Veckans mattips v. 2/2025

Då var det dags för lite vanliga rutiner igen efter jul- & nyårsfirande och med det kommer bloggens mattips varje söndag. Skulle egentligen varit klar med den vid 12.00, men det blev ett litet spontant träningstillfälle för dottern med sin discogrupp då dom fått en ny gruppmedlem som ska lära sig deras koreografi inför terminsstarten. Så mammans planeringen av dagen fick ändras lite 😊

Så den vanliga rutinen för mattipsen är att dom kommer att dyka upp på söndagar kl. 12.00 här på bloggen och på Instagram/FB lägger jag ut det runt 18.00. Veckans tips innehåller 5 lunch/middagstips samt något extra som kan vara allt möjligt från ett mellanmål, fika, matbröd eller en efterrätt. Det mesta som finns med kommer att ha kaloriberäkning, men det kommer även att finns tips som inte har det då denna matblogg inte är en strikt dietsida. Här äter vi allt men inte alltid och det finns ingen mat som är förbjuden även om jag samtidigt är öppen med att jag gör en viktresa.

Hoppas mina tips kan hjälpa er av matplaneringen i den annars så stressiga vardagen ❤️

Baconsås med mjukost – recept finns ▶️▶️ HÄR

Köttfärsbiffar i panna med svampsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Varma mackor med färskost – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tacosoppa – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krämig kycklingfärsröra med smak av paprika & chili – recept finns ▶️▶️ HÄR

Enkelt bröd – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kyckling med lök

En variant av klassikern ”Biff med lök” som är väldigt poppis här på bloggen 🥰

4 port.

500 g kyckling

Marinad
1 msk japansk soja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk potatismjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk olja
1 msk vatten

1 purjolök
1 gul lök
1 msk socker
1½ msk kinesisk soja
3 dl vatten
1½ tsk salt
1-2 tsk ingefära
½-2 tsk sambal oelek

Börja med att blanda japansk soja, salt och vitpeppar och blanda med kycklingköttet.
Blanda potatismjöl och bikarbonat och rör ner det ihop med kycklingen.
Blanda olja och vatten och rör ner även detta med kycklingen.
Låt dra någon timme.
Bryn sedan i het panna i omgångar.
Lägg kycklingköttet åt sidan.

Skär purjolök och vanlig lök i så stora bitar du vill ha och stek i panna en liten stund beroende på om du vill att det ska vara lite tuggmotstånd eller om det ska bli mjukt.
Blanda i socker, kinesisk soja, vatten, salt, ingefära och så mycket sambal oelek du vill ha.
Lägg i kycklingen och red ev av med lite potatismjöl.
Servera med ris.

Kaloriberäknat recept

500 g kyckling
1 msk japansk soja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk potatismjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk olja
1 msk vatten
1 purjolök
1 gul lök
1 msk sötströ
1½ msk kinesisk soja
3 dl vatten
1½ tsk salt
1-2 tsk ingefära
½-2 tsk sambal oelek

Kcal: ca 203 kcal/port exkl tillsatt stekfett och tillbehör.

Kolhydrater: 9.7 g Protein: 30.2 g Fett: 5.4 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Internationella pizzadagen

Lite inspiration från arkivet inför onsdag när det är dags för oss att fira en kär maträtt, pizzan!

Gyrospinsa – recept finns ▶️▶️ HÄR

Libapizza med skinka, räkor & vitlök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pizzabullar med taco – recept finns ▶️▶️ HÄR

Knäckepizza Bianco – recept finns ▶️▶️ HÄR

Libapizza med salami & karamelliserad lök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Nutellapizza på libabröd – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lövbiffspasta i ädelostsås

Fantastiskt enkel rätt som du fixar på väldigt kort tid. Passar såväl vardag som helg. Lövbiffen kan man med fördel byta ut mot både fläskkött och kyckling 😊

4 port.

4 port valfri pasta

500 g lövbiff
salt
svartpeppar
1-2 dl pastavatten
1 köttbuljongtärning
1 tub ädelost, Kavli
½ dl grädde

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Spara ett par dl pastavatten till pastasåsen.

Strimla lövbiffen och bryn hastigt i lite matfett i en panna.
Krydda med salt och peppar.
Häll på pastavatten och smula ner buljongtärningen.
Pressa i ädelosten och blanda runt.
Häll i grädden och låt det bli varmt på svag värme.

Servera med valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept

500 g lövbiff
salt
svartpeppar
1-2 dl pastavatten
1 köttbuljongtärning
1 tub ädelost, Kavli
½ dl malagningsgrädde 13%

Kcal: ca 267 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kolhydrater: 0.7 g Protein: 36.8 g Fett: 13.9 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tips inför nyårsmaten 2024!

God fortsättning på julen, hoppas ni haft sköna och mysiga dagar hur ni än må ha firat eller inte firat ❤️

Rotat runt i arkivet för att bidra med några tips till er inför nyårsmenyn, hoppas något ger er lite inspiration 🫶

Förrätter

Våfflad potatisbulle med pepparrotskräm & knaperstekt bacon – recept finns ▶️▶️ HÄR

Skagencheesecake – recept finns ▶️▶️ HÄR

Bruschetta med tomat & parmesanost – recept finns ▶️▶️ HÄR

Huvudrätter

Rosépeppargryta med fläskfilé – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklingfilé i krämig balsamicosås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Helstekt oxfilé med potatisrulltårta & rödvinssås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Desserter

Biscoff cheesecake i glas – recept finns ▶️▶️ HÄR

Sorbetdessert med vit chokladsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Vit chokladpannacotta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Per Morbergs risgrynsgröt

Den absolut godaste gröten som man kan koka själv är denna. Sedan förra året har jag valt att koka gröten i ugnen så slipper man stå och röra konstant för att undvika att det bränner fast i botten och man kan göra annat medans gröten blir klar 😊

En tradition som var har sedan ett par år tillbaka är att vi varje söndag i december äter risgrynsgröt och julskinkemacka till kvällsmat, så mysigt 🥰

4 port.

2 dl rundkornigt ris
4 dl vatten
1 kanelstång
1 tsk salt
7 dl mjölk
3 dl vispgrädde
½ vaniljstång
1 msk smör

Mät upp riset i en tjockbottnad kastrull och slå på vattnet.
Lägg ner kanelstången och saltet, koka upp och låt koka i ca 10 min tills vattnet har kokat in.
Under tiden värm upp mjölken och grädden i kastrull på spisen eller i en kanna i micron.
Tillsätt mjölken och grädden i kastrullen med riset.
Tillsätt vaniljstången, delad på längden, och rör ner smöret.
Ställ in kastrullen med tillhörande lock (ska gå att använda i ugn) i ugnen 125°C i ca 45-60 min.
Rör om då och då.

Ta upp vaniljstången innan du serverar gröten med kall mjölk, kanel och socker och en smörgås med julskinka.

Kaloriberäknat recept

2 dl rundkornigt ris
4 dl vatten
1 kanelstång
1 tsk salt
7 dl mjölk 1,5%
3 dl matlagningsgrädde 13%
½ vaniljstång
1 msk lättsmör, Arla

Kcal: ca 384 kcal/port exkl tillbehör.

Kolhydrater: 49.7 g Protein: 11.7 g Fett: 15.1 g

TIPS! Justera mängden mjölk/grädde om du vill dra ner på kalorierna/port ytterligare.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lövbiffsgryta med heta smaker

Detta är ett recept som funnits sen tidigare här på bloggen, men det var dags för en uppfräschning av receptet 😊 Något att testa till söndagsmiddag i helgen!

4 port.

500 g lövbiff
½ purjolök
1 paprika
1-2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
¼ tsk salt
1 tsk basilika
½-1 tsk sambal oelek 
1 msk ajvar relish
1 msk tomatpuré
100 g philadelphiaost
1 tsk kalvfond
2 dl vatten
1½ dl grädde
1 dl rött vin
olja + smör

Strimla lövbiff, purjolök och paprika och lägg i en gryta.
Pressa i vitlöken och fräs alltihop i olivolja/smör tills köttet är genomstekt.
Krydda med alla kryddor och rör ner sambal oelek, ajvar relish och tomatpuré.
Rör ner philadelphiaosten och rör tills osten har smält helt.
Häll i vatten, grädde, kalvfond och vin och låt grytan puttra på låg värme i ca 15 min.
Servera med ris och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points/Kaloriberäknat recept

500 g lövbiff *
½ purjolök
1 paprika
1-2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
¼ tsk salt
1 tsk basilika
½-1 tsk sambal oelek 
1 msk ajvar relish
1 msk tomatpuré
100 g philadelphiaost, light *
1 tsk kalvfond
2 dl vatten
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl rött vin, tex matlagningsvin
olja + smör
(lägg till points/kcal för mängden du använder)

Totalt blir det 7P/port. Lägg till points för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 258 kcal/port exkl tillsatt matfett, tillbehör och grönsaker.

Kolhydrater: 9 g Protein: 33.8 g Fett: 10.9 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK