Veckans mattips v. 50/2023

En väldigt händelselös vecka har passerat, bara det vanliga med jobb, hemmasysslor och träning har hunnits med och en massa snöskottning såklart ❄️

Dags för en nya inspirerande mattips inför kommande vecka 🥰 Önskar er i vanlig ordning en riktigt härlig matvecka 🫶

Fiskgratäng med dill & räksås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Potatis- & grönkålspanna – recept finns ▶️▶️ HÄR

Korvstroganoff med bacon – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pulled chicken i pitabröd – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kvargpannkakor med smak av pepparkaka – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pizzapockets

Ni bara måste testa detta! Blev inspirerad av Instagramkontot Matbubbel när jag gjorde dessa. Blev jättegoda och passar som mellis, helgmysmat eller till picknicken om vill steka på en stekhäll över öppen eld 😍

8 st

8 tortillapockets, Old el Paso
½ burk färdig pizzasås, Mutti
200 g rökt skinka
150 g riven mozzarellaost
smör
pizzakrydda/oregano

Öppna tortillapocketsen försiktigt och bred ena sidan på insidan med pizzasåsen.
Fördela ost och skinka lite mixat i pocketsen.
Pensla utsidan av brödet med smält smör och strö över lite krydda.
Stek i panna eller använd smörgåsgrillen.
Servera!

Kalorisnålare alternativ

Byt mozzarellaosten mot mager ost 10-12%. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Majs- & potatissoppa

Soppa är en favorit när det är ruggit väder ute. Något mer som är bra med soppa är att det blir en billig måltid med enkla råvaror.

6 port.

350-400 g potatis
1 gul lök
½ purjolök (den vita delen)
2 burkar majs à 198 g
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2-3 dl grädde
salt
peppar
chilipeppar

majs
bacon
ärtskott

Skala och hacka lök och skölj och skiva purjolöken.
Skala och tärna potatisen.
Smält smör i en kastrull och fräs allt utan att det får färg.
Häll av vattnet från majsen.
Tillsätt majsen och fräs några minuter tillsammans med potatis och lök.
Häll på vatten och smula ner buljongtärningen.
Låt sjuda ca 15-20 minuter.
Mixa soppan slät med en stavmixer.
Häll i grädden.
Smaka av med salt, svartpeppar och chilipeppar.

Skiva baconet i små bitar och stek det knaprigt.
Lägg baconet på hushållspapper för att fettet ska rinna av.
Häll upp soppan i skålar och toppa med bacon, majskorn och ärtskott.

Viktväktarna Points

400 g potatis *
1 gul lök
½ purjolök (den vita delen)
2 burkar majs à 198 g
7 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar *
3 dl matlagningsgrädde 13% *
salt
peppar
chilipeppar
majs
1 förp. kycklingbacon *
ärtskott

Totalt blir det 6P/port. Servera soppan med en knäcke eller smörgås, lägg till points.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 237 kcal/port exkl tillbehör (majs och ärtskott) som knäcke eller smörgås

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Hälsosamma kesofrallor

Att äta keso i sin naturliga form är inget jag gör, klarar inte av konsistensen. Men det är ju ett bra livsmedel att använda sig utav i en hälsosam kosthållning och jag hade en förpackning hemma som behövde användas så funderade på vad jag skulle göra och valet föll på ett gäng smarriga frukostfrallor. Blev riktigt, riktigt gott! Kommer definitivt göra dessa fler gånger i andra versioner 😊

6-8 st

250 g keso
5 dl havregryn
4 ägg
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

sesamfrön

Sätt ugnen på 200°.
Mixa ev keson till en slät kräm om du vill.
Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda ihop med en slev.
Använd sedan händerna för att forma till sex lika stora frallor.
Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och toppa med sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen i 20 min, tills frallorna fått fin färg och släpper lätt från bakpapperet.

Kalorisnålare alternativ

Använd t.ex mini/supermini keso och fiberhavregryn. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingpasta med saffran

4 port.

ca 500 g kycklingfilé
250-300 g valfri pasta
3 dl grädde
2 scharlottenlökar
50 g soltorkade tomater
2 klyftor vitlök
1 msk kycklingfond
olivolja
½ g saffran
salt
peppar

Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
Dela kycklingen i valfria stora bitar.
Hacka lök och vitlök.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek först kycklingen och lägg åt sidan.
Sedan lök, vitlök och saffran några min.
Tillsätt strimlade soltorkade tomater och grädde och låt puttra på låg värme i ca 5-10 min
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner den avrunna pastan i kyckling- och saffranssåsen och servera direkt.

Kalorisnålare alternativ

Anpassa mängden pasta efter eget behov. Välj t.ex matlagningsgrädde 13% och minska till hälften och ersätt med vatten. I övrigt följ receptet 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 49/2023

Denna vecka måste det väl ändå ha blivit vinter i hela landet, hur mysigt är inte det nu när det ändå är 1:a advent idag ❄️ Är inget fan av den kalla delen av året (är med en sommarmänniska), men gillar ändå när det faktiskt blir en riktig vinter när det är december 🥰

Var på ett event med Karoline Petterson i onsdag med min chef där hon höll i en föreläsning om kost/hälsa och så körde vi ett gruppass som inte var av denna värld. Hade sjuk träningsvärk i hela två dagar efteråt 🫣 Har ni möjlighet att gå på en föreläsning med Karoline så kan jag verkligen rekommendera er att göra det, sån härlig människa 🫶

Eftersom det är söndag så ska ni ju även få nya mattips inför veckan. Tänk på att anpassa recepten efter livsmedel som funkar i din vardag såsom magrare/fetare mejeriprodukter, annat protein osv 😊 Ha en fantastisk matvecka och njut av allt det goda som ska ätas, det ska jag göra 🥰

Stekt kassler med paprikasås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Vildsvinsgryta med svamp – recept finns ▶️▶️ HÄR

Ostsoppa med bacon & krutonger – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tortellini med ost & skinksås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Mjuk pepparkaka med frosting & granatäpplekärnor – recept finns HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Vintergryta

Ni som hängt här länge vet att jag är svag för långkok. Idag känns det som att detta recept passar perfekt nu i vinterkylan. En god värmande gryta som får stå och puttra länge så köttet blir så mört att man kan dra isär det 🥰

6 port.

800-900 g nötkött
1 st stor rödlök
2 msk kalvfond
2 st lagerblad
vitpeppar
kryddpeppar
nypa flingsalt
½-1 st grön paprika
½-1 st röd paprika
250 g färska champinjoner
1 burk Smetana, à 2dl/alt. crème fraiche
2 dl grädde
2 msk tomatpure
½-1 tsk samba olek
2 st vitlöksklyftor
soja colour
maizena

Skär köttet i lagom stora bitar.
Lägg köttet i en gryta, gärna en gjutjärnsgryta, tillsammans med vitpeppar, kryddpeppar, salt, lagerblad, rödlöken (som är grov hackad) och kalvfond.
Fyll upp med vatten tills det täcker köttet.
Låt det få koka i 1-2 timmar.
Hacka paprikorna och champinjonerna i lagom stora bitar.
Lägg ner i grytan.
Koka i tio minuter till.
Häll av lite mer än hälften av vattnet, tillsätt resten av ingredienserna.
Låt det få små puttra i tio minuter till.
Servera med kokt potatis.

Viktväktarna Points

750 g nötkött, t.ex fransyska *
1 st stor rödlök
2 msk kalvfond *
2 st lagerblad
vitpeppar
kryddpeppar
nypa flingsalt
½-1 st grön paprika
½-1 st röd paprika
250 g färska champinjoner
2 dl crème fraiche 5% *
2 dl matlagningsgrädde 13% *
2 msk tomatpuré
½-1 tsk samba oelek
2 st vitlöksklyftor
kinesisk soja
1½ msk maizena *

Totalt blir det 7P.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer mat- & bakinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK