Bacon & tomatsås

En snabb och smidig vardagsrätt!

4 port.

2 pkt bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
3 dl vatten
1 burk krossade tomater
salt 
peppar
maizena

Skär baconet i mindre bitar.
Finhacka löken.
Stek bacon, lök och pressad vitlök.
Smula i buljongtärningen och häll på vatten och tomaterna.
Låt det småputtra ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda i maizena till lagom konsistens.
Servera med nykokt pasta och toppa med riven ost.

Viktväktarna Points

2 pkt kyckling/kalkonbacon *
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning *
3 dl vatten
1 burk krossade tomater, Mutti
salt 
peppar
ev maizena (lägg till points för mängden du tillsätter)

Totalt blir det 2P/port. lägg till points för pasta och ev riven parmesanost.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 113 kcal/port exkl tillsatt matfett och maizena samt tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Fullkornsfrallor

(I samarbete med Healthy Life Inspires)

Bakar gärna snabba frallor till frukosten på helgen, lite lyxfrukost när man ändå är hemma och har tid att njuta. Brukar alternera med olika sorters mjöl för att få lite variation, denna gång blev det fullkornsmjölet från Healthy Life Inspires som innehåller färre kolhydrater och mer protein än jämförbara mjöler som finns i vanliga matbutiker. Vill du göra en beställning från deras webbshop och testa produkterna så kan du nu i hela juli använda min rabattkod THERESEMATOCHBAK15 så får du 15% rabatt på ditt köp 👌

ca 6-9 st

6 dl fullkorn mjölmix Healthy Life Inspires
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
3½ dl mjölk eller vatten

Sätt ugnen på 230-250°C.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt mjölk eller vatten i de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en kladdig deg.
Dela degen i 6-9 bitar.
Forma dem till runda bollar med mjölade händer.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, skär ett snitt i brödet med en vass kniv och pudra över lite extra mjöl över bröden.
Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min.
Låt dem svalna en liten stund innan servering.

Viktväktarna Points

6 dl fullkorn mjölmix Healthy Life Inspires, ca 350 g *
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
3½ dl vatten

Totalt blir det 3-4P/fralla beroende på hur många man gör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca137-207 kcal/fralla beroende på hur många man gör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Parmesantorsk med spenat & soltorkade tomater

Hallå! Då var det tre veckor kvar till semester 🥰 Fler än jag som har sen semester i år? Än så länge är det inget kanonväder här hos oss mer än stundtals så man missar ju inget.

Ni är många som efterfrågar fler fiskrecept och här kommer ett nytt med inspiration från ett favoritmatkonto, 56 kilo 😍 Vi valde att äta med pressad potatis, blev riktigt mumsigt ihop med såsen.

6 port.

6 portionsbitar torskfilé
1 gul lök
1 vitlök solo finhackad eller pressad
65 g bladspenat
smör att steka i
1 dl vitt torrt vin
4 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 dl soltorkade strimlade tomater
1 msk tomatpuré
1 knivsudd cayennepeppar
1½ msk grönsaksfond
salt
peppar
1½ dl riven parmesan

Stek torsken i smör på hög värme.
Salta och peppra.
Den ska bara få fin färg på sidorna.
Lägg sedan över på fat.
I samma panna fräs lök och vitlök.
Rör ner spenaten och fräs en stund.
Rör sedan ner övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Rör ner parmesan.
Häll upp såsen i en gryta och lägg ner torsken i den vid servering.
Servera med valfritt tillbehör.

Viktväktarna Points

6 portionsbitar torskfilé
1 gul lök
1 vitlök solo finhackad eller pressad
65 g bladspenat
smör att steka i (lägg till points för mängden du använder)
1 dl vitt matlagningsvin *
4 dl crème fraiche 5% *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl soltorkade strimlade tomater, torra *
1 msk tomatpuré
1 knivsudd cayennepeppar
1½ msk grönsaksfond *
salt
peppar
1 dl riven parmesan
*

Totalt blir det 5P/port exkl tillbehören.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 257 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Enchiladas med het lövbiff

Blev en riktigt smarrig maträtt! Vill man ha ännu mera hetta i rätten kan man köra på enbart den smaksatta crème fraichen, men det gillar inte mina barn så vi ”spädde” ut den med vanlig naturell crème fraiche. Perfekt fredagsmysmat 😍

TIPS! Man kan med fördel byta ut lövbiffen mot kyckling istället om man vill 😊

4 port.

500 g lövbiff
1 purjolök
1 paprika
smör
salt
1 dl crème fraiche paprika & chili
1 dl crème fraiche
6 st tortillabröd, medium
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 250°.
Strimla köttet, purjolöken och skär paprikan i bitar.
Salta och bryn köttet i smör i en stekpanna.
Lägg i purjolöken och rör ner crème fraiche.
Låt koka ihop 1–2 min.
Bred ut röran på mitten av tortillan och rulla ihop.
Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat.
Strö över osten.
Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min tills osten fått färg.
Servera med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

500 g lövbiff *
1 purjolök
1 paprika
smör (lägg till pointsför mängden du använder)
salt
1 dl crème fraiche paprika & chili *
1 dl crème fraiche mini 5% *
6 st tortillabröd, medium *
1 dl riven ost 12% *

Totalt blir det 13P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 423 kcal exkl tillsatt matfett och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingkebabpizza

(I samarbete med Healthy Life Inspires)

Testat pizzamjölmixen i helgen från Healthy Life Inspires. Innehåller färre kolhydrater och lite mer protein än vanligt mjöl, passar oss som är Viktväktare perfekt! Glöm inte att använda min rabattkod THERESEMATOCHABK15 så får du 15% rabatt på din beställning, gäller till den 31/7. Finns även som fullkornsmjöl, allroundmjöl och pasta.

Receptet på pizzadegen kommer från deras hemsida, så grymt god pizza har jag aldrig gjort själv förut 😍

ca 4-5 st

1 pkt (500 g) HLI pizza mjölmix
1 tsk salt
2 tsk socker
1 pkt färsk jäst
2 msk olivolja
2½ dl ljummen mjölk
2½ dl ljummet vatten
½ tsk torr basilika
1 st ägg

pizzasås
riven ost
gul lök
kycklingkebab
kebabsås

Blanda samtliga ingredienser till pizzadegen och kör i en degblandare i några minuter tills degen går ihop.
Strö mjöl på underlaget och dela degen i 5 lika stora bitar och forma dom till runda bollar. Täck över degbitarna och låt dom vila i 30 min.

.
Forma sedan pizzabotten med händerna genom att försiktigt dra degen så att den bli tunn och rund.
Lägg pizzabotten på en plåt med bakplåtspapper.
Sprid ut tomatsås i ett jämnt tunt lager.
Lägg på riven ost och skivad lök.
Grädda i mitten i en förvärmd ugn på 220°C i ca 7 min.
Ta ut pizzan och lägg på kycklingkebabköttet och in i ugnen igen i ca 7-8 min till.
Innan servering toppa med kebabsås.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pink Gin med Fanta lemon

Vi fortsätter att utforska nya smaker i drinkarnas värld. Denna föll inte sambon i smaken och jag tyckte den var ok 😁 Passade på att testa min nya isbitsform som jag hittade på jobbet, blev små små kuber!

1 glas

4-6 cl valfri rosa gin
Fanta Lemon
is
limeskivor
jordgubbar

Fyll ett glas med isbitar.
Häll på rosa gin och fyll upp glaset med Fanta Lemon.
Rör försiktigt runt med en drinkpinne för att blanda.
Dekorera med bär och limeklyftor.
Servera och njut!

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Italiensk sallad med kornris

(I samarbete med Smakbox)

Har testat för mig två nya produkter som jag fått ifrån Smakbox, kornris från Frebaco kvarn samt grönsaksbuljong utan salt från Knorr. Kornriset går utmärkt att använda istället för vanligt ris eller som i denna rätt, en lite mer matigare sallad. Buljongtärning utan tillsatt salt passar den som vill styra saltmängden själv i maträtten eller för småbarnsföräldrar som lagar egen barnmat 👌

4. port

2 dl kornris
3½ dl grönsaksbuljong
125 g färsk sparris
125 g salami, tunna skivor
50 g pinjenötter
100 g lagrad prästost
125 g rädisor
1 förp salladsmix, tex medelhavsmix

Dressing
½ citron, rivet skal och saft
2 msk olivolja
1 tsk socker
½ tsk flingsalt
svartpeppar

Sås
150 g naturell färskost
2 msk hackade soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
salt
peppar

Koka kornriset i buljongen i ca 15 min och låt sedan svalna.
Bryt av/skär bort den nedre delen på sparrisen och skär av topparna, resten skivas tunt och lägg i en skål.
Blanda ihop ingredienserna till dressingen och häll den över sparrisen.
Låt den marinera i ca 15 min.

Blanda ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt till serveringen.

Sätt på ugnen på 225°C.
Fördela salamiskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
Stek dem i övre delen av ugnen i 5 min tills dom är krispiga.
Låt kallna och skär i strimlor.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna under omskakning.
Bryt osten i bitar och skiva rädisorna tunt.

Varva grönsaker och kornris på ett fat/tallrik, strö över ost, nötter och salami.
Servera med såsen
.

Viktväktarna Points

2 dl kornris *
3½ dl grönsaksbuljong *
125 g färsk sparris
75 g salami, tunna skivor *
35 g pinjenötter *
70 g lagrad prästost 17% *
125 g rädisor
1 förp salladsmix, tex medelhavsmix
½ citron, rivet skal och saft
2 msk olivolja (räknat på 0.5 msk) *
1 tsk sötströ
½ tsk flingsalt
svartpeppar
150 g Salikis/Larsas yoghurt 0%
2 msk hackade soltorkade tomater, torra *
1 vitlöksklyfta
salt
peppar

Totalt blir det 9P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

TIPS! Tycker man salladen är lite dyr i points går det att byta prästosten mot 10-12% ost istället eller salamin mot ett magrare alternativ så kommer man ner ett par points.

Kcal: ca 399 kcal/port.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK