Lövbiff i pepparsås

Ett tips till helgen! En rätt jag lagat många gånger, går även att byta lövbiffen mot fläskkött eller kyckling om man hellre vill ha det 😊

6 port.

750 g lövbiff
fem pepparkrydda
smör/olja
5 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
140 g cantadou fyra peppar
1 dl crème fraiche
1½
2 msk maizena

Strimla lövbiffen och stek den hastigt på hög värme i en panna, krydda med fem pepparkrydda.
Stek lite i taget och lägg åt sidan.
Vispa ur pannan med lite av vattnet, tillsätt resten och smula ner buljongtärningarna.
Låt det koka upp och klicka sedan i färskosten, vispa runt så det blandar sig.
Blanda i crème fraiche och maizena.
Blanda i köttet och låt det sedan stå och småputtra på låg värme i ca 10-15 min medans potatisen blir klar i ugnen.

Servera med ugnsstekt potatis och valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept

750 g lövbiff
fem pepparkrydda
smör/olja
5 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
140 g cantadou fyra peppar
1 dl crème fraiche 8%
1½ msk maizena

Kcal: ca 251 kcal/port exkl matfett, tillbehör och grönsaker.

Kolhydrater: 4.9 g Protein: 32.7 g Fett: 12.4 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tacosallad 2.0

Detta fick jag ett otroligt sug efter, en riktigt smarrig sallad och vi hade färs över sen helgen så då passade det perfekt att göra en tacosallad 😊 Att jag kallar den 2.0 är för att det redan finns en tacosallad i arkivet, men jag gjorde denna lite annorlunda men ganska så snarlik den första varianten, ni hittar den HÄR.

När jag gör sallad i mina matlådor förbereder jag det som går på måndagen och sen fixar jag iordning grönsakerna på morgonen samma dag jag ska äta, för jag tycker inte grönsakerna håller sig fräscha annars.

Hoppas ni får en härlig vecka oavsett om ni har semester eller jobbar som jag gör 🙈

4 port.

färs
tacokrydda + vatten
sallad
gurka
körsbärstomat
majs
picklad rödlök
riven ost
tacochips
chunky salsa
nacho cheesedip

Förbered alla tillbehören du vill ha till salladen, jag hade sallad, gurka, tomat, picklad rödlök, ost och majs.
Blanda ihop tacosåsen och cheddardippen.
Bryn färsen i en panna med matfett.
Tillsätt kryddan och vattnet och följ anvisningen på förpackningen.
Servera med tillbehören, såsen och tacochips.

Kaloriberäknat recept

500 g nötfärs 5%
28 g tacokrydda, Santa Maria + 1 dl vatten
180 g sallad
160 g gurka
200 g körsbärstomat
80 g majs
80 g picklad rödlök
80 g riven ost 12%
40 g tacochips, Banderos
88 g chunky salsa, Santa Maria
132 g nacho cheesedip, Santa Maria

Kcal: ca 389 kcal/port exkl tillsatt matfett.

Kolhydrater: 24.3 g Protein: 34.5 g Fett: 15.1 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tortillapizza med skinka & vitlök

Min räddare-i-nöden-maträtt just nu när man behöver mat snabbt eller om man vill hålla det enkelt 😊

tortillabröd
pizzasås
riven ost
rökt skinka
marinerade vitlöksklyftor

ev ruccola
mild kebabsås

Lägg tortillabröden på ett bakplåtspapper på en plåt.
Bred på pizza såsen och strö över rikligt med ost.
Strö över strimlad skinka och skivade vitlöksklyftor och ställ in dom i ugnen i 5-10 min i 200°C.

Ringla över lite sås och toppa ev även med lite ruccola.

Kaloriberäknat recept

2 st tortillabröd, fiber (Ica)
56 g pizzasås, Mutti
50 g riven ost 12%
68 g rökt skinka
4 st marinerade vitlöksklyftor
ev ruccola
20 g mild kebabsås, Felix

Kcal: ca 529 kcal/port exkl ruccola.

Kolhydrater: 47 g Protein: 35.7 g Fett: 20.4 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Sweet chiligryta med kyckling

Ett smarrigt recept som jag för länge sen hittade hos Kryddburken, har dock ändrat i receptet en aning mot orginalet.

6 port.

3 kycklingfiléer
1 gul lök
salt
peppar
4-5 msk tomatpuré
1 dl sweet chilisås
4 dl kycklingbuljong (fond/tärning+vatten)
1 dl crème fraiche
maizena
1 liten burk majskorn
1 röd paprika

Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna.
Salta och peppra.
Hacka löken och dela paprikan i bitar.
Fräs i pannan efter kycklingen på lite lägre värme.
Blanda ner kycklingen.
Tillsätt tomatpuré, sweet chilisås och kycklingbuljong.
Låt koka upp, sänk sedan värmen och rör ner crème fraichen och låt allt småputtra ca 10 min.
Red ev. av såsen med maizena för krämigare konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner majskornen sist av allt så du får lite krispighet i grytan.

Kaloriberäknat recept

3 kycklingfiléer, ca 750 g
1 gul lök
salt
peppar
4-5 msk tomatpuré
1 dl sweet chilisås
4 dl kycklingbuljong (fond/tärning+vatten)
1 dl crème fraiche 8%
1½ msk maizena
1 liten burk majskorn
1 röd paprika

Kcal: ca 216 kcal/port exkl tillsatt matfett och ris.

Kolhydrater: 16.3 g Protein: 30.9 g Fett: 3.5 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Grekisk kycklingbowl med färskpotatis

Ny vecka och nya matlådor att förbereda 🤗 Denna vecka blev det en fantastiskt god bowl med smaker från Grekland som är ett favoritresemål för mig 🥰

Bli inte avskräckta av att ingredienslistan är lång, många ingredienser är återkommande i dom olika delarna av rätten samt att det är en hel del kryddor 😊

4 port.

600 g potatis
lökpulver
vitlökspulver
oregono
svartpeppar
salt
smör/olivolja

700 g kycklinginnerfilé
salt
svartpeppar
vitlökspulver
1 msk olivolja
¾ dl grekisk yoghurt
1 msk citronsaft
1 msk färsk/frusen dill

2 dl grekisk yoghurt
1 tsk olivolja
1 krm äppelcidervinäger
1-2 vitlöksklyftor
gurka, riven
salt
svartpeppar

sallad
gurka
tomat
röd lök
fetaost

Börja med att skära upp kycklingen (ta bort den vita senan också) och blanda ihop ingredienserna till marinaden.
Låt den stå i kylen ett par timmar alt över natten.

Gör tzatzikin.
Dela gurkan och skär bort mittendelen och riv den sedan och lägg i en sil så vätskan får rinna av sig.
Blanda ihop alla ingredienser i en skål och ställ in i kylen till servering.

Tvätta av potatisen alt skala om du föredrar utan skal.
Dela i mindre bitar och lägg i en skål och blanda med lite olivolja/smör samt kryddorna.
Kör i airfryer (200°C ca 14 min alt ugnen 225°C 20-25 min).

Förbered grönsakerna.

Ta fram kycklingen en stund innan du ska steka så den hinner bli lite rumstempererad.
Stek den i lite matfett så den får en fin färg och blir genomstekt, ta lite kycklingen i taget och stek i omgångar.

Börja bygg din bowl med sallad i botten och sen fördela grönsaker, potatis och kyckling runt om och toppa med tzatziki och fetaost om du ska äta den direkt.
Ska du äta som matlåda på jobbet alt senare i veckan så kan du lägga kyckling och potatis i en matlåda och sen förbereda grönsakerna samma dag det ska ätas i en egen matlåda samt tzatzikin i en egen skål.

Smaklig måltid!

Kaloriberäknat recept

600 g potatis
lökpulver
vitlökspulver
oregono
svartpeppar
salt
smör/olivolja (valfri mängd)
700 g kycklinginnerfilé
salt
svartpeppar
vitlökspulver
1 msk olivolja
¾ dl grekisk yoghurt
1 msk citronsaft
1 msk färsk/frusen dill
2 dl grekisk yoghurt
1 tsk olivolja
1 krm äppelcidervinäger
1-2 vitlöksklyftor
100 g gurka, riven
salt
svartpeppar
160 g sallad
120 g gurka
160 g tomat
80 g röd lök
50 g fetaost 10%

Kcal: ca 401 kcal/port exkl tillsatt matfett med valfri mängd.

Kolhydrater: 29.2 g Protein: 49.1 g Fett: 10 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Citrondrömmar

Hej lördag! Inte mycket sommarväder att njuta av idag inte så passar på att få lite gjort inne istället. Bl.a så har jag uppdaterat två befinliga recept med nya bilder ( jordgubbskladdkaka och marängrulle med jordgubbar & lemoncurdgrädde) och fixat med detta recept. Kakorna bakades redan i påskas men det har inte blivit av att jag har lagt upp det. Så blir det ibland 🤭

ca 15-20 st

50 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
½ msk vaniljsocker
½ dl raps-/solrosolja
½ tsk hjorthornssalt
2-3 dl vetemjöl
skalet från en citron

Sätt ugnen på 150°.
Skölj citronen noga i ljummet vatten.
Riv skalet.
Rör ihop smör, vaniljsocker och socker med elvisp.
Tillsätt olja och mjöl blandat med hjorthornssalt och arbeta ihop till en deg.
Blanda i citronskalet.
Forma degen till bollar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
Låt kakorna kallna på plåten.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Ravioli med bacon- & svampsås

Hello matvänner! Nytt recept idag på en smarrig pastarätt med färsk ravioli som jag lagade när sambon fyllde år för ett tag sen (veckorna går så jädra fort 🫣). Vill minnas att vi använde oss av Icas ravioli 5 ostar, men annars är ju Ranas sortiment fantastiskt (dock lite dyrare), men Icas duger fint det med för en billigare peng 😊

4 port.

2 pkt färsk ravioli
2 pkt bacon
225 g champinjoner
1 svampbuljongtärning
2 dl vatten
2 dl cremè fraiche
maizenaredning
vitlökspulver
örtsalt

Skär baconet och champinjonerna.
Stek i en stekpanna ett par minuter.
Tillsätt vatten och buljongtärningen.
Häll i crème fraichen.
Låt det koka upp.
Rör i maizena efter hur tjock du vill att såsen ska vara.
Krydda med vitlökspulver och örtsalt.
Servera med pasta.

Kaloriberäknat recept

2 pkt färsk ravioli, Ica
2 pkt kycklingbacon
225 g champinjoner
1 svampbuljongtärning
2 dl vatten
2 dl cremè fraiche 13%
2 msk maizenaredning
vitlökspulver
örtsalt

Kcal: ca 521 kcal/port exkl tillsatt matfett.

Kolhydrater: 57.9 g Protein: 26.6 g Fett: 19.3 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK