Enkel julvörtlimpa

God fortsättning på er ❤️ Hoppas ni har haft en bra jul! Här blev det inget vidare firande då jag plötsligt blev magsjuk julaftonskvällen och vi skulle fira jul med släkten på juldagen plus att min brorsdotter också blev magsjuk under natten, så det var bara att ställa in. Får planera in en helg på det nya året istället och fira i efterskott helt enkelt 🥰

Dagens recept är årets bidrag av julbröd! Älskar enkelheten i att röra ihop ett filmjölksbröd där man praktiskt taget kan använda sig utav vad som helst för mjölsorter och smaksättningar och få ett mättande och relativt energisnålt, hembakat bröd 😊

Denna gång testade jag att använda lite turkisk yoghurt som sjöng på sista versen istället för naturell yoghurt som jag brukar använda. Höftade lite med måtten med yoghurten och musten, tillsätt ev lite mer must om degen blir lite för kompakt (minnet sviktar lite exakt hur mycket jag använde) 🙈

1 bröd

5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
¾ msk mald pomeransskal
1 krm mald ingefära
1 krm mald nejlika
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
½ dl solroskärnor
½ dl russin
3 dl bryggarmust, Apotekarnes
2½ dl turkisk yoghurt
2 msk mörk sirap
½ dl lingonsylt

Sätt ugnen på 200°C.
Smörj en avlång form, ca 1½ l.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ner must, yoghurt, sirap och lingonsylt.
Klicka ner den kletiga degen i bakformen.
Grädda limpan i nedre delen av ugnen i ca 50-70 min.
Kontollera så brödets innertemp. är ca 97-98°C, då är det klart.
Stjälp upp limpan på galler och låt den svalna under bakduk.

Viktväktarna Points

5 dl vetemjöl special *
2 dl grovt rågmjöl *
¾ msk mald pomeransskal
1 krm mald ingefära
1 krm mald nejlika
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
½ dl solroskärnor *
½ dl russin *
3 dl bryggarmust, Apotekarnes *
2½ dl turkisk yoghurt 0%
2 msk mörk sirap *
½ dl lingonsylt
, Önos lågkalori

Totalt för ett bröd blir det 60P, dela på antalet skivor du får ut för att få fram points/skiva, t.ex 20 skivor ger 3P/skiva.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: Hela brödet ca 2053 kcal, dela på antalet skivor du får ut för att få fram kcal/skiva, t.ex 20 skivor ger 103 kcal/skiva.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Mjuk pepparkaka med frosting & granatäppelkärnor

Med denna kakan firade vi vår nyblivna 11-åring 🥳 Receptet hittade jag hos Brinken bakar.

150 g smör
3 ägg
270 g socker (3 dl)
250 g mjöl (4 dl)
1 msk kanel
1 msk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk bikarbonat
150 g fet filmjölk eller gräddfil (1½ dl)
180 g lingonsylt (1½ dl)

Färskostfrosting
200 g färskost
200 g vispgrädde
60 g florsocker
1 tsk vaniljpasta

granatäpplekärnor

Klä en långpanna med bakplåtspapper, 25×35 cm.
Sätt ugnen på 175°C varmluft, (200°C vanlig ugn).
Smält smöret och ställ det åt sidan.
Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 min.
Blanda fil och lingonsylt med smöret.
Byt till omröraren och rör på lägsta hastighet ner de torra och de våta ingredienserna om vartannat.
Sluta röra så fort smeten gått ihop.
Häll smeten i formen och grädda i ca 15-20 min tills en sticka kommer ut torr.

Se till att alla ingredienser är kylskåpskalla och häll dem sedan i bunken och vispa tills du har en krämig frosting.
Bred ut den över den avsvalnade kakan.
Dekorera med granatäppelkärnor.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Daimfudge

Underbart gott hemgjort godis 🤎

3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
200 gram mjölkchoklad med daim

Topping
2 hackade dubbeldaim

Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper.
Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120°C (använd termometer).
Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank.
Vänd upp fudgesmeten i formen.
Strö över hackad daim.
Ställ sedan kallt över natten.
Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv, eller degskrapa.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Saffranskvargpannkakor

Ännu en variant av mitt favvomellis av kvargpannkakor 💛 Vilken smak ska det bli nästa gång?? 😁

2 port.

4 ägg
2 dl kvarg
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
1 förp saffran, 0.5 g
olja/smör att steka i

Vispa äggen fluffiga, vispa sedan ner övriga ingredienser.
Hetta upp en panna med oljan och dra ner värmen till medium.
Klicka plättar (ca 1/2 dl smet) i pannan och stek dem på båda sidor.
Vänd försiktigt.

Servera med tex kvarg och bär/frukt.

Viktväktarna Points

4 ägg
2 dl vaniljkvarg, utan socker *
2 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
1 förp saffran, 0.5 g
olja/smör att steka i

Totalt blir det 1P/port exkl tillsatt matfett och ev tillbehör.

TIPS! Byt den smaksatta kvargen mot naturell så blir totalen 0P/port exkl tillsatt matfett och ev tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 217 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Årets julskinka

(I reklamsamarbete med Smakbox & Jakobsdals charkuteri)

Igår fick denna smarriga skapelse stå och gotta sig många timmar i ugnen. Likt förra året så njuter vi av Mor Matildas julskinka från Jacobsdals charketuri genom Smakbox. En julskinka som verkligen är pricken över i:et på julbordet!

Vilka butiker som säljer denna skinka ser du HÄR ⬅️

1 julskinka

Sätt ugnen på 80°C (över- och undervärme).
Ta bort det yttre svarta nätet.
Låt plastförpackningen (stekpåsen) vara kvar.
Lägg skinkan med sin stekpåse i en ugnssäker form.
Sticka in en köttermometer så att spetsen hamnar i den tjockaste delen.
Ställ formen i ugnen.
Undvik att stekpåsen vidrör något värmeelement.
Ta ut skinkan när termometern visar 70°C.
Ställ skinkan svalt någon timma, gärna i kylskåpet.
Ta bort stekpåsen och det inre nätet – låt dig väl smaka!

Griljering
1 ägg
2 msk sötstark senap
ströbröd

Sätt ugnen på 225°C (jag valde grillfunktionen).
Blanda ägg och senap.
Pensla det över skinkan.
Strö över ströbröd.
Griljera skinkan mitt i ugnen i ca 10-15 min eller tills den är gyllenbrun.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Färsk ravioli med krämig svampsås

När sambon inte är så jätteförtjust i vegetarisk mat får man ta till såna rätter som går hem, pasta är alltid ett säkert kort likaså svamp. Kidsen däremot gillar inte svamp alls så dom fick klassisk skinksås här istället. Själv äter jag mer än gärna vegetariskt, men till vardags blir det svårt då jag i så fall behöver laga dubbla rätter och den tiden har man tyvärr inte, men man får göra så gott man kan för att minska på mängden kött i maten. Det lilla räknas också 🥰

6 port.

3 förp. smaksatt färsk ravioli t.ex Ranas

500 g färsk svamp
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 dl svampbuljong (vatten + 1½ buljongtärning)
4 dl grädde
1 msk kinesisk soja
1 tsk dijonsenap
persilja
salt
svartpeppar
ev. maizena

Dela/skiva svampen och hacka löken.
Stek i en panna med lite smör/olja.
Pressa i vitlöksklyftorna.
Häll i vatten och smula ner buljongtärningen, låt det koka upp.
Blanda i grädde, soja och senap.
Krydda med persilja, salt och peppar.
Låt det stå och småputtra i pannan, ca 5-10 min.
Red av med lite maizena om du vill ha tjockare sås.

Koka raviolin enligt instruktioner på förpackningen.

Servera raviolin och svampsåsen ev med lite parmesanost och valfria grönsaker vid sidan av.

Viktväktarna Points

3 förp. smaksatt färsk ravioli t.ex Ranas *
500 g färsk svamp
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
6 dl svampbuljong (vatten + 1½ buljongtärning) *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 msk kinesisk soja
1 tsk dijonsenap
persilja
salt
svartpeppar
ev. maizena
(lägg till points för mängden du tar)

Totalt blir det 11P/port exkl tillsatt matfett och maizena.

TIPS! Tycker du totalen av points blir för mycket, dela receptet i 8 port istället för 6 så blir det 8P/port, lägg till mer grönt vid sidan av om det behövs.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 386 kcal/port exkl tillsatt matfett och maizena.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pankopanerad kycklingfilé

Har du en airfryer? Är du lika hopplös som mig på att använda den 🙈 Tänkte ta mig an den lite mer efter jul/nyår och börja testa mig fram med nya rätter som man kan tillaga i den. Denna gång blev det enkelt, en krispig pankopanerad kycklingfilé som vi åt med västerbottensostbakad hasselbackspotatis och en färdig flasksås från Hellmanns som var jättegod. Rekommenderas!

4 port.

4 kycklingbröstfiléer
salt
peppar
4 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl pankoströbröd

Banka ut filéerna så dom är jämntjocka, krydda med salt och peppar.
Panera kycklingen genom att doppa dem i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd.
Lägg ner dom i airfryern och fritera dom i 180°C i ca 11-14 min, vänd dom efter halva tiden.

Går även bra att steka kycklingen i varmluftsugn eller i stekpanna om man inte har en airfryer.

Servera med t.ex hasselbackspotatis och en kall sås, vi hade en sås från Hellmanns med smak av soltorkade tomater och basilika.

Viktväktarna Points

4 kycklingbröstfiléer
salt
peppar
4 msk vetemjöl *
2 ägg
2 dl pankoströbröd
*

Totalt blir det 4P/port. Lägg till points för tillbehören.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 291 kcal/port exkl tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK