Smakbox HÖSTMYS

Innehållet i den senaste lådan från Smakbox. Med koden THERESEMATOCHBAK får du som ny prenumerant 20% rabatt på första boxen. Mer info hittar du här:
https://www.smakbox.se/

Nytt för denna gång är att jag nu även får tillägget kyl/frys. Ska bli så kul att få testa!

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Äppelpajkladdkaka med smuldeg

Kladdkakan vi smaskade på när den äldsta fyllde 19 år för ett tag sen. Var bland det godaste jag ätit på länge! Receptet hittade jag hos Fridas Bakblogg 🌸

Kladdkaka
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Fyllning
3 äpplen
2 msk smör
2 msk råsocker
2 msk kanel

Smuldeg
50 g rumsvarmt smör
1 dl havregryn
¾ dl vetemjöl
2 tsk strösocker

Börja med att sätta ugnen på 175°C och smöra en springform (20 cm) med löstagbar kant, ställ åt sidan.

Smält smöret och låt stå.
Rör ihop ägg och strösocker i en skål.
Tillsätt sedan de torra ingredienserna samt det smälta smöret.
Rör ihop en klumpfri smet som du sedan häller i formen.

Skala- kärna ur och grovhacka äpplena.
Lägg dem i en stekpanna tillsammans med smör, råsocker och kanel.
Stek på medelhög värme tills äpplena blivit mjuka och sockret smält.
Fördela äppelblandningen över smeten i formen och låt stå.

Nyp ihop alla ingredienser till ett smul.
Smula sedan degen i formen, över smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20-25 min.
Tag ut och låt svalna innan du låter kakan stå i kylskåp i minst 2 h för att sätta sig.
Serveras gärna med lite lättvispad grädde.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pasta Carbonara

Klassisk pastarätt i två olika varianter, en ”vanlig” och en Viktväktaranpassad.

4 port.

400 g spagetti
200 g bacon
4 äggulor
4 msk crème fraiche
1 dl parmesanost
grovmalen svartpeppar

Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
Lägg i pastan och koka tills pastan är ”al dente”.
Skär baconet i strimlor och stek i en panna.
Blanda äggulorna med crème fraich och parmesanost.
Smaka av med svartpeppar.
Häll upp spagettin i ett durkslag och låt dom rinna av väl.
Blanda spagetti, äggblandning och bacon i en stor skål och servera genast.

Viktväktarna Points

500 g spagetti, kokt *
1 förp. kycklingbacon *
4 äggulor
4 msk crème fraiche 8% *
1 dl parmesanost *
grovmalen svartpeppar

Totalt blir det 9P/port. Servera med valfria grönsaker.

Tips! Minska eller öka mängden pasta beroende på hur många points du vill lägga på måltiden.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Fransk köttgryta

Här har jag tagit inspiration från mig själv, min franska kycklinggryta blev en köttgryta istället. En helt annan rätt men med samma goda sås. Perfekt att bara byta proteinet om man har favoritgrytor som man gärna äter bara för att få lite variation.

6 port.

900 g fläskkött
125 g champinjoner
svartpeppar
salt
vitpeppar
2½ dl grädde
1½ msk dijonsenap
1 tsk timjan
1 tsk franska örter
1½ msk kalvfond
2 dl vatten
3 vitlöksklyftor
ev. maizena

Skär köttet i mindre bitar.
Skiva/dela champinjonerna.
Stek köttet och svampen i smör eller olja, krydda med salt och peppar.
Häll på grädde och ha i alla övriga ingredienser i pannan.
Smaka av med kryddorna efter tycke och smak.
Låt koka i ca 5 minuter.
Ha eventuellt i maizena redning om du vill ha tjockare sås.

Servera med pasta, ris eller ugnspotatis och sallad.

Viktväktarna Points

900 g fläskfilé *
125 g champinjoner
svartpeppar
salt
vitpeppar
2½ dl matlagningsgrädde 13% *
1½ msk dijonsenap *
1 tsk timjan
1 tsk franska örter
1½ msk kalvfond *
2 dl vatten
3 vitlöksklyftor

Totalt blir det 6P/port exkl tillsatt matfett vid stekning. Lägg till points för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Räkmacka på linfrötekaka

Smörgås de luxe!

tekaka – recept hittar du ▶️▶️ HÄR
mjukost med räksmak
sallad
kokt ägg
räkor
dill

Bred mjukost på tekakorna.
Lägg på salladsblad, skivat ägg och räkor.
Toppa med en dillkvist!

Viktväktarna Points

tekaka – recept ▶️▶️ HÄR *
1-2 msk mjukost med räksmak *
sallad
kokt ägg
räkor
dill

Totalt blir det 6P/smörgås.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tekakor med linfrön

Önskar jag hade mer tid över till bakningen. Älskar att baka! Så rogivande och energigivande! Behöver nödvändigtvis inte vara för att äta själv utan att få dela med sig till någon annan och göra den/dom glada. Dessa tekakor gjorde jag för att vi skulle ha till räkmackor (får ni recept på imorgon). Blir så mycket godare när man gjort dom själv.

Vill man servera dessa nybakade till helgfrukosten är det bara att använda kall degvätska istället och låta dom jäsa över natten, ta fram i rumstemperatur medans ugnen blir varm och sedan grädda.

16 st

1 dl rapsolja
2 msk honung
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 dl krossat linfrö
8 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl

Pensling
vatten
linfrön

Värm olja, honung och vatten till 37°C.
Smula jästen i en skål och häll vätskan över.
Rör om och tillsätt salt, linfrö, rågsikt och det mesta av vetemjölet.
Arbete degen väl i maskin 10 min eller 15 min för hand.
Låt jäsa övertäckt i en timme.

Ta upp på mjölat bakbord och dela i två bitar.
Dela varje i 8 bitar och rulla bollar.
Kavla ut lätt och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö på linfrön.
Låt jäsa i 30 min.
Grädda mitt i ugnen, 225°C, i ca 10 min.

Viktväktarna Points

1 dl rapsolja *
2 msk honung *
5 dl vatten
50 g jäst *
2 tsk salt
1 dl krossat linfrö *
8 dl rågsikt *
ca 4 dl vetemjöl
special *

Totalt för hela degen blir det 114P. Delar man dom i 16 tekakor blir det 7P/st, 20 st 6P/st och 24 st 5P/st. Tänk på att gräddningstiden kan behövas kortas ner när du gör dom mindre än i orginalreceptet.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pannkaka med havregryn

En favoriträtt hos min yngsta är pannkakor. Brukar alternera lite bland med olika mjölsorter eller smaksättningar för att det inte ska bli så tjatigt. För hans del spelar det ingen roll hur jag gör dom bara dom är goda brukar han säga!

4 port.

4 ägg
1½ dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
½ dl havregryn, mixade
6 dl mjölk
smör
½ tsk salt
1 tsk honung
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg tillsammans med mjölken, lägg i mjölet och havren och vispa ordentligt.
Smält sedan smör, och häll i det i smeten, häll i honungen, saltet och vaniljsockret.
Ställ in smeten i kylen och låt stå där i minst tio minuter.
Ta sedan fram smeten och stek pannkakorna i smör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK