Västerbottenpaj

Att bloggen saknar denna gudomligt goda pajen är ju en gåta! Har gjort den flera gånger förut men har tydligen missat att lägga ut den. Favoritreceptet på den är Per Morbergs recept! Passar kanske bra till midsommarfirandet i helgen!

8-10 bitar

Pajdeg
100 g smör
100 g vetemjöl
2 msk vatten, kallt

Fyllning
200 g västerbottensost, grovriven
2 ägg
2 dl mjölk/grädde
salt
peppar, nymalen

Värm ugnen till 200°C.
Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.
Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 min.
Låt svalna.

Fördela västerbottensost i pajskalet.
Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Baconlindad köttfärslimpa med champinjonsås

Första semesterdagen har spenderats på en badplats i Ånnaboda i Kilsbergen med den yngsta medans syrran var på dansläger i Örebro. Lyckades såklart bränna på lite för mycket i solen så ikväll lär det dra lite i skinnet… Har ju inte så många dagar nu att pressa lite sol så det gäller ju att passa på!

8 port.

1 kg köttfärs
1 dl ströbröd
3 dl mjölk
2 ägg
1 msk valfri fond
1 gul lök
1-2 krm svartpeppar
1 tsk salt
vitlökspeppar
2 pkt bacon

Champinjonsås
250 g champinjoner
3 dl vatten
1 svampbuljongtärning
2 dl grädde
2 tsk kinesisk soja
maizena
salt
peppar

Sätt ugnen på 225°C.
Låt ströbrödet svälla i mjölken i några minuter.
Hacka löken och stek på den hastigt så den blir mjuk utan att ta färg.
Blanda ihop färsen med resten av ingredienserna.
Blanda väl.

Lägg ut baconskivorna på ett skärbräda lite omlott.
Forma färsen till en köttfärslimpa och lägg den mitt på baconet och linda in limpan med bacon.
Lägg köttfärslimpan i en ugnsform.
Ställ in limpan i ugnen och sänk temperaturen till 175°C.
Den skall vara ungefär 70 grader, ca 45 minuter.

Dela svampen i mindre bitar/skivor.
Smält lite smör i en stekpanna och fräs på champinjonerna på hög värme så vätskan släpper.
Koka upp vatten och buljongtärning.
Rör sen i grädde och soja.
Koka upp på nytt och red av såsen med maizena till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner champinjonerna i såsen.

Servera köttfärslimpan och såsen med potatismos eller kokt potatis.

Viktväktarna Points

1 kg nötfärs 5% *
1 dl ströbröd *
3 dl mjölk 1,5% *
2 ägg
1 msk valfri fond *
1 gul lök
1-2 krm svartpeppar
1 tsk salt
vitlökspeppar
2 pkt kycklingbacon *
250 g champinjoner
4 dl vatten
1 svampbuljongtärning *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
2 tsk kinesisk soja
1½ msk maizena *
salt
peppar

Totalt blir det 7P/port. Lägg till points för matfettet som tillsätts vid stekning av lök och svamp.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krämig potatisgratäng

Kan man äta potatisgratäng som Viktväktare? Känner ni igen frågan? Klart man kan, men kanske inte så stor portion om man använder vispgrädde, 3% mjölk och en ost med högre fetthalt, men som Viktväktare kan man ju äta allt i lagom stora mängder om man planerar därefter! Har testat detta recept på familjen med produkter med lägre fetthalt och detta blev riktigt bra. Det måste ni testa!

8 port.

1750 g fast potatis
3 vitlöksklyftor
2½ dl vispgrädde
5 dl mjölk
2½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skär potatisen i 3–4 mm tjocka skivor, gärna i matberedare.
Skala och finriv vitlöken.
Koka upp grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en kastrull.
Tillsätt potatisen och låt koka upp under omrörning.
Koka på medelvärme utan lock tills potatisen är mjuk, ca 20 min.
Rör då och då.
Smaka av.
Tillsätt ev mer salt och peppar.

Häll potatisblandningen i en ugnssäker form, ca 25×30 cm.
Jämna till och strö över osten.
Gratinera i mitten av ugnen ca 25 min.
Låt gratängen vila minst 30 min före servering, så den hinner sätta sig.

Viktväktarna Points

1750 g fast potatis *
3 vitlöksklyftor
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
6 dl mjölk 1,5% *
2½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 dl riven ost 12%
*

Totalt blir det 8P/port. Delar man gratängen i 10 port blir det 6P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Smoothiebowl med blåbär

Ett nytt litet frukosttips!

1 port.

1 banan
75 g blåbär+topping
vaniljpulver
kardemumma
1¾ dl yoghurt
granola

1 rostmacka
smör
marmelad/ost

apelsin

Skiva ner bananen lite grovt i en mixer/blender och häll i färska blåbär och yoghurt.
Mixa tills den är slät.
Smaka av med vaniljpulver och kardemumma.
Häll upp i en skål och toppa med granola och blåbär.

Rosta en brödskiva och bred p smör och marmelad och toppa med skivad ost.

Klyfta en apelsin och servera till smoothien och smörgåsen.

Viktväktarna Points

1 banan *
75 g blåbär+topping *
vaniljpulver
kardemumma
1¾ dl lättyoghurt 0.5% *
10 g Färsking granola
1 rostmacka tex Pågen Levain *
smör (lägg till points för mängden du använder)
1½ tsk marmelad (1P)/2 skivor ost 10% (1P)
apelsin

Totalt blir det 10P/port plus smöret.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Omelett med kyckling, champinjoner & salladslök

Ett tips på ett lite enklare lunchalternativ!

1 port.

2 ägg
2 msk vatten/grädde/mjölk
salt
peppar
riven ost
champinjoner
färdigtärnad kyckling, tex från Kronfågel
salladslök

Börja med att dela champinjonerna i bitar och fräs i en panna utan matfett tills vätskan har gått ur.
Tillsätt lite matfett och låt dom fräsa en liten stund till, lägg åt sidan.
Vispa ihop ägg och vatten och krydda med salt och peppar.
Stek omeletten i lite matfett tills den är klar, stö över den rivna osten och låt den smälta ner.
Ansa och skiva salladslöken.
Fördela kycklingen, svampen och salladslöken över omeletten.
Servera ihop med en blandad sallad.

Viktväktarna Points

2 ägg
2 msk vatten
salt
peppar
3 msk riven ost 12% *
champinjoner
färdigtärnad kyckling, tex från Kronfågel
salladslök

Totalt blir det 1P/port plus points för den mängden matfett som tillsatts vid stekningen.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kall lökssås

Nu när sommaren är här så är det många som grillar lite mer än vanligt så här kommer ett tips på en riktigt god sås som vi testade för ett tag sen.

6 port.

1-2 gula lökar
matfett
1 tsk farinsocker
vatten

3-4 dl crème fraiche/grekisk el. turkisk yoghurt
salt
peppar

Skala och skiva löken.
Fräs den i en panna med lite matfett tills den blir mjuk och genomskinlig, den ska ej ta färg.
Strö över sockret och häll på lite vatten, ca ½-1 dl.
Låt det stå och sjuda tills vattnet kokat bort.
Låt löken svalna lite.

Rör ihop crème fraiche/yoghurt med salt och peppar.
Blanda ner den stekta löken.
Servera till grillad kyckling eller kött.

Viktväktarna Points

1-2 gula lökar
matfett (lägg till points för mängden du använder)
1 tsk farinsocker *
vatten
3-4 dl Larsa grekiskyoghurt el. Salakis turkisk yoghurt 0%
salt
peppar

Totalt blir det 0P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pasta med bacon- & grönsakssås

Här kommer lite middagsinspo denna varma tisdagskväll!

6 port.

3 förp. bacon
matfett
champinjoner
paprika
purjolök
3¾ dl grädde
¾ tsk timjan
1-2 tsk grillkrydda
2-3 krm cayenne

Skiva svamp och skär paprika i bitar.
Strimla purjolök.
Fräs i en panna med lite matfett, ta upp och lägg åt sidan.
Strimla bacon och fräs i pannan.
Tillsätt grönsakerna i stekpannan med baconet.
Häll på grädde och krydda med timjan, grillkrydda och cayennepeppar.
Låt det sjuda en stund.
Koka pasta enligt anvisning på förpackningen och servera till såsen.

Viktväktarna Points

3 förp. kycklingbacon *
matfett (lägg till points för tillsatt mängd)
250 g champinjoner
1 paprika
1 purjolök
1¾ dl matlagningsgrädde 13% *
2 dl vatten
¾ tsk timjan
1-2 tsk grillkrydda
2-3 krm cayenne

Totalt blir det 4P/port, lägg till points för pasta.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 139 kcal/port exkl tillsatt matfett, tillbehör och ev grönsaker vid sidan av.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK