Veckans mattips v. 5/2025

Ny vecka, nya mattips 😉 Hoppas även denna vecka bidrar med lite inspiration inför kommande veckas planering av mat!

Och i vanlig ordning så önskar jag er en fantastisk matvecka ❤️

För er som har Instagram och inte följer mig där (än) så kommer det upp ännu mera tips där än vad jag delar här på bloggen. Länk dit finns längst ner i inlägget 🔽🔽🔽

Anna Paul Turkish Pasta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fläskytterfilé i sambal oeleksås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Enkel kycklinglasagne – recept finns ▶️▶️ HÄR

Ost- & broccolisoppa – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kebabgryta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Semmelgröt – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Bacon, svamp & broccolisås

Dags för en liten uppdatering av ett gammalt recept här på bloggen. Enkel pastasås som går hem hos alla i familjen 😊

6 port.

3 pkt bacon
2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
2 broccolistånd
1½ msk kycklingfond
1 msk japansk soja
1 msk lökpulver
2 dl vatten
4 dl grädde
chilimix
maizena

Strimla baconet och stek i en panna, lägg åt sidan och låt fettet rinna av.
Dela champinjonerna och stek i torr panna tills vätskan försvunnit.
Dela broccolin i bitar och blanda ner den med champinjonerna och tillsätt ev lite matfett om det behövs.
Pressa i vitlöken och låt det få fräsa med en stund innan du häller i baconet.
Häll i fond, soja, lökpulver, vatten och grädde och låt det koka upp.
Smaka av såsen med valfri mängd chilimix.
Red av såsen med maizena.
Servera med nykokt pasta och ev mer grönsaker vid sidan av.

Viktväktarna Points/Kaloriberäknat recept

3 pkt kycklingbacon *
2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
2 broccolistånd
1½ msk kycklingfond
1 msk japansk soja
1 msk lökpulver
4 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde 13% *
chilimix
1-2 msk maizena
*

Totalt blir det 5P/port. Lägg till points för tillsatt matfett och för pasta. Servera med mer grönsaker vid sidan av.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 177 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kolhydrater: 10 g Protein: 13.3 g Fett: 8.6 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pulled chicken med wokgrönsaker

Världens enklaste matlådor på 4 st livsmedel som du enkelt kan ha hemma som en nödlösning när tiden är minimal 👌

3 port.

1 förp pulled chicken, Tulip
425 g frysta wokgrönsaker
olja
3 port kokt ris
mild kebabsås, Felix

Förbered kycklingen enligt anvisningar på förpackningen.
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
Stek wokgrönsakerna i lite olja i en panna, jag lät dom tina först.
Servera med kebabsåsen!

Kaloriberäknat recept

1 förp pulled chicken, Tulip
425 g frysta wokgrönsaker
olja
3 port kokt ris (jag tog 110 g/port)
mild kebabsås, Felix
(jag tog 40 g/port)

Kcal: ca 348 kcal/port exkl tillsatt olja.

Kolhydrater: 38.6 g Protein: 30.3 g Fett: 7.4 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 4/2025

Då var veckans mattips klara och det är bara att låta sig inspireras inför veckans planering av måltider!

Önskar er en fantastisk matvecka ❤️

Krämig fiskgratäng – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krämig nudelwok med lövbiff – recept finns ▶️▶️ HÄR

Korvgryta med smak av parmesan & vitlök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tacofyllda vitlöksbaguetter – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kyckling med ajvartäcke – recept finns ▶️▶️ HÄR

Filmjölkslimpa med banan – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Plåtmat med rösti, kycklingfärs & mangoraja

Fjärde varianten av denna rätt, riktig comfortfood som är grymt enkel att fixa till en fredagskväll 🥰

4-6 port.

1 förp fryst Felix rösti
500 g kycklingfärs
salt
peppar
1 förp vit hamburgerost
½-¾ dl mangoraja/grekisk yoghurt (ca hälften av varje)
½-1 tsk vatten
2 st salladslök
persilja

Stek färsen i en panna tills det är genomstekt, krydda med salt och peppar.
Häll upp röstin på en plåt och ställ in i ugnen enligt anvisning på förpackningen.
Plasta av hamburgerosten och skär osten i små fyrkantiga bitar.
När röstin är klar, strö över den skurna osten och ställ in i ugnen tills osten har smält.
Ta ut ur ugnen och fördela färsen över röstin, fördela dressingen över färsen och toppa med strimlad salladslök och persilja.
Njut!

Kaloriberäknat recept

1 förp fryst Felix rösti
500 g kycklingfärs
salt
peppar
1 förp vit hamburgerost
½-¾ dl mangoraja/grekisk yoghurt 0.2% (ca hälften av varje)
½-1 tsk vatten
2 st salladslök
persilja

Kcal: ca 494 kcal/port exkl tillsatt stekfett beräknat på 6 port.

Kolhydrater: 41.5 g Protein: 26.2 g Fett: 23.4 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Anna Paul Turkish Pasta

Årets första matlådeprepp och det blir den virala turkiska pastan som cirkulerar i alla fall i mitt flöde på sociala medier just nu 🙈 OMG! Detta var så sjukt gott så ni bara måste testa detta så snart ni bara kan!!! ❤️

Jag missade dock att tillsätta 1½ msk paprika/tomatpuré i tillagningen, det såg jag först nu när jag skulle skriva receptet att det skulle ha varit med 🫣

4 port.

Vitlökssås
3 dl grekisk yoghurt
2-3 vitlöksklyftor, riven/pressad
salt

Färs
500 g färs
1 gul lök
matfett/olja
1½ msk paprika/tomatpuré
paprikapulver
lökpulver
svartpeppar
salt

Smörsås
50 g smör
½ tsk paprikapulver

valfri mängd pasta
200 g körsbärstomater
persilja

Blanda ihop ingredienserna till vitlökssåsen och ställ in i kylen medans du tillagar resten av rätten.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Finhacka löken.
Dela tomaterna i halvor eller fjärdedelar, ställ åt sidan.
Grovhacka persiljan i valfri mängd och ställ även den åt sidan.

Tillsätt lite matfett i en panna och stek färs och lök.
Krydda med valfri mängd paprikapulver, lökpulver, svartpeppar och salt.
Stek färsen hårt så den nästan blir lite knaprig på utsidan.
Smält smöret till smörsåsen och tillsätt paprikapulvret.

Lägg pastan på en tallrik.
Toppa med vitlökssåsen, köttfärsen, smörsåsen, körsbärstomaterna och persiljan.
Klart att servera!

Kaloriberäknat recept

3 dl grekisk yoghurt 0.2%, Arla
2-3 vitlöksklyftor, riven/pressad
salt
500 g nötfärs 5%
1 gul lök
matfett/olja
1½ msk paprika/tomatpuré
paprikapulver
lökpulver
svartpeppar
salt
50 g lättsmör, Arla
½ tsk paprikapulver
220 g okokt pasta
200 g körsbärstomater
persilja

Kcal: ca 503 kcal/port exkl tillsatt stekfett.

Kolhydrater: 48 g Protein: 39 g Fett: 14.5 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 3/2025

Hej söndag! Lite sen med mattipsen även denna vecka, ber om ursäkt för det 😔 Ibland kommer livet emellan och ens tidsplan håller inte, men nu finns den i alla fall tillgänglig för er ❤️

Hoppas veckans rätter bidrar med lite tips och idéer inför er planering av veckans måltider!

Önskar er en fantastik matvecka!

Kasslersås till pasta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tacosås med kycklingfärs – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fläskpannkaka – recept finns ▶️▶️ HÄR

Merry me chicken & gnocchi – recept finns ▶️▶️ HÄR

Nötfilé i dragonsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Quesadillas med äggröra & ost – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK