Snabb baconpasta med smak av Kavli kantarell

Fick ett paket hem för ett tag sen i samarbete med Smakbox och Kavli mjukost med tema middag på 10 min. Mjukost är ju inte bara gott att ha på mackan utan gör sig väldigt bra som smaksättare i tex såser och soppor. Först ut blev kantarellosten i en enkel vardagspasta.

4 port.

2 förp bacon
65 g färsk spenat
1 svampbuljongtärning
1 dl vatten
165 g Kavli mjukost kantarell
1 dl crème fraiche
salt
peppar

Skär baconet i valfria stora strimlor/bitar.
Stek i panna tills dom börjar få färg.
Blanda ner spenaten med baconet och smula buljongtärningen över.
Häll på vatten, klicka i mjukosten och crème fraiche och blanda runt.
Låt såsen bli varm och smaka av med salt och peppar.
Servera sen med nykokt pasta.

Viktväktarna Points

2 förp kycklingbacon *
65 g färsk spenat
1 svampbuljongtärning *
1 dl vatten
165 g Kavli mjukost kantarell *
1 dl crème fraiche 5% *
salt
peppar

Totalt blir det 7P/port. Lägg till points för ev matfett och för pasta.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 187 kcal/port exkl tillsatt matfett och pasta samt övriga tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pasta & tomatsoppa

Soppa, perfekt till kommande ruggiga höstdagar!

6 port.

3 dl valfri pasta 
3 st vitlöksklyftor
600 g passerade tomater
6 dl vatten
3¾ dl matlagningsgrädde
3 st grönsaksbuljongtärningar
1-2 tsk torkad basilika
½-1 krm cayennepeppar
salt
(2 kryddkorvar)

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. 
Skala och hacka löken.
Fräs den i smör i en kastrull. 
Häll på tomater, vatten och grädde. 
Lägg i buljongtärningar och låt soppan koka några min. 
Lägg i den kokta pastan och smaksätt med basilika, cayennepeppar och ev. salt.
Servera med ett nybakat bröd.
Vill man inte ha den helt vegetarisk/mer matig kan man tillsätta 2 kryddkorvar i soppan.

Viktväktarna Points

4 dl kokt pasta tex penne eller skruvar *
3 st vitlöksklyftor
600 g passerade tomater
6 dl vatten
2¾ dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl mjölk 3% *
3 st grönsaksbuljongtärningar *
1-2 tsk torkad basilika
½-1 krm cayennepeppar
salt
(3 kryddkorvar, Icas kycklingkabanoss)
*

Totalt utan korv 6P/port.
Med korv blir det istället 8P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 183 kcal/port utan korv och 237 kcal/port med korv exkl tillsatt matfett och ev bröd.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Grillad kyckling med ugnsrostade rotfrukter & mango chutneysås

Lite höstinspirerad grilltallrik! En favorit i matlagningen är chutney. Senast har jag köpt en sort hos The House of Taste som ligger i Wadköping i Örebro, Spicy mango & ginger chutney. Så god!

6 port.

6 st kycklingfiléer
¾ dl olivolja
1 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
¾ dl mango chutney
1 tsk pepparmix
2 pressade vitlöksklyftor

Mango Chutneysås
3 dl grekisk/turkisk yoghurt
3 msk mango chutney
salt
peppar

blandade rotfrukter (vi hade potatis/morötter)
smör/olivilja
kryddor
salt

Skär varje kycklingfilé i två filéer.
Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg ner kycklingen i marinaden och låt stå i kylen minst 4 tim, helst till dagen därpå.

Stek eller grilla kycklingen och servera med valfria tillbehör.

Blanda ihop ingredienserna till såsen och ställ in i kylen tills det är dags att äta.

Skala och dela rotfrukterna.
Blanda med flytande smör och olivolja, häll ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
Krydda med valfria örter/kryddor.
In i ugnen i 225°C i ca 30-40 min, salta när potatisen är klar.

Smaklig måltid!

Viktväktarna Points/Kaloriberäknat recept

6 st kycklingfiléer (ca 750 g)
¾ dl olivolja *
1 msk japansk soja
1 msk kinesisk soja
¾ dl mango chutney *
1 tsk pepparmix
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl Larsa/Salakis grekisk/turkisk yoghurt 0%
3 msk mango chutney *
salt
peppar
blandade rotfrukter (vi hade potatis/morötter)
smör/olivolja (lägg till points för mängden du använder)
kryddor
salt

Totalt blir det 6P/port för marinaden, räkna med ca hälften när kycklingen blivit tillagad (3P), såsen blir 1P/port. Lägg till points för dom ugnsrostade rotfrukterna.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 226/port kcal för kyckling och hälften av marinaden samt sås exkl tillbehör.

Kolhydrater: 10.8 g Protein: 31.1 g Fett: 7.2 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Grillad korv med barbequerelish & cheddarost

Grillad korv är så gott! Något jag unnar mig ibland, tyvärr något ur Viktväktarsynpunkt som är väldigt dyrt i poäng. Men tänker man till resten av dagen och tar en lagom portion så är det inga problem. MAN KAN ÄTA ALLT, MEN INTE ALLTID!

Just nu har jag snurrat in på att testa lite olika toppings till korven för att lyfta den klassiska grillade korven till en lyxigare nivå än bara ketchup, senap och gurkmajonnäs.

6-8 korvar
korvbröd

½ dl barbecuesås
2 rödlökar
1 klick smör
1 tsk råsocker
1 tsk vinäger
salt
peppar
cheddar, riven

Hacka eller skiva löken.
Bryn löken försiktigt i smör.
Tillsätt socker, vinäger, salt och peppar och låt steka tills allt fått fin färg och löken är mjuk.
Tillsätt barbecuesåsen och låt koka ihop.
Grilla eller stek korven.
Lägg korven i korvbröden och toppa med barbecuerelish och riven cheddar.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingfilé i dragonsås

Gott till både vardags och festligare middag!

4 port.

4 kycklingfiléer

1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 msk torkad dragon
1 kycklingbuljongtärning
5 dl grädde
salt
peppar

Börja med att bryna filéerna runt om i en stekpanna.
Lägg dem i en form och stek dem färdiga i 225°C ugn i 20 min.

Gör under tiden såsen.
Hacka löken fint och stek den mjuk på låg värme.
Tillsätt tomatpuré, dragon, buljong och grädde
Låt koka ihop ca 5 minuter.

Servera med ugnsstekt potatis och en sallad.

Viktväktarna Points

4 kycklingfiléer
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 msk torkad dragon
1 hönsbuljongtärning *
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
3½ dl vatten
salt
peppar

Totalt 3P/port för kyckling och sås, lägg ev till points för potatis eller annat tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Spagetti med tomat- & baconsås

Ett recept jag hittade hos Kryddburken för länge sen, snabbt och enkelt som är kart på ett kick en stressig vardag.

4 port.

2 pkt bacon 
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1½ msk kalvfond 
2½–3 dl vatten
1 burk Mutti finkrossade tomater
örtsalt
nymalen svartpeppar
en gnutta socker
maizena

Skär bacon i mindre bitar. 
Finhacka löken och vitlöksklyftorna. 
Stek allt i stekpanna tills baconet fått fin färg och löken mjuknat något.
 Slå på fond, vatten och låt koka upp. 
Tillsätt kryddorna och tomatkrossen.
 Sänk värmen och låt pastasåsen småputtra utan locka ca 12-15 min.
 Om du tycker det behövs så red av såsen med lite maizena.
 Smaka av.
 Servera med en god spagetti och riven ost. 

Viktväktarna Points/Kaloriberäknat recept

2 pkt kycklingbacon *
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1½ msk kalvfond 
2½–3 dl vatten
1 burk Mutti finkrossade tomater
örtsalt
nymalen svartpeppar
en gnutta sötströ
1½ msk maizena
*

Totalt blir det 2P/port. Lägg till points för ev tillsatt matfett och för pastan. Servera med riven parmesanost och valfria grönsaker till.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 122 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kolhydrater: g Protein: g Fett: g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Klassisk drottningcheesecake

När kollegorna är värda gofika, då lyxar vi till det lite!

8 bitar

Botten
125 g smör
250 g digestivekex

Fyllning
400 g philadelphiaost
rivet skal av ½ citron
1 urskrapad vaniljstång
2 ägg
3 msk strösocker

Topping
2 dl crème fraiche
2 msk florsocker
hallon och blåbär
1 glas röd vinbärsgelé, ca 180 g
2 tsk vatten

Smält smöret och låt svalna.
Smula kexen i matberedaren.
Blanda i smöret.
Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, 24 cm.
Ställ formen 1 tim i kylen.

Sätt ugnen på 175°C.
Blanda ost, citronskal och vaniljfrön.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ostsmeten och äggvispet.
Häll fyllningen över bottnen.
Grädda i mitten av ugnen cirka 35 min.
Låt svalna.

Blanda crème fraiche och florsocker och bred över kakan.
Grädda ytterligare 5 min.
Låt kallna.
Täck kakan med hallon och blåbär.
Smält gelé och vatten försiktigt på svag värme.
Ringla geléet över bären.
Ställ tårtan i kylen tills geléet stelnat.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK