Havregrynsgröt med banan

Som ni vet är jag ju svag för havregrynsgröt och jag hittar mer än gärna på olika smakkombinationer för att få lite variation 😊

Denna gång blev det en combo av banan och cashewnötter, mycket gott!!

1 port.

1 dl havregryn
2 dl vatten/mjölk
½ krm salt
½-1 banan

valfri topping

Blanda havregryn, vatten, salt och banan i en kastrull.
Koka upp och låt koka ca 3 minuter.
Häll upp i en djup skål och servera med valfria tillbehör.
Jag åt min gröt med kvarg och cashewnötter.

Viktväktarna Points

1 dl fiberhavregryn *
1½ dl vatten
½ dl mjölk 1.5% *
½ krm salt
½-1 banan (ca 100 g)
valfri topping (jag hade 40 g vaniljkvarg utan socker och 8 g cashewnötter) *

Totalt blir det 4P/port för gröten och 1P/port för toppingen.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 268 kcal/port för gröten och ca 72 kcal/port för toppingen.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Mazarinmuffins med hallon

Fick en fikabeställning av en kollega så såklart man ställer upp och bakar 🥰

Receptet kommer från My Kitchen Stories ❤️

Mazarinmuffins
300 g mandelmassa
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g rumsvarmt smör
4 ägg
2 dl vetemjöl
rivet skal från 1 citron
250 g färska hallon

Glasyr
1 dl florsocker
1½ msk vatten
2 tsk hallonpuré eller röd pastafärg/hushållsfärg
röd oxalis att garnera med.

Sätt ugnen på 175°C (över- och undervärme) och fördela muffinsformar på en muffinsplåt.
Riv ner mandelmassan grovt i en bunke.
Tillsätt resten av ingredienserna till muffinsarna förutom färska hallon och vispa ihop med hjälp av en elvisp bara precis tills det går ihop till en jämn och tjock smet.
Fyll ½ av muffinsformarma med smet, lägg 2-3 stycken hallon i varje muffinsform ovanpå smeten och täck hallonen med ytterligare smet, nästan hela vägen upp till kanten.
Toppa med fler hallon.
Spara några hallon för att färga glasyren med.
Grädda dina mazarinmuffins i mitten av ugnen i ca 20 min eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg och är helt genomgräddade men fortfarande väldigt mjuka.
Låt muffinsarna svalna helt och hållet innan du toppar dem med glasyr.
Glasyren gör du enkelt genom att blanda ihop florsocker och vatten.
Vill du ha en rosa glasyr med hallonsmak så tillsätter du även hallonpuré som du gör genom att pressa några hallon genom en finmaskig sil och ner i skålen med glasyr.
Toppa muffinsarna med lite glasyr, dekorera med röd oxalis om du vill, servera och njut!

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Coleslaw

Enkel och så god att ha som sås/röra till kyckling eller kött eller kanske i hamburgaren 🥰

6 port.

1 l vitkål
1 tsk salt
1 tsk rödvinsvinäger
1 morot
2 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1½ tsk dijonsenap
svartpeppar

Strimla vitkålen tunt.
Massera in salt och vinäger i kålen.
Låt kålen stå i ca 15 min.
Skala och riv moroten.
Krama ur vätskan ur kålen.
Blanda alla ingredienser till coleslawen.
Smaksätt med peppar och ev. mer salt.
Servera till grillat/stekt kött eller kyckling.

Kaloriberäknat recept

1 l vitkål
1 tsk salt
1 tsk rödvinsvinäger
1 morot
1 dl majonnäs, lätt
3 dl grekisk yoghurt 0%, Arla
1½ tsk dijonsenap
svartpeppar

Kcal: ca 110 kcal/port exkl övriga tillbehör.

Kolhydrater: 9.0 g Protein: 6.5 g Fett: 4.6 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Bananvåfflor med jordnötssmör

På Instagram frågade jag om det fanns intresse för fler recept på bananvåfflor med olika smaksättningar 😊 Det fanns det och här kommer det första med smak av jordnötssmör för det hade jag hemma och den behövde förbrukas. Inget vi äter så värst mycket utav hemma hos oss, kan bli i något bakverk på sin höjd 🙈

Hoppas ni gillar kombon 🥰

1 port.

1 övermogen banan
2 krm bakpulver
2 msk Kesain vaniljdrömmar/1 krm vaniljpulver
2 ägg
smör
valfritt jordnötssmör

Mosa bananen och blanda i bakpulver, proteinpulver/vaniljpulver.
Rör tills allt är ordentligt blandat.
Vispa i äggen i bananblandningen.
Smörj våffeljärnet med smör och grädda våfflor, jag fick ihop 4 st.
Bred ut jordnötssmör på 2 utav våfflorna och lägg dom andra 2 över som ett lock.
Lägg tillbaka våfflorna i våffeljärnet, ca 30 sek-1 min.
Servera t.ex med en klick vaniljkvarg och lite mer jordnötssmör.

Receptet går med fördel att dela på två mindre portioner om man vill det.

Viktväktarna Points

1 övermogen banan
2 krm bakpulver
2 msk Kesain vaniljdrömmar/1 krm vaniljpulver
2 ägg
smör (lägg till points för mängden du använder)
26 g jordnötssmör
crunchy, Healthyco *

Totalt blir det 4P/port exkl tillsatt matfett.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 443 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör, med proteinpulver och ca 414 kcal /portmed vaniljpulver.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lövbiffsgryta med paprika & purjolök

Glad Valborg på er! ❤️ Här kommer ett smarrigt recept på en köttgryta som ni definitivt kommer att gilla 😉🥰

Och ja jag vet att det är söndag och att middagstipsen brukar dyka upp då, men dom kommer imorgon istället 😉

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd 

4 port.

600 g lövbiff, strimlad
1 strimlad paprika
1 strimlad liten purjolök
2 finhackade vitlöksklyftor
1-2 msk tomatpuré
4 dl grädde
100 g färskost med vitlök
2 msk kalvfond
en skvätt soja
en svätt vitt vin
salt
peppar
parikapulver

Fräs lövbiff på hög värme en kort stund, ta lite i taget och lägg åt sidan.
Sänk värmen och fräs paprika och lök.
Fräs tomatpuré i pannan och tillsätt resterande ingredienser till såsen och låt det koka ihop.
Smaka av och blanda ner lövbiff, lök och paprika.
Servera med t.ex ris.

Viktväktarna Points

500 g lövbiff, strimlad *
1 strimlad paprika
1 strimlad liten purjolök
2 finhackade vitlöksklyftor
1-2 msk tomatpuré
1 dl matlagningsgrädde 13% *
2½ dl vatten
75 g färskost med vitlök/örter, Philadelphia light *
2 msk kalvfond *
en skvätt soja
en svätt vitt vin
salt
peppar
parikapulver

Totalt blir det 6P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 228 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kyckling i krämig sås

Hallå! Dagens recept är en riktigt pangrätt 😍 Den är så god så ni kan bara inte scrolla förbi utan ni BEHÖVER verkligen testa detta!!

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd 

6 port.

6 kycklingfiléer
4 dl crème fraiche
1½ dl grädde
1 msk konc. kycklingfond
3 msk ljus soja t.ex Kikkoman
½ msk rödvinbärsgelé
maizenaredning
salt
peppar

Dela filéerna på mitten så att de inte blir för tjocka.
Stek kycklingen i smör, men bara så de får lite färg.
Ta upp och lägg dom på ett fat och använd samma stekpanna till såsen.
Rör ner crème fraiche, grädde, soja, fond, gelé och vispa samman.
Vill du ha en tjockare sås, så red av med maizena eller mjölredning.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka filéerna och låt det sjuda tills kycklingen är helt klar.
Servera med pommes eller ugnsstekt potatis/rotfrukter.

Viktväktarna Points

6 kycklingfiléer, ca 750 g
1½ dl crème fraiche 8% *
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
2½ dl vatten
1 msk konc. kycklingfond
3 msk ljus soja t.ex Kikkoman
½ msk rödvinbärsgelé *
2 msk maizenaredning *
salt
peppar

Totalt blir det 4P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 214 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Stekt gnocchi med bacon- & svampsås

Hoppas ni haft en bra start på veckan! Här har det minsann varit besvärligt med en huvudvärk som hängt i sen igår, hopplöst att det inte går över 🥺 Men har i alla fall varit ”ledig” idag och fixat den gigantiska tvätthögen som man drar sig för att ta tag i samt storstädat badrum och lilltoa. Den här veckan har mycket på agendan så får ta tillvara på dom tillfällen som ges 🙏

Det här receptet har funnits på bloggen länge, men med tiden så har man ju utvecklats lite som ”fotograf” och ”matstylist” så det var dags för en uppdatering. Testade även att fota rätten med den nya mobilen för att se hur det blev, ganska så bra ändå tycker jag, eller vad säger ni? 😉

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd 

4 port.

2 förp. bacon
1 st lök
250 g champinjoner
2 klyftor vitlök
1 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 dl vatten
salt
peppar

Strimla baconskivorna och fräs dom i en het panna.
Finhacka löken och skölj/ansa champinjonerna och dela dom i bitar.
Blanda med baconet och låt det steka med, pressa även i vitlöksklyftorna.
Pudra över mjölet och blanda med baconblandningen.
Häll på vätskan och låt det koka ihop till en krämig sås.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med stekt gnocchi och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points/Kaloriberäknat recept

2 förp. kycklingbacon *
1 st lök
250 g champinjoner
2 klyftor vitlök
1 msk vetemjöl *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
2 dl vatten
salt
peppar

Totalt blir det 4P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 143 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK