Plåtmat med rösti & tacofärs

En ny variant av min plåtmat med röst och tillbehör 🙈 Den förra med bacon blev ju himla poppis så här kommer en tacovariant 👌

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd ✋

6-8 port.

1 förp fryst Felix rösti
500 g köttfärs
1 förp. tacokrydda alt 1 dl hemgjord
1 förp hamburgerost
1 paprika
1 liten burk majs
2 st salladslök
jalapeno lime mayo
persilja

Stek färsen i en panna och tillsätt tacokrydda och vatten enligt anvisning på förpackningen.
Häll upp röstin på en plåt och ställ in i ugnen enligt anvisning på förpackningen.
Plasta av hamburgerosten och skär osten i små fyrkantiga bitar.
När röstin är klar, strö över den skurna osten och ställ in i ugnen tills osten har smält.
Ta ut ur ugnen och fördela tacofärsen ovanpå och toppa medfinhackad paprika, majs, strimlad salladslök och persilja.
Ringla över jalapenomajonnäsen.
Njut!

Viktväktarna Points

1 förp fryst Felix rösti *
400 g nötfärs 5% *
1 förp. tacokrydda utan socker alt 1 dl hemgjord
1 förp hamburgerost *
1 paprika
1 liten burk majs
2 st salladslök
jalapeno lime mayo (lägg till points för mängden du använder)
persilja

Totalt blir det 9-12P beroende på om man delar upp det på 6 el. 8 port exkl tillsatt matfett.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 326- 435 kcal/port om man delar det på 6 el. 8 port exkl tillsatt matfett.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Flygande Jacob i gryta

Att göra Flygande Jacob på fettsnålare grädde i ugn blir inte bra, men den rätten är ju så god så att utesluta den helt går ju bara inte. Så det fick bli en gryta istället vilket blev minst lika bra 🤗 Perfekt både i lunchlådan eller som bjudrätt på helgen!

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd 

4 port.

500 g kycklingfilé
1 förp bacon
salt
peppar
chiliflakes
¾ dl chilisås
3 dl grädde
1 banan
1 dl jordnötter

Dela kycklingen i valfria stora bitar och lägg i en skål.
Blanda ner valfri mängd salt, peppar och chiliflakes med kycklingen och blanda runt.
Stek kycklingen i omgångar tills den är klar, behöver inte vara helt genomstekt då den kan puttra ihop med såsen i slutet.
Strimla baconet och stek i pannan, låt det rinna av på ett hushållspapper.
Häll tillbaka kyckling och bacon i pannan och blanda ner chilisås och grädde.
Låt det koka upp och sedan stå och småputtra medans riset kokar i ca 10 min.
Dela bananen och blanda ner precis innan servering och strö över jordnötterna.

Viktväktarna Points

500 g kycklingfilé
1 förp kycklingbacon *
salt
peppar
chiliflakes
¾ dl chilisås *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
2 dl vatten
1 banan
½ dl jordnötter
*

Totalt blir det 5P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 291 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Ugnsbakad gröt

Gillar man gröt så är detta en perfekt frukost för dig! Som variation till att koka gröten i kastrull kan man ugnsbaka den (så den går med fördel att förbereda innan och sen värma) 😍 Variera med att smaksätta den med kardemumma, kanel, bär mm

1 port.

1 dl havregryn
1 banan
1 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk kasein vaniljdrömmar (Tyngre)
salt

Mixa ihop alla ingredienser till en smet.
Häll smeten i en ugnsform.
Grädda i ugnen på 200°C ca 20 min.
Servera med t.ex kvarg och bär.

Viktväktarna points

1 dl fiberhavregryn *
1 banan
1 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk kesein vaniljdrömmar (Tyngre)
salt

Totalt blir det 3P/port exkl övriga tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 347 kcal/port exkl övriga tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Fiskgratäng med dillsås

En snabb vardagsrätt med fisk som lätt kan uppskattas av såväl barn som vuxna. Ser inte mycket ut för världen, men ack så god! 😉

6 port.

6 bitar vit fisk, t ex torskfilé
salt
peppar
1 förp Abba Middagsklart dillsås
2 dl crème fraiche
dill
citronsaft

Salta och peppra fisken och lägg i en ugnsform, gärna ganska tätt.
Blanda ihop den färdiga dillsåsen med crème fraiche, dill och citronsaft.
Häll såsblandningen över fisken och ställ in i ugnen i ca 20-25 min i 175°C.
Servera fisken med valfri potatisrätt och grönsaker.

Viktväktarna Points

6 bitar vit fisk, t ex torskfilé ca 650 g
salt
peppar
1 förp Abba Middagsklart dillsås *
2 dl crème fraiche 8% *
dill
citronsaft

Totalt 4P/port exkl tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 176 kcal/port exkl tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Pastagratäng med bacon & grönsaker

Pasta, bacon och grönsaker i en gratängform kan väl aldrig bli annat än en perfekt måltid som passar hela familjen 😊

4 port.

4 port valfri pasta
2 pkt bacon
1 purjolök
3 morötter
2 vitlöksklyftor
2 dl grönsaksbuljong
½ dl tomatpuré
1 lagerblad
½ tsk timjan
½ krm kajennpeppar
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl riven mozzarellaost

Koka pastan enligt paketets anvisning.
Strimla baconet.
Skölj och strimla purjolöken och skala och strimla morötterna.
Fräs bacon i en panna.
Tillsätt purjolöken och morötterna och låt dem fräsa med.
Pressa i vitlöken.
Tillsätt buljongen och tomatpuré.
Krydda med lagerblad, timjan, kajennpeppar, salt och svartpeppar.
Låt det stå och småputtra ett par min.
Lägg hälften av pastan i en ugnssäker form.
Häll på baconröran, ta bort lagerbladet först.
Täck med resten av pastan.
Strö mozzarellaost över.
Gratinera i ugn 225°C ca 15 min.
Servera med en blandad sallad.

Viktväktarna Points

4 port valfri pasta (lägg till points för mängden du tar)
2 pkt kycklingbacon
*
1 purjolök
3 morötter
2 vitlöksklyftor
2 dl grönsaksbuljong (½ tärning + vatten) *
½ dl tomatpuré
1 lagerblad
½ tsk timjan
½ krm kajennpeppar
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl riven mozzarellaost
*

Totalt 3P/port exkl mängden tillsatt pasta och ev matfett.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 131 kcal/port exkl tillsatt pasta och ev matfett.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Smashed tortilla burger

En trend jag sett på Tiktok som jag tänkte skulle passa familjen i smaken och det gjorde det! Ett kul alternativ istället för det vanliga hamburgaren 😊

köttfärs
salt
peppar
tortillabröd
hamburgerost
sallad
lök
tomat
dressing

Blanda färs med salt och peppar.
Fördela färsen i bollar om ca 75 g/st.
Värm en panna på hög värme och lägg i en boll och smasha burgaren med en hamburgerpress eller kastrull.
Lägg på ett tortillabröd över färsen och låt burgaren bli genomstekt.
Vänd och lägg på en skiva ost.
Låt den smälta, men ha koll på brödet så det inte blir bränt.
Ta bort från pannan och toppa med valfria tillbehör som t.ex sallad, lök, tomat och dressing.

Viktväktarna Points

75 g nötfärs, 5% *
salt
peppar
1 tortillabröd, Frankful *
1 hamburgerost *
sallad
lök
tomat
21 g hamburgerdressing
, Felix *

Totalt blir det 10P/tortilla.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 351 kcal/tortilla exkl grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Kebabpizzabullar

{I samarbete med Healthy Life Inspires }

I söndags avslutade jag min 28-dagars utmaning med Healthy Life Inspires där jag skulle äta utav deras produkter med pasta och mjöler vid två utav mina tre huvudmål varje dag. Produkterna innehåller färre kolhydrater och mer protein och fibrer vilket passar väldigt bra i min kost då jag är väldigt förtjust i att äta den typen av mat som man kan använda deras produkter till.

Har fått till detta nästintill varje dag med undantag för 2 dagar jag inte varit hemma samt nån dag har det bara blivit 1 mål. Så en massa pastarätter har ätits och hembakad bröd till frukost. Så i fredags ”avslutade” jag dessa dagar med att baka pizzabullar till fredagsmyset, blev grymt goda 👌

ca 20-24 st pizzabullar

1 pkt (500 g) HLI pizza mjölmix, alt vetemjöl special eller pizzamjöl
1 tsk salt
2 tsk socker
1 pkt färsk jäst
2 msk olivolja
2½ dl ljummen mjölk
2½ dl ljummet vatten
½ tsk torr basilika
1 st ägg

pizzasås
riven ost
1 förp. kycklingkebab, t.ex Schysst käk
kebabsås

Blanda samtliga ingredienser till pizzadegen och kör i en degblandare i några minuter tills degen går ihop.
Täck över degen och låt den vila i 30 min.
Dela degen i två bitar.
Kavla ut varje bit till en rektangel, ½–1 cm tjock.
Bred ut pizzasåsen på degplattorna.

Fördela den strimlade kycklingen över tomatsåsen.
Strö över riven ost.
Rulla ihop degplattorna från långsidan.
Skär rullarna i skivor, ca 2 cm breda.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa i 20–30 min.
Sätt ugnen på 250°C (över/under värme).

Strö över lite riven ost över alla bullarna.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min.
Servera dom direkt med en pizzasallad eller låt dem svalna på ett galler under bakduk och frys in.
Perfekt även som till mellis åt barnen.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK