Pad thai

Min favoriträtt när vi äter thaimat 😍

4-6 port

1 paket ris nudlar
2 msk olja
400 g kycklingfilé, strimlad
300 g vitkål, finstrimlad
1 liten morot, strimlad
1 ägg, vispat
½ flaska Santa Maria Asian Wok Pad Thai
1 dl grovt hackade jordnötter

Tillaga nudlarna enligt förpackningen.
Bryn den strimlade kycklingen i olja.
Tillsätt strimlad vitkål och morot, woka eller stek i 1-2 min på hög värme.
Gör plats i pannan och stek ägget under omrörning.
Klipp nudlarna grovt, tillsätt dem och woksåsen.
Rör om hastigt tills allt är varmt.
Blanda i grovt hackade jordnötter och servera.

Kalorisnålare alternativ

Tänk på mängden olja du steker i och anpassa mängden nudlar och jordnötter efter behov. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Banangranola

Hemgjord granola som du tillagar på ett enkelt sätt som du sedan kan toppa dina frukost-/mellisskålar med 😊

ca 400 g färdig granola

6 dl havregryn
½ dl pumpafrön
½ dl solrosfrön
½ msk kanel
½ msk kardemumma
½ dl nötter (jag tog cashewnötter)
1 stor banan alt 1½ liten
1¼ dl vatten
¼ dl rapsolja
¼ dl honung

Sätt ugnen på 150°C.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Rör ihop honung, vatten och olja i en kastrull och värm upp.
Mosa ner bananen.
Vänd sedan ner dom blöta ingredienserna i de torra och rör ihop.
Sprid ut granolan ordentligt på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen.
Rör om efter en kvart.
Efter 30 min sänk ugnstemperaturen till 100°C och grädda granolan i ytterligare 30 min.
Granolan ska ha gyllenbrun färg och vara helt torr när den är klar.
Låt den svalna och förvara sedan torrt i burkar.

Kalorisnålare alternativ

Följ receptet 👌

Totalt blir det ca 1513 kcal beroende på bananens storlek. Dela upp i lagom portionsstorlek (jag brukar ta 15 g vilket blir ca 58 kcal).

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Panerad fisk & klyftpotatis med skolans kalla sås

Drömmigt goda matlådor denna vecka! Smidigt att förbereda på bara en plåt i ugnen och sen röra ihop såsen 😊

4 port.

valfri mängd potatis
flytande smör
olivolja
lökpulver
vitlökspulver
citronpeppar

1 förp Fish sticks/Fish Bites, Garant

Skolans kalla fisksås
2 dl grekisk yoghurt/crème fraiche
½ dl bostongurka
¼ dl majonnäs
½ msk citronsaft
½ tsk socker
½ tsk salt
svartpeppar
klippt dill

Skala och klyfta potatisen.
Blanda med valfri mängd flytande smör och olivolja i en bunke eller plastpåse.
Häll ut på plåt och krydda.
Blanda runt och ställ in i ugnen i 200°C i ca 25-30 min.

När det är ca 16-17 min kvar av potatisen så lägg in fisken i ugnen bredvid potatisen, vänd efter halva tiden.

Blanda ihop alla ingredienser till såsen så får den stå och gotta till sig i kylen tills det är dags att servera.

Kalorisnålare alternativ

Använd t.ex grekisk yoghurt 0% fett eller minifraiche, lättmajonnäs och sötströ. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 10/2024

Dags att få iordning på en ny matsedel inför en ny vecka!

Tänk på att anpassa recepten efter livsmedel som funkar i din vardag såsom magrare/fetare mejeriprodukter, annat protein osv, ett recept behöver inte följas till punkt och pricka 😊 Ha en fantastisk matvecka och njut av allt det goda som ska ätas, det ska jag göra 🥰

Torsk med tacochipstäcke – recept finns ▶️▶️ HÄR

Baconsås med ugnsbakade tomater – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pulled pork burger – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krämig biffstroganoff – recept finns ▶️▶️ HÄR

Toscansk kycklingpasta – recept finns HÄR

Chipssnittar med briemjukost – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Omelett med kyckling & salladsost

Enkel lunch om man behöver svänga ihop något snabbt 😊

1 port.

2 ägg
2 msk vatten/mjölk/grädde
salt
peppar
smör
färdig salladskyckling, t.ex Kronfågel
salladsost, t.ex Zeinas
srirachamajo
/majonnäs+sriracha

Blanda ägg och vätska.
Krydda med salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna med lite smör och häll i omelettsmeten och stek den tills den är klar utan att röra runt i den.
Stjälp upp omeletten på en tallrik och lägg på kyckling, smulad salladsost och toppa med lite srirachamajo på ena halvan.
Vik över resterande del och servera med en blandad grönsallad.

Kalorisnålare alternativ

Gör omeletten på vatten alt. mjölk med låg fetthalt, använd salladsost på 3/10% och blanda egen sås på lättnajonnäs/grekisk yoghurt 0% fett och sriracha. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingsås med broccoli

Kyckling och broccoli behöver inte vara tråkigt att äta. Här kommer en snabblagad vardagsrätt när man vill ha något rejält, men ändå lättätet 😊

4 port.

500 g kycklingfilé
salt
peppat
smöt/olja
250 g broccoli
1 hönsbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
1 förp crème fraiche vitlök/parmesan
2-3 dl vatten
ev maizena

Skär kycklingen i valfria stora bitar.
Dela broccolin i mindre bitar (ta tillvara på broccolistammen och spara till annat tillfälle för t.ex en soppa).
Hetta upp en panna och stek kycklingen i två omgångar i valfritt matfett, salta och peppra.
Lägg åt sidan och stek broccolin lite snabbt i pannan utan att den tar färg.
Tillsätt den stekta kycklingen, pressa i vitlöksklyftan och smula ner buljongtärningen.
Blanda ner crème fraichen och tillsätt vatten.
Red av såsen med maizena om du vill ha en tjockare konsistens.
Servera med ris eller pasta.

Kalorisnålare alternativ

Justera mängden crème fraiche och ersätt med vatten. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Teriyakifärs med grönsaker

Veckans matlådetips 🫶

4 port.

4 port ris

500 g färs
salt
svartpeppar
vitlökspulver
400 g wokgrönsaker
120 g teriyakisås
2 msk kinesisk soja
sesamfrön

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.

Stek färsen och krydda med salt, peppar och vitlökspulver efter eget tycke och smak.
Tillsätt grönsakerna och låt den steka med färsen tills de fått fin färg men de ska vara krispiga.
Rör i såsen och sojan.
Servera med ris och sesamfrö.

Kalorisnålare alternativ

Använd nötfärs med låg fetthalt och teriyakisås utan tillsatt socker. I övrigt följ receptet 👌

Min portion landade på ca 400 kcal.

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK