminner jag er om att byta ut ingredienserna i recepten om ni föredrar andra än dom jag använder, ett recept står inte hugget i sten det är upp till var och en att tolka det på sitt sätt 🥰 Ha en riktigt trevlig matvecka så ses vi på mina sociala medier 🫶

Ajvarbiffar med vitlökssås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tortillapizza – recept finns ▶️▶️ HÄR

Baconsås med spenat, fetaost & soltorkad tomat – recept finns ▶️▶️ HÄR

Omelett med kyckling & salladsost – recept finns ▶️▶️ HÄR

Udonnudlar med stekt färs & pak choi – recept finns ▶️▶️ HÄR

Snickersriskakor – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Grillspett med ytterfilé

Förra helgens enkla grilltallrik 😊

6 port.

ca 900 g fläskytterfilé

2 vitlöksklyftor
1½ msk färsk, riven ingefära
¾ msk citronsaft
1½ msk flytande honung
½ dl japansk soja
¾ dl rapsolja

Skär upp köttet i 1½ cm tjocka skivor och dela sen varje skiva i två.
Blanda ihop ingredienserna till marinaden och lägg köttet i en behållare eller plastpåse.
Häll marinaden över köttet och blanda ordentligt.
Låt stå i kylen i ett par timmar, men helst över natten.

Trä upp köttet på spett och grilla.
Servera med t.ex ugnsrostad potatis och en kall sås.

Jag gjorde sås på grekisk yoghurt, sweet chilisås, salt och peppar.

Kaloriberäknat recept

ca 900 g fläskytterfilé

2 vitlöksklyftor
1½ msk färsk, riven ingefära
¾ msk citronsaft
1½ msk flytande honung
½ dl japansk soja
¾ dl rapsolja

Kcal: ca 257 kcal för kött och marinad.

Protein: 30 g Kolhydrater: 4.2 g Fett: 13.9 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Rågsiktsrutor

Ett enkelt långpannebröd som du enkelt bestämmer själv hur stora dina bröd ska vara. Vi har som rutin att äta hembakat bröd till kvällsmat på söndagarna eftersom vi inte äter någon lunch och en tidig middag! Så mysigt och gott 🥰

12-24 st

50 g jäst
4 dl mjölk, ljummen
25 g smör, smält
1½ tsk salt
2 msk sirap
8-9 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken.
Häll i smält smör, salt, sirap och mjölet lite i taget.
Blanda ihop till en ganska lös, men smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
Ta upp degen och platta ut den i en smord långpanna, ca 20×30 cm.
 Tryck ut ett rutmönster, ca 4×3 st, med en degskrapa i degen, låt brödet jäsa medans ugnen blir varm, ca 20 min.
Sätt ugnen på 230°C.
Strö över lite rågsiktsmjöl ovanpå rutorna och grädda längst ner i ugnen tills de fått fin färg, 12-18 min.

Kaloriberäknat recept

50 g jäst
4 dl mjölk 1.5%, ljummen
25 g Bredgott
mellan
1½ tsk salt
2 msk sirap, Sukrin
8-9 dl rågsikt

Kcal: ca 1970 kcal för hela brödet, 164 kcal för 12 bitar och 82 kcal för 24 bitar.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Stekt kyckling & kall vitlökssås

Det här var en av mina favoritluncher från tiden när jag började med Viktväktarna. Tyvärr föråt jag mig på det så nu är det länge sen jag åt det senast, men tänker att det kan nog fortfarande vara en favorit, men det kanske inte ska bli för ofta. Kräver inte så mycket tid att förbereda och passar perfekt i matlådorna 😊

4 port.

4 kycklingfiléer
matolja
valfria kryddor
salt

Sås
4 dl naturell yoghurt
4-8 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
aromat

Börja med att smeta in kycklingen i valfria kryddor och lite matolja.
Låt stå en liten stund och gotta till sig.
Stek kycklingen i en airfryer alt lägg på en plåt och stek i ugnen.
Jag körde på 180°C 2*8 min och vände filéerna efter halva tiden
.

Blanda alla ingredienser till såsen.
Godast blir den om den får stå en stund och gotta till sig i kylen, men det är inget måste.

Servera med t.ex ris blandat med broccoliris.

Kaloriberäknat recept

600-800 g kycklingfiléer
matolja, valfri mängd
valfria kryddor
salt

Sås
4 dl naturell yoghurt 0,5%
4-8 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
aromat

Kcal: ca 407 kcal exkl tillsatt matfett med 200 g kyckling, 100 g kokt ris och 35 g broccoliris per portion.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 21/2024

Veckan som gått har bara försvunnit 🫣 Man sover, äter, jobbar, kör ungarna till sina träningar osv och sen hinner man inte så mycket mer. Har dessutom haft en förkylning i kroppen så har inte varit på topp under veckan heller, har blivit mycket viloläge.

Men nu är det dags för en nya inspirerande mattips inför denna vecka, hoppas ni finner någon inspiration 🥰

Kassler- & rislåda med örtkryddor – recept finns ▶️▶️ HÄR

Italiensk salsicciapasta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Cornflakespanerad torsk & remouladsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fläskfilé med smak av vitlök & örter – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krämig röra med soltorkad tomat & fetaost – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Helstekt älgentrecote

Att utmana mig själv i matlagningen är något jag försöker göra hela tiden för att lära mig nya saker. Älgentrecote är inget jag tidigare har tillagat, men nu var det dags och det blev riktigt gott! Perfekt om man vill servera en lite festligare måltid till familjen 🥰

Har man inte tillgång till älg så går det givetvis lika bra med en vanlig entrecote från ko 😉

6 port.

ca 1 kg entrecôte av älg
salt
svartpeppar
valfri örtkrydda, jag tog timjan
2 vitlöksklyftor
smör

Sätt ugnen på 175°C.
Krydda entrecoten med salt, peppar och örtkrydda.
Bryn först vitlöken i en stor klick smör i en stekpanna.
Lägg sedan i köttbiten någon minut på varje sida i vitlökssmöret.
Lägg över köttet i en ugnsfast form och häll över smöret som blivit kvar i stekpannan.
Sätt en termometer i köttbiten där den är som tjockast och tillaga i nedre delen av ugnen till ca 55°C, alt kortare/längre tid beroende på hur du vill ha köttet.
Lägg köttbiten i ett foliepaket och låt vila i 20 min innan du skivar upp köttet och serverar.

Servera med t.ex ugnsrostad potatis och en gräddsås.

Kaloriberäknat recept

ca 1 kg entrecôte av älg
salt
svartpeppar
valfri örtkrydda, jag tog timjan
2 vitlöksklyftor
smör

Kcal: ca 169 kcal exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Cheddar krustader

Är dom små får man ta två! Ett enkelt tilltugg som inte kräver så stor insats 🥰

24 st

riven cheddarost
mjukost cheddar, Kavli
gräslök
krustader

Blanda ihop riven ost med mjukosten på tub och finhackad gräslök i en skål.
Lägg oströran i krustaderna och ställ in i ugnen 200°C några min tills osten smält.
Akta så inte krustaderna bränns.
Färdiga att servera!

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK