Libapizza med kyckling, räkor, banan & curry

Den här typen av pizza tar vi ofta till när maten behöver gå snabbt efter hemkomster från fritidsaktiviteter mitt i veckan. Från början var det bara jag som åt av denna, men nu har hela familjen anammat libapizzans förtjusning att njuta utav.
Tänk på att bred ut tomatsåsen nästan ända ut i kanten då kanterna blir hårda när man gräddar den i ugnen. Även gott att toppa pizzan med lite pizzasås eller vitlökssås.

1 pizza

1 st orientaliskt bröd
pizzasås
riven ost
stekt, strimlad kycklingfilé
räkor
banan
curry

Bred ut pizzasåsen på libabrödet och lägg på den rivna osten.
Toppa med kycklingfilé, räkor, skivad banan och curry.
In i ugnen i 200°C i ca 5-8 min.

Viktväktarna Points

1 st Libabröd grovt/lavash *
pizzasås, Mutti
1 dl riven ost 12% *
BBQ kyckling, Kronfågel
1 dl räkor
1/3-½ banan
curry

Totalt blir det 8P/pizza.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 509 kcal/pizza.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tortellini med bacon & soltorkade tomater

Ett önskemål från dottern, fylld pasta! Gillas av alla i familjen så det var inte svårt att svänga ihop något 😊

6-8 port.

2 förp fylld tortellini
3 förp bacon
6 st soltorkade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
färsk basilika, valfri mängd
pastavatten
salt
peppar

Koka tortellinin enligt anvisningar på förpackningen.
Strimla baconet och stek i en panna.
Strimla dom soltorkade tomaterna, tillsätt dessa ihop med buljongtärning och grädde.
Låt koka upp.
Tillsätt finhackad färsk basilika.
Späd såsen med valfri mängd pastavatten.
Smaka av med salt och peppar.

Viktväktarna Points

2 förp fylld tortellini *
3 förp kycklingbacon *
6 st soltorkade tomater, torra *
1 grönsaksbuljongtärning *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl vatten
färsk basilika, valfri mängd
pastavatten
salt
peppa

Totalt blir det 11P/port vid 6 port och 9P/port vid 8 port. Lägg till points för tillsatt matfett.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 329 kcal/port vid 6 port och ca 247 kcal vid 8 port, exkl tillsatt matfett.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Skagencheesecake

En favorit att göra vid midsommar, jul och påsk. Brukar alternera mig med lite olika toppings och formen på cheesecaken vid dom olika högtiderna för att det ska bli lite skillnad på dom. Detta blev mitt ena bidrag till årets midsommarbord.

P.S Gör inte som jag och kör med plastfolie istället för bakplåtspapper, kanterna blir inte så släta då 😁

Botten
6-8 skivor kavring
75 g rumstempererat smör

Cheesecakesmet
300 g räkor
4 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 burk färskost med pepparrotsmak, à 125 g
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
4 st gelatinblad

Garnering
ca 100 g räkor
citron i tunna skivor
röd stenbitsrom
dill

Mixa smör och kavring till en smulig massa i en matberedare.
Tryck ut det i en form med löstagbar botten, klädd med fastklämt bakplåtspapper i botten och på sidorna.
Ställ kallt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.
Skala och hacka räkorna grovt.
Blanda dem med ca 3 dl av crème fraichen, majonnäsen och färskosten.
Blanda ner finhackad dill, rödlök och stenbitsrom.
Krama ur vattnet från gelatinbladen ordentligt.
Värm resterande crème fraiche försiktigt i en kastrull.
Lägg i gelatinbladen och låt smälta på låg värme under omröring.
Häll ner detta i cheesecakeblandningen och blanda ordentligt.
Häll över smeten i formen och täck med plastfolie.
Låt stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Garnera cheesecaken innan servering med stenbitsrom, skalade räkor, citronskivor och dillkvistar.

Viktväktarna Points

7 skivor kavring *
75 g rumstempererat Bregott mellan *
300 g räkor
4 dl grekisk/turkisk yoghurt 0%
1 dl majonnäs, lätt *
1 burk färskost med pepparrotsmak, à 125 g Ica *
½ dl finhackad dill
2 msk röd stenbitsrom
½ finhackad rödlök
4 st gelatinblad
ca 100 g räkor
citron i tunna skivor
röd stenbitsrom
dill

Totalt blir det 61P för hela cheesecaken, dela i antalet bitar för att få fram points/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 2177 kcal för hela cheesecaken, dela i antalet bitar för att få fram kcal/port.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Ugnsrostad potatis med majonnäs & panko

Ett riktigt smarrigt recept på ugnsrostad potatis med en liten tvist som passar perfekt till sommarens grillmiddagar 😊 Hittade tipset hos en Instagramvän som har kontot TASTEBYEMMA 🥰

potatis
majonnäs
pankoströbröd
parmesan
vitlök
valfria örter
flingsalt
ev chiliflakes

Skala ev potatisen och förkoka en stund så den blir lite halvmjuk.
Häll av vattnet och låt den svalna lite innan du delar dom i klyftor.
Vänd runt potatisen först i ett par klickar majonnäs, sedan i en blandning av panko, riven parmesan, pressad vitlök, valfria torkade örter, salt och ev även chiliflakes.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 225°C tills dom fått fin färg.

Perfekt att servera till grillat i sommar!

Viktväktarna PersonligaPoints

potatis *
majonnäs, lätt *
pankoströbröd *
parmesan *
vitlök
valfria örter
flingsalt
ev chiliflakes

Höftade när jag testade detta så har tyvärr inget pointsvärde uträknat, men ska fixa det vid nästa tillfälle vi gör detta.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: Höftade när jag testade detta så har tyvärr inget kalorivärde uträknat, men ska fixa det vid nästa tillfälle vi gör detta.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Svamp- & korvpanna

Enkel rätt som snabbt blir klart en stressig vardagkväll eller till matlådorna 😊

6 port.

600-700 g korv
1 gul lök
1 förp. champinjoner
1 paprika
1 svampbuljongtärning
5 dl grädde
persilja
salt
peppar

Skär korven i bitar.
Fräs i en en panna i lite matfett, lägg åt sidan när den är klar.
Hacka löken, dela på champinjonerna i valfri storlek och skär paprikan i bitar och fräs i pannan.
Tillsätt korven när dom är klara.
Smula över buljongtärningen och häll på grädde.
Låt det koka upp och småputtra ett par minuter.
Smaksätt med finklippt persilja, salt och peppar.
Servera med t.ex kokt ris, pasta eller potatismos och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

600 g korv, Maträtt *
1 gul lök
1 förp. champinjoner
1 paprika
1 svampbuljongtärning *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
4 dl vatten
persilja
salt
peppar

Totalt blir det 4P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 156 kcal/port exkl tillsatt matfett.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Sommarsemla med jordgubbar

Här kommer årets skolavslutnings”tårta” i form av en semla 😉 Så goda och dom tog slut på ett nafs! Recept hittade jag hos Brinken Bakar 🥰

15 semlor

Vetebulle

Fördeg
100 g fingervarm mjölk (1 dl)
130 g vetemjöl (2 dl)
13 g jäst

Tillsätt sen
80 g vetemjöl (1 dl)
1 litet ägg
1 g salt (¼ tsk)
2 tsk nymald kardemumma
50 g rumstempererat smör
45 g socker (½ dl)

Vaniljkräm
50 g socker
15 g majsstärkelse
1 liten nypa salt
15 g smör
2 äggulor
2½ dl mjölk
1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

Montera semlorna
vetebullar
vaniljkräm
3 dl grädde
30-40 jordgubbar
florsocker

1 ägg för pensling

Blanda ut jästen med mjölken och rör ihop med mjölet.
Blanda i bakmaskin tills i ett par minuter tills det går ihop till en deg.
Låt vila i ca 15 min.
Tillsätt sedan övriga ingredienser till degen och blanda med degkrok i maskin i 10-15 min tills du har en riktigt blank och smidig deg som går att ta i utan att bli kladdig.
Låt degen vila i 30 min.
Dela degen i 15 delar, ca 30 g styck, rulla till runda bollar och lägg på en plåt.
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 210°C varmluft (220°C vanlig ugn).
Baka bullarna i ca 5 min och pensla dem direkt när de kommer ut ur ugnen med ett tunt lager uppvispat ägg.
Låt bullarna svalna.

Häll alla ingredienser utom vaniljen i en kastrull.
Värm på medelhög värme under konstant omrörning tills det börjar koka.
Låt det sjuda i nån minut under intensiv omrörning och tag sen från värmen.
Sila krämen ner i en bunke och tillsätt vaniljen.
Sätt plastfolie över, tätt intill krämen och låt den sedan bli helt kall i kylen.

Vispa grädden lätt.
Dela hälften av jordgubbarna i små bitar.
Skär eller klipp av locket på bullarna och gröp ur dem något.
Blanda en tredjedel av vaniljkrämen med ett par klickar vispgrädde och vänd försiktigt ner de skurna jordgubbarna.
Fyll bullarna med 1-2 matskedar av fyllningen.
Spritsa en cirkel med vaniljkräm på fyllningen.
Skär jordgubbar i skivor och lägg på vaniljkrämen.
Spritsa grädde på jordgubbarna.
Sätt på locket och pudra med florsocker och dekorera med en fjärdedels jordgubbar.
Servera så snart som möjligt!

Recept och inspiration från Brinken Bakar 🥰

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krämig pärlcouscous med bacon, svamp & spenat

Första gången vi testar pärlcouscous, men inte den sista. En produkt som jag tror jag fått genom Smakbox om jag inte minns helt fel som behövdes förbrukas. Igår gjorde jag en rejäl städning i mitt ena kylskåp och har satt som mål att under sommaren göra en form av ”inventering” av vad som finns hemma som behöver användas inom kort eller lite längre fram för att minska matsvinnet samt att hålla nere matkostnaderna så mycket det går nu när matpriserna hr ökat så mycket. Lite lättare att ha koll på livsmedel i kylen, men frys och skafferi är värre tycker jag.

Eftersom jag inte testat dessa gryn förut så tog jag ett recept från nätet som lite inspiration på vägen så att jag kunde vara säker på att det skulle bli okej. Blev mer än okej 🥰

6-8 port.

500 g pärlcouscous
1½ grönsaksbuljongtärning
1-2 gula lökar
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
225 g champinjoner
65 g färsk babyspenat
3 förp bacon
färsk basilika, valfri mängd
¾ dl soja (japansk/kinesisk)
2¼ dl crème fraiche
peppar

Koka upp en kastrull med vatten och grönsaksbuljong.
Tillsätt pärlcouscous, sänk till låg/medelvärme och sjud i 12-15 min, eller tills den är mjuk, men fortfarande har tuggmotstånd.
Häll av kvarvarande vatten.
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka lök.
Skär svamp i tunna skivor och paprikan i bitar.
Finhacka basilika.
Skölj spenat.
Hetta upp en stor och torr stekpanna på hög värme.
Stek bacon och svamp.
Sänk till medelhög värme, tillsätt lök, vitlök och paprika och stek i ytterligare ett par min.
Tillsätt sojasås och en generös nypa peppar.

Sänk till medelvärme.
Tillsätt färdig pärlcouscous, crème fraiche och hälften av basilikan.
Tillsätt spenat och rör om tills den har mjuknat.
Krydda med peppar.
Lägg upp i skålar och garnera med resterande basilika.

Viktväktarna Points

500 g pärlcouscous *
1½ grönsaksbuljongtärning *
1-2 gula lökar
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
225 g champinjoner
65 g färsk babyspenat
3 förp kycklingbacon *
färsk basilika, valfri mängd
¾ dl soja (japansk/kinesisk) *
2¼ dl crème fraiche 5% *
peppar

Totalt blir det 9P/port (om man delar i 8 port) exkl tillsatt matfett.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 328 kcal/port exkl tillsatt matfett.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK