Tryffelburgare

Äntligen fredag! Kanske lite vemodigt för vissa om semestern tar slut nu efter helgen, själv har jag två veckor kvar 😄 Vill tipsa om en grymt god hamburgare vi gjorde senast med smak av tryffel. Köpte en tryffelmajonnäs i min favorit delikatessbutik i Örebro, The House of Taste. Ligger i Wadköping om ni har vägarna förbi 👌 Hittade även en cheddarost med smak av tryffel på Ica som var riktigt god, testa den om ni kan. Vill även slå ett slag för Felix Gårdspommes, första gången vi testade och den var jättegod! Ha en grymt trevlig helg ❤

6 port.

600 g nötfärs
1 msk grillkrydda
2 msk oxfond

Blanda färsen med kryddor och fond.
Gör sex stycken biffar av smeten som du plattar till, använd gärna en hamburgerpress.
Stek/grilla dem.

Servera med valfria tillbehör.

Vi hade tryffelmajonnäs Jean Baton, cheddarost med tryffel Väddö gårdsmejeri, sallad, lök och tomat, hamburgerbröd samt gårdspommes från Felix.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krämig fläskfilégratäng med pasta

Detta receptet kommer från Kryddburkens receptsida, har funnits här på bloggen i flera år, men nu tyckte jag det var dags för en uppdatering med ett Viktväktaralternativ av maträtten. Jämför gärna receptalternativen med varandra så ser ni hur små justeringar man behöver göra för att maträtten ska bli mer hälsosam vid tex en viktnedgång då man behöver minska antalet kalorier/måltid, men ändå kan man njuta av samma mat som övriga familjen.

4 port.

4 port pasta
1 fläskfilé, ca 600 g
2 msk kycklingfond
4 dl vatten
1½ dl finhackade soltorkade tomater i olja/torra
1 finriven solo vitlök
2 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2-3 dl grädde
1-2 msk vetemjöl
salt
peppar
2 nävar körsbärstomater
2 dl riven ost

Koka 4 port pasta knappt al dente.
Såsen i gratängen sugs upp av pastan också så den blir färdig i ugnen.
Putsa fläskfilén och skär den i 1 cm tjocka skivor.
Stek snabbt i stekpanna i lite smör så de får fin färg.
Stek köttet i omgångar, lite i taget.
När alla skivor är stekta lägg ner i stekpannan och tillsätt vatten + fond.
Finhacka de soltorkade tomaterna, riv vitlöken och tillsätt.
Klicka i senap och tomatpuré och låt såsen koka ihop nån minut.
Slå på grädde och red av såsen med vetemjöl (rör ut i lite vatten/grädde och vispa ner).
Låt småkoka nån minut till.
Smaka av med salt och peppar.
Slå såsen med fläskfilén över pastan och vänd runt.
Halvera körsbärstomaterna och lägg ovanpå.
Riv över osten.
Gratinera i ugn tills gratängen fått fin färg och osten smält, ca 15 min i 225°C.

Viktväktarna Points

4 port pasta (lägg till points för så mycket du använder)
1 fläskfilé, ca 600 g *
2 msk kycklingfond *
5½ dl vatten
1½ dl finhackade soltorkade, torra *
1 finriven solo vitlök
2 msk dijonsenap *
2 msk tomatpuré
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
1½ msk vetemjöl *
salt
peppar
2 nävar körsbärstomater
2 dl riven ost 12%
*

Totalt blir det 9P/port exkl points för stekfett och pasta. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 328 kcal/port exkl stekfett och pasta.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Stekt torsk & skirat persiljesmör

Blev så grymt sugen på att göra denna rätt efter att ha sett en bild i mitt Instagramflöde! Nu tänker ni nog att detta kan man väl inte äta om man ska gå ner i vikt?? Jo men det kan man visst! Kolhydrater och fett behöver vi för att kunna fylla på vårt energibehov, sen kanske man inte kan äta denna typ av rätt 7 dagar i veckan, men nån gång ibland räcker för mig i alla fall ❤ Testade även Pekas kulpotatis som man kan hitta i kyldisken bland gratänger och dylikt, jättegoda!

6 port.

1-2 förp. kryddig kulpotatis, Peka

6 bitar torskrygg
salt
vitpeppar

100 g smör
persilja

Tillaga potatisen enligt anvisning på förpackningen.

Krydda fisken med salt och peppar.
Stek i panna på medelvärme på båda sidor tills den är klar.

Lägg smöret i en kastrull.
Låt smälta på låg värme utan att röra i kastrullen.
När smöret smält, häll försiktigt av det klara smörfettet och låt bottensatsen vara kvar i kastrullen.
Klipp i färsk persilja och blanda med det skirade smöret.

Servera allt med valfria grönsaker, tex gröna ärtor.

Viktväktarna Points

1½ förp. kryddig kulpotatis, Peka *
6 bitar torskrygg, ca 700 g
salt
vitpeppar
75 g smör, Arla *
persilja

Totalt blir det 9P/port exkl points för matfettet du steker fisken i.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 305 kcal/port exkl stekfett och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Rabarbermoussetårta

En ljuvlig dessert med somriga smaker av jordgubbar och rabarber!

ca 10-12 bitar

Tårtbotten
100 g smör
15 digestivekex/kakor

Fyllning
500 g rabarber, skalad och skivad
1½ dl florsocker
1 krm vaniljpulver

2 gelatinblad
3½ dl vispgrädde
150 g färskost naturell
2 äggulor
1½ dl florsocker

Garnering
jordgubbar
citronmeliss
kaksmulor

Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan så det får svalna.
Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
Blanda ihop kexsmulet med smöret till en formbar massa och tryck ut i en rund springform där både botten och kanterna är fodrade med bakplåtspapper.
Låt formen stå i kylskåpet medan du gör fyllningen.

Koka rabarber, socker och vaniljpulver till en kompott, ca 10 min.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
Mixa rabarbern om den är trådig.
Rör ner gelatinbladen i den varma kompotten, låt svalna något.
Vispa grädden hårt i en bunke.
Vispa ihop färskost, äggulor och florsocker.
Blanda ned rabarberkompotten i smeten och vänd sist ned grädden.
Häll smeten på tårtbotten i formen.
Frys i minst 4 tim.
Låt tårtan stå i rumstemperatur 1 tim innan servering.
Dekorera med jordgubbar, kaksmulor och citronmeliss.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krämig kycklinggratäng med bacon & vitlök

En smarrig gratäng som passar både till vardags och festligare tillfällen.

4 port.

3 st kycklingfiléer
1 pkt bacon
2 dl crème fraiche
1½ dl grädde
½ dl riven ost tex. lagrad prästost eller västerbottensost
1 msk sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
1½ msk kycklingfond
½ tsk salt
svartpeppar

Skär filén i mindre bitar.
Skär baconet i bitar.
Stek kycklingen i smör, salta och peppra.
Stek baconet.
Blanda crème fraiche, grädde, sweet chilisås, pressad vitlöksklyfta och kycklingfond (och vetemjöl).
Lägg kyckling och bacon i en ugnsfast form, häll blandningen över.
Strö över den rivna osten.
In i ugnen i ca 25 min i 200°C.

Servera med ris eller ugnsstekt potatis.

Viktväktarna Points

3 st kycklingfiléer, ca 450 g
1 pkt bacon, avrunnet *
1½ dl crème fraiche 8% *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl vatten
½ dl riven ost 12% *
1 msk sweet chilisås *
1 vitlöksklyfta
1½ msk kycklingfond
½ msk vetemjöl
½ tsk salt
svartpeppar

Totalt blir det 8P/port exkl matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 271 kcal exkl matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Fläskfilépanna

Enkel, god och mör fläskfilé i smarrig sås!

4 port.

600 g fläskfilé
salt
smör
1 dl vatten
2 dl crème fraiche
2 msk kalvfond
½-1 tsk sambal oelek
1 tsk soja
1 msk honung

Putsa fläskfilén, skär i 1-2 cm tjocka skivor.
Hetta upp stekpannan, stek fläskfilén i smöret några minuter på varje sida så de får fin färg, salta.
Lägg köttet på ett fat.
Blanda vatten, crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja och honung i stekpannan.
Vispa tills det kokar upp.
Lägg i köttet i såsen , låt småkoka 5-8 min.

Servera med ugnsstekt potatis och en blandad sallad.

Viktväktarna Points

600 g fläskfilé *
salt
smör (lägg till points för mängden du använder)
1 dl vatten
2 dl crème fraiche 8 % *
2 msk kalvfond *
½-1 tsk sambal oelek
1 tsk soja
1 msk honung
*

Totalt 5P/port för kött och sås. Lägg till points för matfettet du steker i och tillbehör som tex potatis.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 238 kcal/port exkl matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Snabbrisotto med kyckling & spenat

En förpackning med Uncle Bens ris från en Smakbox blev utgångspunkten i rätten. Att göra risotto är inte min grej riktigt, men det är så gott att äta. Så en liten fuskvariant blev min lösning! Testa, det blev riktigt gott ❤

6 port.

3 pkt Uncle Bens ris Roasted Garlic
1½ msk kycklingfond
2 dl vatten

4 kycklingfiléer
salt
vitlökspeppar
3 vitlöksklyftor
65 g färsk babyspenat
½ -1 förp. körsbärstomater
färsk basilika
½ citron, saften
salt
peppar
70 g riven parmesanost

Börja med kycklingen, dela den i mindre bitar och stek i panna med matfett.
Krydda med salt och vitlökspeppar, lägg åt sidan när den är genomstekt.

Häll i riset i en kastrull och tillsätt fond och vatten.
Låt det koka upp på svag värme och låt det sedan sjuda tills nästan allt vatten kokat bort.
Vänd ner kyckling, pressa i vitlöken, blanda ner spenat och halverade tomater, lite strimlad färsk basilika, pressa i saften från citronen.
Smaka av med salt och peppar.
Riv ner osten och blanda runt och servera direkt!

Viktväktarna Points

3 pkt Uncle Bens ris Roasted Garlic *
1½ msk kycklingfond
2 dl vatten
4 kycklingfiléer
salt
vitlökspeppar
3 vitlöksklyftor
65 g färsk babyspenat
½ -1 förp. körsbärstomater
färsk basilika
½ citron, saften
salt
peppar
70 g riven parmesanost
*

Totalt blir det 8P/port, lägg till points för matfett, servera med valfria grönsaker vid sidan av.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 335 kcal/port exkl matfett.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK