Pasta- & korvgratäng med smak av champinjon

Ett recept som man bara måste testa om man gillar korv och svamp. Blev grymt gott! Jag gjorde detta direkt i mina matlådor och kortade ner tiden lite i ugnen bara, ca 10 min istället för 20 min 🥰

6 port.

valfri mängd pasta
600 g falukorv alt annan korv
ca 250 g champinjoner
smör
1 tub champinjonost
1 svampbuljongtärning
4 dl grädde
100 g riven ost

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Skär korven i valfri storlek.
Dela på champinjonerna.
Stek korv och svamp i smör i en panna.
Tillsätt grädde och smula ner buljongtärningen och låt det koka upp.
Sänk värmen och rör i mjukosten och låt den smälta ner i grädden.
Häll pastan i en smord ugnsform och häll korv- och svampsåsen över, rör runt lite med pastan så att det blandar sig.
Strö på riven ost och ställ in formen i ugnen, 225°C i ca 20 min.

Servera med valfria grönsaker.

Kaloriberäknat recept

300 g okokt pasta
600 g korv från Maträtt
ca 250 g champinjoner
smör
1 tub champinjonost
1 svampbuljongtärning
2 dl matgrädde 13%
2 dl pastavatten
100 g riven ost 12%

Kcal: ca 453 kcal/port exkl tillsatt matfett och grönsaker.

Kolhydrater: 41.5 g Protein: 36.8 g Fett: 14.1 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 47/2023

God söndagskväll på er! Haft en intensiv vecka som jag bara försökt att ta mig igenom på bästa möjliga sätt 🫣 Har inte knåpat ihop ett enda nytt recept under veckan, utan har faktiskt haft receptkreatörsledigt för en gångs skull ☺️ Inte ofta det händer så det var väl tur jag hade lite opublicerade rätter på lager 😉

Men nu vill vi ju planera för veckan som kommer så här kommer lite middagstips från bloggens arkiv för att underlätta lite för er ❤️

Fläskfilépasta med soltorkade tomater – recept finns ▶️▶️ HÄR

Fläsk med löksås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Köttfärsrullader med bacon & smarrig sås – recept finns ▶️▶️ HÄR

Pizza med skinka, salami & karamelliserad lök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Kvargpannkakor med smak av pepparkaka – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Vinkyckling med buljongkokt ris

I början av min bloggkarriär (vilket var 2008) så hämtade jag mycket inspiration från då stora matbloggare som Kryddburken och Jennys matblogg. Just detta receptet som jag delar med mig utav idag kommer från Kryddburken. Den typen av innehåll på deras bloggar tilltalade mig mycket då det var precis så som jag själv lagade mat. På den tiden var det ju inte jättevanligt med matbloggar som det är nu. Nu är ju konkurrensen jättehård och det gäller verkligen att nischa sig för att ha en chans att lyckas. Min nisch har blivit just recept som är hälsosamma på en lite mer lagom nivå med vanliga råvaror och livsmedel. Att ta till extrema metoder för en hälsosammare livsstil är inget jag själv tror på och tror många känner likadant. Vanlig mat är inte ohälsosamt, det är när man överäter sitt behov av energi och man gör det regelbundet som det blir ohälsosamt!

Önskar er en riktigt fin helg, imorgon är det åter igen dags för nya mattips inför veckans middagsplanering 🥰

4 port.

3 kycklingfileér, ca 500-600 g
1 burk champinjoner
3 schalottenlök finhackad
5 dl vatten totalt
2 dl rött vin
soya color
1 köttbuljongtärning
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk strösocker
1 dl matlagningsgrädde
cayennepppar
salt

4 port ris
vatten
1-2 örtbuljongtärningar

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. 
Fräs i stekpanna tills de fått fin färg, tillsätt den hackade löken, vinet och kryddorna och buljongtärningen, häll på lite vatten så det nästan täcker, låt brässera ca 20-25 min, tillsätt mer vatten då och då.
 Avsluta kycklinggrytan med matlagningsgrädde och red av såsen med vetemjöl och vatten. 
Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan till buljongkokt ris.

Viktväktarna Points

3 kycklingfileér, ca 500-600 g
150 g färska champinjoner
3 schalottenlök finhackad
5 dl vatten totalt
2 dl rött matlagningsvin *
soya color
1 köttbuljongtärning *
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk sötströ
1 dl matlagningsgrädde 13% *
cayennepppar
salt

 2P för kycklinggrytan. Lägg till points för ris eller annat tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 200 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pizza på vetekaka

När man behöver en snabb och enkel middag på kort tid. Hade allt utom ost hemma så en snabb tur till affären på vägen hem från jobbet så fick vi oss en smarrig fredagsmiddag på få livsmedel 🥰

vetekaka, gärna fullkorn
pizzasås
riven ost, t.ex riven mozzarella
pizzakrydda
strimlad skinka/kycklingkebab

mild kebabsås
persilja

Bred på lite färdig pizzasås på vetekakan.
Toppa med riven ost, pizzakrydda och skinka.
Ska du toppa med kycklingkebab så vänta tills pizzorna varit inne i ugnen.
Ställ in i ugn i 200° i ca 7-10 min.
Toppa med kycklingkebab på dom med bara ost samt ringla över lite kebabsås och strö över lite finhackad persilja.
Servera!

Kalorisnålare alternativ

Använd Polarbröds Pärlan fullkorn, Muttis pizzasås, 10-12% ost. Följ recept i övrigt 👌

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Quorn med bambuskott & lök

En vegetarisk biff med bambuskott och lök helt enkelt 👌 För mig är variation i kosten jätteviktigt för att jag ska hålla mig till mina mål när det gäller att äta efter en hälsosam livsstil. Min familj är inget fan av vegetarisk kost och det respekterar jag, dom står ut med så mycket av mina idéer ändå så det tycker jag dom kan få slippa 🤭

Detta blir i mina matlådor 4 av 5 luncher denna vecka, ska bli sååå smarrigt 😊

4 port.

400 g quornfiléer
matolja

Marinad
2 msk maizena majsstärkelse
3 msk vatten
1 tsk färsk riven ingefära el. ½ tsk ingefärskrydda
½ tsk salt

Sås
1 stor gul lök
1 burk bambuskott
3 klyftor vitlök
1 svampbuljongtärning
3 msk mörk sojasås
2 msk ostronsås
4 dl vatten
2 msk Maizena majsstärkelse, utrört i lite vatten
1 msk sesamolja

Skär quornfiléerna i så tunna skivor som möjligt.
Blanda marinaden och slå över quornskivorna, rör runt alltihop.
Låt det helst stå i kylskåpet över natten, men annars räcker det med ett par timmar.

Stek/woka skivad lök, strimlade bambuskott och pressad vitlök i matolja och tag sedan upp dom.
Stek quornskivorna i olja.
Häll i sojasåsen.
Häll på vattnet, ostronsåsen och buljongtärningen.
När det kokat upp så lägger du i löken och bambuskotten.
Låt det koka i ett par minuter och red sedan med maizena tills du tycker såsen är lagom tjock.
Häll sedan i sesamoljan och rör om.

Servera med ris.

Kalorisnålare alternativ

Tänk på mängden olja som tillsätts vid stekning, annars följ receptet som det står och anpassa portionen efter behov👌

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Veckans mattips v. 46/2023

En ganska händelselös vecka med många jobbtimmar och det vanliga vardagspysslet. Fick åka till tandläkaren akut i onsdags efter en veckas tandvärk som inte ville ge sig, men dom hittade inget fel så jag fick till mig att vänta och se om det blev bättre eller sämre. Och ja det går åt rätt håll, men lite tandvärk har jag fortfarande 🫣

Men nu är det dags att planera lite mat inför veckan igen, gör man något annat 🙈😁 Tur man har det intresset man har så det inte blir en tråkig syssla att utföra 🥰

Önskar er en fantastisk matvecka!

Chicken Chow Mein – recept finns ▶️▶️ HÄR

Ljuvliga köttbullar & potatismos med smak av persilja och vitlök – recept finns ▶️▶️ HÄR

Vildsvinsgryta – recept finns ▶️▶️ HÄR

Råstekt potatis & kryddkorv med senapskräm – recept finns ▶️▶️ HÄR

Havregrynsgröt med äpple – recept finns ▶️▶️ HÄR

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Falukorvskebab

En rätt som fått stor spridning på sociala medier som vi inte har testat förrän nu 🫣Har du testat och vad tyckte du? Familjen blev positivt överraskade av hur gott det var så det blir garanterat fler gånger 🥰

4 port.

550 g falukorv
matolja
3 tsk kebabkrydda

Hyvla långa remsor av falukorven med en vass osthyvel.
Skär det sista av korven i tunna strimlor med en kniv.
Stek korven i omgångar i oljan i en stekpanna, tills den får färg.
Tillsätt en del av kryddan under stekningen.
Lägg korven på ett fat och håll varm.
Upprepa med resten av korven och kryddan.

Servera med t.ex pommes, kebabsås och grönsaker.

Kalorisnålare alternativ

Byt ut den vanliga falukorven mot kycklingkorv eller matkorven från Maträtt.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK