Calzone

För ca 10-15 år sen var min favoritpizza från pizzerian calzone med extra ananas och beasås vid sidan av. Jag har vid några tillfällen gjort egna calzone, men denna gång är nog den gången som dom har blivit bäst och då finns det ändå utvecklingspotential för att dom ska bli ännu bättre 😊

Bli inte skrämda av kcal-beräkningen av pizzorna för det går att anpassa portionsstorleken efter det behovet man har. Jag valde denna dagen att faktiskt äta en hel pizza och jag njöt för fullt! Allt men inte alltid ni vet 😉

4-8 port

Pizzabotten
5 dl vatten
1 pkt jäst
10-12 dl pizzamjöl
1 tsk socker
2 tsk salt 

Topping
tomatsås
riven mozzarellaost
påläggsskinka
pizzakrydda/oregano

Värm ugnen till så hög temperatur som möjligt, alternativt 275°C och ställ in en plåt så den blir varm.
Blanda alla ingredienserna i en degblandare i ca 10 min eller tills degen släpper från bunken.
Mjöla degen och ta upp den på ett välmjölat bord.
Dela degen i 4 bitar och forma till bollar genom att vika in kanterna under degen.
Forma pizzabottnar genom att strö ordentligt med mjöl över degen och jobba med fingertopparna från mitten ut mot kanten till önskad storlek.
Lämna 1-2 cm av kanten orörd, då får du höga, fina kanter på dina pizzor.
Placera bottnarna på bakplåts papper och låt vila i 15 min.
Toppa pizzorna med tomatsås, ost, skinka och pizzakrydda/oregano och baka på den varma plåten i så hög temperatur som möjligt tills pizzan får fin färg, alternativt i 9 min i 275°C.
Servera ev med pizzasallad.

Kaloriberäknat recept

5 dl vatten
1 pkt jäst
10-12 dl pizzamjöl
1 tsk sötströ
2 tsk salt 
ca 2/3 burk tomatsås
4 dl riven mozzarellaost
200 g påläggsskinka
pizzakrydda/oregano

Kcal: ca 996 kcal/port exkl tillsatt stekfett och tillbehör.

Kolhydrater: 127 g Protein: 56.7 g Fett: 26.1 g

TIPS! Servera med pizzasallad så räcker en pizza till två mindre portioner.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Köttfärssoppa

Vad passar inte bättre såhär i januari än en värmande soppa som är enkel och billig att tillaga 😊

Det här receptet har funnits på bloggen i nästan 10 år så det förtjänar att få ta lite plats igen med nya bilder 🥰

6 port.

400 g köttfärs
2 l vatten
2 tärningar köttbuljong
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
600 g potatis
1½ paprika
4 msk tomatpuré
oregano
curry
salt
peppar

Bryn färsen i en stekpanna. 
Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull.
När färsen är färdig brynt tillsätt den och de skurna grönsakerna och potatisen i kastrullen.
Tillsätt tomatpuré och krydda och låt koka i 20 min.
Servera soppan tillsammans med ett gott bröd.

Viktväktarna Points/Kaloriberäknat recept

400 g nötfärs 5% *
2 l vatten
2 tärningar köttbuljong *
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
700 g potatis *
1½ paprika
4 msk tomatpuré
oregano
curry
salt
peppar

Totalt blir det 4P/port. Lägg till points för valfritt bröd om du äter det till soppan.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 211 kcal/port exkl tillsatt stekfett och tillbehör.

Kolhydrater: 19.9 g Protein: 16 g Fett: 6.6 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 2/2025

Då var det dags för lite vanliga rutiner igen efter jul- & nyårsfirande och med det kommer bloggens mattips varje söndag. Skulle egentligen varit klar med den vid 12.00, men det blev ett litet spontant träningstillfälle för dottern med sin discogrupp då dom fått en ny gruppmedlem som ska lära sig deras koreografi inför terminsstarten. Så mammans planeringen av dagen fick ändras lite 😊

Så den vanliga rutinen för mattipsen är att dom kommer att dyka upp på söndagar kl. 12.00 här på bloggen och på Instagram/FB lägger jag ut det runt 18.00. Veckans tips innehåller 5 lunch/middagstips samt något extra som kan vara allt möjligt från ett mellanmål, fika, matbröd eller en efterrätt. Det mesta som finns med kommer att ha kaloriberäkning, men det kommer även att finns tips som inte har det då denna matblogg inte är en strikt dietsida. Här äter vi allt men inte alltid och det finns ingen mat som är förbjuden även om jag samtidigt är öppen med att jag gör en viktresa.

Hoppas mina tips kan hjälpa er av matplaneringen i den annars så stressiga vardagen ❤️

Baconsås med mjukost – recept finns ▶️▶️ HÄR

Köttfärsbiffar i panna med svampsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Varma mackor med färskost – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tacosoppa – recept finns ▶️▶️ HÄR

Krämig kycklingfärsröra med smak av paprika & chili – recept finns ▶️▶️ HÄR

Enkelt bröd – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kyckling med lök

En variant av klassikern ”Biff med lök” som är väldigt poppis här på bloggen 🥰

4 port.

500 g kyckling

Marinad
1 msk japansk soja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk potatismjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk olja
1 msk vatten

1 purjolök
1 gul lök
1 msk socker
1½ msk kinesisk soja
3 dl vatten
1½ tsk salt
1-2 tsk ingefära
½-2 tsk sambal oelek

Börja med att blanda japansk soja, salt och vitpeppar och blanda med kycklingköttet.
Blanda potatismjöl och bikarbonat och rör ner det ihop med kycklingen.
Blanda olja och vatten och rör ner även detta med kycklingen.
Låt dra någon timme.
Bryn sedan i het panna i omgångar.
Lägg kycklingköttet åt sidan.

Skär purjolök och vanlig lök i så stora bitar du vill ha och stek i panna en liten stund beroende på om du vill att det ska vara lite tuggmotstånd eller om det ska bli mjukt.
Blanda i socker, kinesisk soja, vatten, salt, ingefära och så mycket sambal oelek du vill ha.
Lägg i kycklingen och red ev av med lite potatismjöl.
Servera med ris.

Kaloriberäknat recept

500 g kyckling
1 msk japansk soja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk potatismjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk olja
1 msk vatten
1 purjolök
1 gul lök
1 msk sötströ
1½ msk kinesisk soja
3 dl vatten
1½ tsk salt
1-2 tsk ingefära
½-2 tsk sambal oelek

Kcal: ca 203 kcal/port exkl tillsatt stekfett och tillbehör.

Kolhydrater: 9.7 g Protein: 30.2 g Fett: 5.4 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Internationella pizzadagen

Lite inspiration från arkivet inför onsdag när det är dags för oss att fira en kär maträtt, pizzan!

Gyrospinsa – recept finns ▶️▶️ HÄR

Libapizza med skinka, räkor & vitlök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pizzabullar med taco – recept finns ▶️▶️ HÄR

Knäckepizza Bianco – recept finns ▶️▶️ HÄR

Libapizza med salami & karamelliserad lök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Nutellapizza på libabröd – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lövbiffspasta i ädelostsås

Fantastiskt enkel rätt som du fixar på väldigt kort tid. Passar såväl vardag som helg. Lövbiffen kan man med fördel byta ut mot både fläskkött och kyckling 😊

4 port.

4 port valfri pasta

500 g lövbiff
salt
svartpeppar
1-2 dl pastavatten
1 köttbuljongtärning
1 tub ädelost, Kavli
½ dl grädde

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Spara ett par dl pastavatten till pastasåsen.

Strimla lövbiffen och bryn hastigt i lite matfett i en panna.
Krydda med salt och peppar.
Häll på pastavatten och smula ner buljongtärningen.
Pressa i ädelosten och blanda runt.
Häll i grädden och låt det bli varmt på svag värme.

Servera med valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept

500 g lövbiff
salt
svartpeppar
1-2 dl pastavatten
1 köttbuljongtärning
1 tub ädelost, Kavli
½ dl malagningsgrädde 13%

Kcal: ca 267 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kolhydrater: 0.7 g Protein: 36.8 g Fett: 13.9 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tips inför nyårsmaten 2024!

God fortsättning på julen, hoppas ni haft sköna och mysiga dagar hur ni än må ha firat eller inte firat ❤️

Rotat runt i arkivet för att bidra med några tips till er inför nyårsmenyn, hoppas något ger er lite inspiration 🫶

Förrätter

Våfflad potatisbulle med pepparrotskräm & knaperstekt bacon – recept finns ▶️▶️ HÄR

Skagencheesecake – recept finns ▶️▶️ HÄR

Bruschetta med tomat & parmesanost – recept finns ▶️▶️ HÄR

Huvudrätter

Rosépeppargryta med fläskfilé – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kycklingfilé i krämig balsamicosås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Helstekt oxfilé med potatisrulltårta & rödvinssås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Desserter

Biscoff cheesecake i glas – recept finns ▶️▶️ HÄR

Sorbetdessert med vit chokladsås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Vit chokladpannacotta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK