Hasselbackspotatis med västerbottensost

Om jag var tvungen att välja ett livsmedel som jag enbart fick äta för resten av mitt liv då skulle det vara POTATIS! Så mycket gott man kan göra med denna råvara som t.ex dessa hasselbackspotatisarna 😊 Funkar året runt och speciellt nu till det grillade köttet.

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd ✋

4 port.

8-12 fasta potatisar
25 g smör
1 tsk salt
1 msk ströbröd
1 dl riven västerbottensost

Sätt ugnen på 225°C.
Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten.
Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 min.
Strö på salt, riven ost och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 min.
Pensla med smör då och då.

Viktväktarna Points

8-12 fasta potatisar *
25 g Bredgott mellan *
1 tsk salt
1 msk ströbröd *
1 dl riven västerbottensost
*

Totalt blir det 7P/port (beräknat på 10 st potatisar).

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 231 kcal/port.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Korvgryta med färskost

Hittade detta recept hos Matplatsen när jag letade efter lite inspiration och kände att det var en sån typisk rätt som familjen skulle gilla och det gjorde dom 🥰

Skippade tomaten i rätten denna gång då det mest bara är jag som äter varma tomater 🙈

För er som har Instagram, glöm inte att kika in på min sida där om du vill ha mer matiga tips från köket mm främst i min story 😉

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd ✋

4 port.

6 st grillkorvar
2 st tomater
½ paprika
1 liten gul lök
1 köttbuljongtärning
1½ dl vatten
1½ dl grädde
100 g philadelphiaost
salt
peppar
2 msk äppelmos
1 pkt knaperstekt bacon
persilja

Skär korven i slantar och bryn dem i smör i en stekpanna.
Finhacka tomater, paprika och lök och låt fräsa med en stund.
Häll på vatten, grädde och färskost.
Smula ner buljongen och tillsätt äppelmos.
Låt puttra 5 min och smaka av med salt, peppar och finhackad persilja.
Servera med ris eller pasta och strö knaperstekt bacon över.

Viktväktarna Points

6 st grillkorvar, Maträtt *
2 st tomater
½ paprika
1 liten gul lök
1 köttbuljongtärning *
2 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde *
100 g philadelphiaost, light *
salt
peppar
2 msk äppelmos, utan socker *
1 pkt knaperstekt kycklingbacon *
persilja

Totalt blir det 7P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 227 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Kokt falukorv i senapssås

God och billig vardagsmat som passar både i lunchlådan och på middagsbordet!

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel och mängd ✋

6 port.

1 falukorvsring 
5 dl mjölk 
1 dl grädde 
½-1 msk dijonsenap
2 msk grovkornig senap
2 msk maizena redning
salt
vitpeppar

Skär falukorven i lite tjockare skivor.
Koka upp vatten i en kastrull med salt, pepparkorn och lagerblad.
Stäng av värmen och lägg i korven och låt den ”koka” i 10 min.

Blanda mjölk (buljong), grädde och senap i en kastrull och låt det koka upp.
Tillsätt redning och vispa.
Låt det sedan stå och sjuda ett par min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis.

Viktväktarna Points

600 g matkorv, Maträtt *
5 dl höns/grönsaksbuljong * 
1 dl matlagningsgrädde 13% *
½-1 msk dijonsenap
2 msk grovkornig senap *
2 msk maizena redning *
salt
vitpeppar

Totalt blir det 5P/port exkl tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 166 kcal/port exkl tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Italiensk salsicciapasta

Äntligen har jag hittat mina receptanteckningar för denna rätt. Skulle ju ha delat detta för länge sen egentligen, men hade förlagt receptet på ett ”bra ställe” 🙈

Salsicciafärs är något jag tycker är så grymt gott och har du inte testat så gör det. Brukar bli när man vill ha en lite festligare och lyxigare pastarätt på helgen istället för den vanliga nötfärsen som man använder till vardags 😊

Hoppas ni får njuta lite av vädret även om ni inte har semester riktigt än, jag passar på så fort jag har möjlighet, skulle dock uppskatta lite regn så all pollen kunde försvinna samt att den numera bruna gräsmatten kunde få bli lite grön igen 🙏

4 port.

300 g färsk salsicciafärs/korv
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 paprika
2 dl grädde
3 tsk crema di balsamico
½ tsk socker
1 tsk salt

pasta

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skär paprikan i bitar.
Dra av skinnet om du använder korv så det blir ren färs.
Hetta upp smör i en stekpanna.
Stek lök, vitlök och salsiccia.
Rör ner grädde, vinäger socker och salt.
Sjud 4-5 min.
Blanda ner avrunnen pasta i såsen.
Servera med sallad och tomater.

Viktväktarna Points

300 g färsk salsicciafärs/korv *
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 paprika
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl vatten
3 tsk crema di balsamico *
½ tsk sötströ
1 tsk salt
pasta

Totalt blir det 9P/port exkl tillsatt matfett och mängden pasta.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 242 kcal/port exkl tillsatt matfett och mängden pasta.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 24/2023

Planera mat är något som kanske behöver göras även om det nu är sommarlov/semestrar för många och här kommer det lite tips från arkivet här på bloggen 😉

Att tänka på då jag valt ett grilltips inför veckan, bor du i ett län med rådande grillförbud så använd istället en elgrill eller stekpanna istället om du inte har gasolgrill ✋

Anpassa protein och tillbehör efter eget tycke och smak, byt mot andra mejeriprodukter med fetare/lättare fetthalt mm Ett recept går alltid att anpassa så det passar ens behov på bästa sätt.

Ha en fantastisk matvecka 🥰

Kyckling med grillmarinad – recept finns ▶️▶️ HÄR

Thaistroganoff – recept finns ▶️▶️ HÄR

Tacosallad – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fisksås till stekt/kokt fisk – recept finns ▶️▶️ HÄR

Crostini med potatissallad & rostbiff- recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Chili cheese krustader

Små mumsiga munsbitar to die for! Dessa måste ni bara testa 😍

24 st

2 dl riven ost
4 skivor hamburgerost
30 g philadelphiaost
30 g mjukost smokey chipotle
gräslök
1 pkt små krustader

Hacka hamburgerosten och blanda med resten av ostarna och finhackad gräslök.
Lägg oströran i krustaderna och ställ in i ugnen 200°C några min tills osten smält.
Akta så inte krustaderna bränns.
Färdiga att servera!

Viktväktarna Points

2 dl riven ost 12% *
4 skivor hamburgerost *
30 g philadelphiaost, light *
30 g mjukost smokey chipotle *
gräslök
1 pkt små krustader
*

Totalt blir det 1P/st och 3P för två stycken.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 38 kcal/st.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK

Pasta med kyckling, vitlök & parmesan

Smidig och snabb pastarätt som passar alla 👌

6 port.

750-900 g kycklingfiléer
2 burkar crème fraiche med vitlök & parmesan
2 vitlöksklyftor
1½ msk kycklingfond
pastavatten
salt
svartpeppar
riven parmesan

Strimla vitlöken och skär kycklingen i strimlor.
Stek sedan kyckling och vitlök tillsammans i lite olja, krydda med salt och peppar.
Tillsätt crème fraiche, fond och eventuellt lite vatten att spä ut med.
Låt puttra någon minut.
Servera med pasta och lite riven parmesan ovanpå.

Viktväktarna Points

750 g kycklingfiléer
2 burkar crème fraiche med vitlök & parmesan *
2 vitlöksklyftor
1½ msk kycklingfond
pastavatten
salt
svartpeppar
50 g riven parmesan
*

Totalt blir det 6P/port exkl matfett och tillbehör.

TIPS! Byt ut den ena burken crème fraiche mot 2 dl pastavatten för att dra ner på points/kcal per port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 272 kcal/port exkl tillsatt matfett och pasta.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat):
THERESEMATOCHBAK