Korv med rödlökssås

2 veckor kvar till 1:a advent, helt galet om jag får säga vad jag tycker! Detta året har varit så konstigt pga corona. Känns som att det bara har swishat förbi en utan att man gjort något vettigt. Hoppas folk kan börja ta sitt ansvar för att minska smittspridningen och att man kan få fram ett vaccin så viruset kan bromsas så pass att vi kan få återgå till en lite mer normal vardag igen. Är så trött på detta nu!

Att äta korv som Viktväktare är svårt. Dom flesta korvar innehåller alldeles för mycket fett vilket gör att det blir svårt att få ihop budgeten med poäng. Finns ju en del kycklingkorvar på marknaden, men dt är få tycker jag som är riktigt goda. Ica har ett par sorter i sitt sortiment som ändå är helt ok, kan dock vara så att alla butiker inte har dessa i sitt sortiment så välj korv efter eget tycke och smak.

4 port.

4-6 korvar

700 g mjölig potatis
5¼ dl mjölk
en klick smör
vitlök
salt
vitpeppar
muskotnöt

Sås
2 rödlökar
2 msk vetemjöl
1-2 msk dijonsenap
2-3 dl kycklingbuljong

Skala, skär ner i mindre bitar och koka potatisen i saltat vatten.

Häll av vattnet från potatisen och krossa potatisen med en potatispress.
Ställ tillbaka på spisen med lite värme på så att inte mjölken blir kall, slå på mjölken successivt medan du krossar och tillsätt en klick smör.
Smaka av med salt, peppar och vitlök och slå på resterande mjölk.

Stick små hål i skinnet på korven så den inte spricker och stek på medelvärme i stekpannan tills korven är tillagad rakt igenom.
När korven är klar, lyft ut korven ur pannan och stek två stycken fint skivade rödlökar i samma fett.
När löken mjuknat, tillsätt mjöl och blanda runt.
Fortsätt med senap och sist buljong.
Vispa så att såsen tjocknar och servera tillsammans med mos och korv.

Viktväktarna Points

6 korvar tex Icas kycklingkabanoss *
700 g mjölig potatis *
1½ dl mjölk 3% *
3¾ dl kokvatten
en klick smör (lägg till points för mängden du tar)
vitlök
salt
vitpeppar
muskotnöt
2 rödlökar
2 msk vetemjöl *
1-2 msk dijonsenap *
2-3 dl kycklingbuljong

Totalt blir det 10P/port. Servera med valfria grönsaker.

TIPS! Byt ut kycklingkabanossen mot 8 st grillkorv från Maträtt så blir det totalt 8P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 315 kcal/port med korv från Maträtt och ca 361 kcal/port med kycklingkabanoss exkl smör och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

3 reaktioner till “Korv med rödlökssås”

  1. Har du testat korvarna från Robertsons i Örebro? Jag har tyvärr inte klarat av att få veta bl a fettinnehållet, energi i procent osv från dom.
    De lagar korv av kött från gårdar runt Örebro och använder mindre tillsättningsmedler, dvs ’renare’ korv.
    Oavsett tycker jag de är goda och jag som älskar isterband märker att de i allefall innehåller mindre fett än de från bl a Scan.
    I pris är dom inte så dyra än annan korv från mataffärerna och håller sig länge i frysen, så köper alltid med mig ett lass när jag är hemma och hälsar på.

    1. Ja, Robertsons korv köper vi lite då och då, jättegoda. Nu till jul blir det deras prinskorv!

  2. Trodde ikke poteter skal kokes i saltet vann når man lager potetmos. Da blir mosen seig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *