Grillad fläskfilé & potatisgratäng

För många startar den riktiga grillsäsongen nu när sommaren närmar sig. Hos oss grillas det året runt bara det är hyfsat väder, även på vintern 😊

Här kommer ett väldigt enkelt marinadrecept som passar bra för dom som är på resande fot med husbil/husvagn eller i sommarstugan och man vill slippa en massa extra ingredienser samt min kanongoda potatisgratäng 👌

Önskar er en fantastiskt trevlig helg ❤️

6 port.

ca 900 g valfritt fläskkött
½ dl olja (oliv-, raps- eller solrosolja)
½ dl kinesisk soja
1 msk grillkrydda

Sås
3 dl gräddfil/crème fraiche/grekisk yoghurt
1 påse chipsdip

Potatisgratäng
1.3 kg fast potatis
2-3 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
3½ dl mjölk
1¾ tsk salt
¾ tsk grovmalen svartpeppar
1½ dl riven ost

Blanda alla ingredienser och häll över köttet och låt det ligga i marinaden i minst 1 h men gärna längre.

Förbered såsen genom att blanda ihop valfri mejeriprodukt med dippen.
Förvara i kyl till servering.

Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skär potatisen i 3–4 mm tjocka skivor, gärna i matberedare.
Skala och finriv vitlöken.
Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en kastrull.
Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning.
Koka på medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, ca 20 min.
Rör då och då.
Smaka av.
Tillsätt ev mer salt och peppar.

Häll potatisblandningen i en ugnssäker form, ca 25×30 cm.
Jämna till och strö över osten.
Gratinera i mitten av ugnen ca 25 min.
Låt gratängen vila minst 30 min före servering, så den hinner sätta sig.

Grilla köttet och servera.

Kaloriberäknat recept

ca 900 g fläskfilé
½ dl olja (oliv-, raps- eller solrosolja)
½ dl kinesisk soja
1 msk grillkrydda
3 dl grekisk yoghurt 0%
1 påse chipsdip
1.3 kg fast potatis
2-3 vitlöksklyftor
2 dl matgrädde 13%
3½ dl mjölk 1.5%
1¾ tsk salt
¾ tsk grovmalen svartpeppar
1½ dl riven ost
12%

Kcal: ca 529 kcal/port exkl grönsaker.

(Har räknat på att ca 25% av marinaden är kvar i påsen/burken köttet har marinerats i)

Kolhydrater: 39.8 g Protein: 46.4 g Fett: 20.2 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Köttfärssås med crème fraiche

En enkel variant av köttfärssås med lite sting i 😊

4 port.

 500 g köttfärs
2 dl crème fraiche paprika & chili
2 dl crème fraiche tomat & basilika
1 tsk kinesisk soja
2 tsk balsamvinäger
1-2 dl pastavatten
salt
svartpeppar

Bryn köttfärsen i en stekpanna eller gryta, krydda med salt och peppar efter behag. 
Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra på låg värme i 5-10 min.
Servera med nykokt pasta och ev lite riven/hyvlad parmesanost.

Kaloriberäknat recept

 500 g nötfärs 5%
1 dl crème fraiche paprika & chili
1 dl crème fraiche tomat & basilika
1 dl crème fraiche 8%
1 tsk kinesisk soja
2 tsk balsamvinäger
2-3 dl vatten
salt
svartpeppar

Kcal: ca 271 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kolhydrater: 5.6 g Protein: 26.5 g Fett: 14.8 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklinggratäng med tomat & sweet chilisås

Veckans matlådor är bombarderade med massor av protein så dom passar perfekt för er som tränar mycket 👌

Inspirationen fick jag från ett konto jag följer på Instagram, en.unnar.sig som lägger ut mycket bra tips på enkel mat, bor dessutom i Örebro, så in och följ 😊

4 port.

600 g kycklingfilé
salt
peppar
smör
250 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning
2 dl grädde
1 dl sweet chilisås
50 g parmesanost

Dela ev kycklingen i mindre bitar (jag delade varje filé i 4 delar), krydda med salt och peppar på båda sidor.
Hetta upp en panna med lite smör och bryn kycklingen hastigt så den bara får lite färg.
Lägg över kycklingen i en ugnsform.
Dela tomaterna i halvor och pressa/riv vitlöksklyftorna.
Stek i pannan på låg värme ett par min.
Tillsätt smulad buljongtärning, grädde och chilisås.
Låt det koka upp och red sedan av såsen med den rivna parmesanen.
Häll såsen över kycklingen och ställ in i ugnen på 200°C i ca 15-20 min (har du inte delat på kycklingen kan det krävas lite längre tid i ugnen).
Servera med ris!

Kaloriberäknat recept

600 g kycklingfilé
salt
peppar
smör
250 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
1 hönsbuljongtärning
2 dl grädde 13%
1 dl sweet chilisås less sugar
50 g parmesanost
2 dl ris

Kcal: ca 452 kcal/port exkl tillsatt matfett.

Kolhydrater: 39.2 g Protein: 44.7 g Fett: 13.2 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 24/2025

Denna söndag är ordningen återställd och mattipsen kommer ut som vanlig 🥰 Ber om ursäkt för att dom uteblev förra helgen, önskar jag hade kunnat klona mig 🤭

Hoppas recepten jag letat fram ger er lite inspiration inför veckan som kommer ❤️

Torskgratäng med citron & dill – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fläskfilé med bacon & purjolök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Curry- & kycklingsås till pasta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fläskkarré sweet & sour – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krämig pastasallad – recept finns ▶️▶️ HÄR

Ugnsbakad gröt – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Skinkfyllda korvbröd

Hur ofta har man inte slattar med korvbröd i frysen? Här förekommer det emellanåt och kanske är man inte jättesugen på korv med bröd alla gånger, då är detta ett superbra tips för att liva upp dom små bröden på nytt 🤗

Som en varm macka fast i ett korvbröd 🥰

korvbröd
smaksatt färskost
strimlad skinka
persilja
riven ost

Bred på lite färskost på båda sidorna på insidan av korvbröden.
Fördela strimlad skinka emellan och strö lite finhackad/klippt persilja över.
Lägg på riven ost och gratinera dom fyllda korvbröden i ugnen i 225°C i ca 10 min.
Servera som dom är med en sallad eller annars med lite pommes.

Kaloriberäknat recept

4 st korvbröd, brioche
60 g smaksatt färskost, light
180 g strimlad skinka
persilja
2 dl riven ost 12%

Kcal: ca 263 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kolhydrater: 24.2 g Protein: 20.9 g Fett: 9.6 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingwrap med curry

Hoppas ni klarade er bra utan nya middagstips igår 🫶 Tiden räckte helt enkelt inte till när jag spenderade helgen med Filippa på dans SM. Blev en mix av resultat och bäst gick det för discogruppen som kammade hem en finalrunda och slutade på en 5:e plats av 23 deltagande grupper 💙💛

Veckans lunchtips ska ni få nu och det blev riktigt, riktigt gott om jag får säga det själv. Blev inspirerad av ett konto på Instagram (Matbubbel) som gjorde något liknande för ett tag sen, men med baguetter. Perfekt även till sommarens varmaste dagar i picknickkorgen 😎

4 port.

600 g kycklingkebab
flytande smör
1 paprika
1 röd lök
1 äpple
2 dl crème frache/grekisk yoghurt
2 dl majonnäs
curry
gurkmeja
salt
svartpeppar
lökpulver
vitlökspulver

sallad
4 libabröd/kebabrullebröd

Börja med att steka kycklingkebaben så den hinner svalna innan du ska blanda ihop röran.

Finhacka paprika, lök och äpple och lägg i en skål.
Blanda ner crème fraiche/yoghurt och majonnäs.
Smaksätt röran med samtliga kryddor efter eget tycke och smak.

Skölj och skär salladen.

Lägg på sallad mitt på brödet och klicka ut kycklingröran.
Vik in sidorna och rulla ihop och dela på två.
Smaklig måltid!

Kaloriberäknat recept

600 g kycklingkebab
flytande smör
1 paprika, ca 90 g
1 röd lök, ca 70 g
1 äpple, ca 150 g
3½ dl grekisk yoghurt 0%
½ dl majonnäs lätt
curry
gurkmeja
salt
svartpeppar
lökpulver
vitlökspulver
80-100 g sallad
4 libabröd

Kcal: ca 531 kcal/port exkl tillsatt matfett.

Kolhydrater: 61.5 g Protein: 42.7 g Fett: 12.1 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Avokadomacka med ägg

När man som jag äter tre mellanmål om dagen så blir det lite tjatigt efter ett tag när man håller sig till typ samma rätter hela tiden, så att hitta på lite variation var verkligen på tiden 🤭

Enkelt, gott och mättande 👌

1 port.

1 skiva bröd, t.ex Pågen grötbröd
philadelphiaost
avokado
kokt ägg
flingsalt
chiliflakes

Bred på philadelphiaost på en macka.
Mosa avokadon i en skål och smeta ut över mackan.
Dela ägget över avokadon och toppa med salt och chiliflakes.

Jag använder nästintill alltid tärnad, frusen avokado så tina den först innan det är dags för mellis (lägg i en plastpåse i vattenbad så går det snabbt).
Ska du ha med dig mackan kan det vara en fördel att droppa i lite citronsaft i avokadomoset så den inte blir tråkig i färgen.

Kaloriberäknat recept

1 skiva bröd, t.ex Pågen grötbröd
13 g philadelphiaost light
40 g avokado
1 kokt ägg
flingsalt
chiliflakes

Kcal: ca 250 kcal/port.

Kolhydrater: 14.2 g Protein: 11.8 g Fett: 16 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK