Avokadomacka med ägg

När man som jag äter tre mellanmål om dagen så blir det lite tjatigt efter ett tag när man håller sig till typ samma rätter hela tiden, så att hitta på lite variation var verkligen på tiden 🤭

Enkelt, gott och mättande 👌

1 port.

1 skiva bröd, t.ex Pågen grötbröd
philadelphiaost
avokado
kokt ägg
flingsalt
chiliflakes

Bred på philadelphiaost på en macka.
Mosa avokadon i en skål och smeta ut över mackan.
Dela ägget över avokadon och toppa med salt och chiliflakes.

Jag använder nästintill alltid tärnad, frusen avokado så tina den först innan det är dags för mellis (lägg i en plastpåse i vattenbad så går det snabbt).
Ska du ha med dig mackan kan det vara en fördel att droppa i lite citronsaft i avokadomoset så den inte blir tråkig i färgen.

Kaloriberäknat recept

1 skiva bröd, t.ex Pågen grötbröd
13 g philadelphiaost light
40 g avokado
1 kokt ägg
flingsalt
chiliflakes

Kcal: ca 250 kcal/port.

Kolhydrater: 14.2 g Protein: 11.8 g Fett: 16 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Krämig pastasallad med kyckling

Nu när vi närmar oss en varmare årstid så behöver vi (i alla fall jag) fylla på med kalla matlådor, t.ex som här en pastasallad eller en kall röra i en wrap 🤗 Håller ni med?

Det här receptet fanns redan här på bloggen sen min tid som Viktväktare, men det får sig en liten uppdatering för 2025 🥰 Har inte gjort klart salladen helt för hela veckan utan bara preppat kyckling och pasta i matlådorna och så lägger jag i grönsaker och crème fraiche dag för dag 😊

4 port.

pasta, valfri mängd
2-3 förp. Kronfågel BBQ minutkyckling
gurka
tomat
majs
ruccola
180 g smaksatt crème fraiche

Koka pastan, låt den rinna av och svalna.
Förbered grönsakerna i valfri mängd.
Blanda pasta, kyckling, grönsaker och crème fraiche i en skål och blanda runt.
Dra ett par varv med svartpepparkvarnen och strö över lite flingsalt.

Kaloriberäknat recept

220 g pasta
480 g Kronfågel BBQ minutkyckling
200 g gurka
200 g tomat
200 g majs
65 g ruccola
180 g smaksatt crème fraiche, t ex parmesan/vitlök

Kcal: ca 546 kcal/port.

Kolhydrater: 73 g Protein: 38.4 g Fett: 9.6 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 22/2025

Hej matvänner! Förra veckan uteblev ju middagstipsen pga en liten weekendresa till Göteborg, men denna vecka är den på plats i vanlig ordning 🫶

Påminner om att ni anpassar recepten efter eget behov med livsmedel ni använder i eran matlagning, recept står inte huggna i sten 😉

Önskar er en fantastisk matvecka ❤️

Kyckling i jordnötssås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Snabb pasta med broccolisås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Grillspett med ytterfilé – recept finns ▶️▶️ HÄR

Enkel lasagne – recept finns ▶️▶️ HÄR

Lövbiffsgryta med heta smaker – recept finns ▶️▶️ HÄR

Sommarsemla med jordgubbar – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Bacon- och svampsås med smak av fetaost & soltorkade tomater

I vår familj blir vi aldrig trötta på att äta pasta med baconsås, här kommer ännu ett tips 😁

6 port.

3 förp. bacon
250 g färska champinjoner
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl vatten
1 burk crème fraiche fetaost/soltorkade tomater
1 dl grädde
1 tsk lökpulver
svartpeppar
1½ msk maizena

Strimla baconet och stek i en panna.
Skölj och dela champinjonerna i bitar och lägg med bland baconet.
När svampen och baconet är klart tillsätter du vatten, buljongtärningar, crème fraiche, grädde och kryddor.
Låt det koka upp och sen stå och småsjuda i 5 min.
Red av såsen med maizena till önskad tjocklek.
Häll i den färdigkokta pastan i såsen och blanda runt, eller servera dom var för sig.

Kaloriberäknat recept

3 förp. kycklingbacon
250 g färska champinjoner
2 grönsaksbuljongtärningar
3 dl vatten
1 dl matgrädde 13%
1 burk crème fraiche fetaost/soltorkade tomater, Arla
1 tsk lökpulver
svartpeppar
1½ msk maizena

Kcal: ca 177 kcal/port exkl matfett, pasta och grönsaker.

Kolhydrater: 6.8 g Protein: 11.6 g Fett: 10.9 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Stekt kyckling med ris & kall yoghurtsås med smak av vitlök

Igår blev det ju inga middagstips delade här på bloggen då jag ej var hemma. Blev en tur med sambon till Göteborg lör-sön till Arken spa för lite egentid och energipåfyllning. Himla trevligt ställe så det rekommenderas om ni inte varit där. Grym mat!

Denna veckas matlådor är väldigt enkla och rätt kalorisnåla. Personligen behövde jag balansera upp helgens festliga mat med lite snålare måltider denna vecka utan att det ska påverka portionsstorleken, så då får det bli magra livsmedel med mycket smak 😊

4 port.

600 g kycklingfilé
valfria kryddor (jag hade chicken & steak, svartpeppar och salt)
smör/olja

Sås
3 dl grekisk yoghurt
2-4 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
vatten

400 g kokt ris, ca 1¾-2 dl okokt ris

valfria grönsaker

Börja med att göra såsen så den får stå och dra till sig under tiden kycklingen och riset tillagas.
Tillsätt så pass mycket vatten att såsen börjar bli lite rinnig i konsistensen (ca ¼-½ dl).
Ställ kallt till servering.

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.

Skär bort ev ådror eller senor som finns kvar på kycklingen.
Krydda båda sidorna med valfria kryddor som du gillar.
Bryn i panna på hög värme på båda sidor så kycklingen får lite färg.
Lägg över i en ugnsform och sätt i en termometer i den tjockaste biten.
Ställ in i ugnen på 200-225°C tills termometern visar ca 70-72°C.

Skär upp kycklingen i lagom portionsmängd och fördela i matlådor alt servera direkt ihop med riset och den kalla vitlökssåsen och valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept

600 g kycklingfilé
valfria kryddor (jag hade chicken & steak, svartpeppar och salt)
smör/olja
3 dl grekisk yoghurt 0%
2-4 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
vatten
400 g kokt ris, ca 1¾-2 dl okokt ris

Kcal: 308 kcal/port exkl tillsatt matfett och grönsaker.

Kolhydrater: 28 g Protein: 44.6 g Fett: 2.3 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Havrefrutti med smak av kanel & äpple

Havrefruttin blev verkligen ett populärt tillskott bland recepten här på bloggen och här kommer ytterligare en variant 😊

4 port.

4 dl havregryn
8 dl vatten
salt
1-2 tsk kanel
8 msk proteinpulver kasein gammaldags vanilj Tyngre (kan uteslutas om man vill)

8 msk äppelmos
3 dl vaniljkvarg

Blanda ingredienserna till gröten i en kastrull.
Rör och blanda väl och låt det koka upp.
Låt det koka på medelvärme tills det blir en lagom stabbig konsistens på gröten.
Ställ åt sidan och låt det svalna helt.

Blanda kvargen med den kalla gröten.
Fördela i portionsskålar/burkar och servera med äppelmos.

Kaloriberäknat recept

4 dl fiberhavregryn
8 dl vatten
salt
1-2 tsk kanel
8 msk proteinpulver kasein gammaldags vanilj Tyngre (kan uteslutas om man vill)
8 msk äppelmos, Önos lågkalori
3 dl vaniljkvarg
, utan tillsatt socker

Kcal: 225 kcal/port.

Kolhydrater: 25.9 g Protein: 21.1 g Fett: 2.8 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lövbiffsgratäng med ädelostsås

Den här veckan blev det lite lyxigare matlådor, men var sugen på nötkött nu när jag ätit mycket kyckling senaste tiden 😊

Inspirationen fick jag från ett konto på Instagram som heter Studentproviant som jag följer, fantastisk goda rätter där. In och följ om ni har Instagram.

Om man inte vill göra detta som matlåda så passar det fantastisk bra som helgmat om man vill äta något gott 🥰

4 port.

4 port kokt ris

500 g lövbiff
1 msk kinesisk soja
svartpeppar
salt

1 gul lök
1 röd paprika
225 g champinjoner
smör/olja

3 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 dl ädelmjukost, Kavli
1 msk fond, brynt schalottenlök
salt
peppar
gräslök

Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.

Strimla köttet.
Häll i soja, salt och peppar i en skål och blanda, låt stå och marinera lite medans du förbereder grönsakerna.
Skala och skär löken i valfria stora bitar/finhackat.
Ansa och skär paprikan i strimlor.
Skölj svampen och dela i valfria stora bitar/skivor.
Börja med att steka svampen i en torr panna på medelvärme tills vätskan släpper.
Tillsätt sedan lite matfett och lök samt paprikan och låt det fräsa med svampen tills löken är genomstekt.

Häll i grädde, crème fraiche, ädelost och fond i samma panna och låt det koka ihop.
Smaka av med salt, peppar och gräslök.

Lägg riset i botten på en stor gratängform alt 4 matlådor i glas.
Toppa med grönsakerna och sedan köttet (behöver ej stekas först) och till sist såsen.
Ställ in i ugnen i 200°C i ca 15-20 min.
Servera ev med mer grönsaker!

Kaloriberäknat recept

440 g kokt ris
500 g lövbiff
1 msk kinesisk soja
svartpeppar
salt
1 gul lök
1 röd paprika
225 g champinjoner
smör/olja
2 dl grädde 13%
1 dl vatten
1 dl crème fraiche 13%
1 dl ädelmjukost, Kavli
1 msk fond, brynt schalottenlök
salt
peppar
gräslök

Kcal: 485 kcal/port exkl tillsatt matfett.

Kolhydrater: 42 g Protein: 40.3 g Fett: 17.6 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK