Vildsvinsgryta

En höstfavorit, GRYTOR! Har man inte tillgång till vildsvin kan man använda nötkött istället.

4 port.

600 g grytbitar av vildsvin/nötkött
olivolja till stekning
225 g champinjoner
smör
3 krossade vitlöksklyfor
1-2 st gula lökar
3 stora morötter
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk vetemjöl
3 dl rödvin
vatten
1½ dl grädde
2 msk kinesisk soja
4 st krossade enbär
salt
grovmalen svartpeppar
1 lagerblad
rosmarin

Bryn köttbitarna i en stekgryta med olivolja.
Ta upp köttet.
Skala och skiva morötterna.
Ansa svampen och lägg ner den i stekpannan med smält smör.
Bryn svampen något.
Ta upp den.
Skala och krossa vitlöksklyftorna.
Fräs dem gyllenbruna.
Skala löken och skär den i tunna klyftor.
Fräs tillsammans med vitlöken en stund.
Lägg ner grönsaksskivorna och fräs en stund utan att ta färg.
Lägg i köttet.
Strö över mjöl och rör om i grytan.
Tillsätt gelé, lagerblad och krossade enbär.
Häll på rödvin,vatten, grädde och soja så att det täcker köttet.
Smaksätt med salt och peppar.
Låt koka upp.
Lägg på lock och sänk värmen, så att det endast småputtrar i ca 1 tim.
Lägg i svampen och rosmarinhacket och låt puttra ca ½ tim till.
Servera tillsammans med kokt potatis, valfria grönsaker och ev gelé.

Viktväktarna Points

600 g grytbitar av vildsvin el. annat nötkött *
olivolja till stekning (lägg till points för det du använder)
225 g champinjoner
smör (lägg till points för det du använder)
3 krossade vitlöksklyfor
1-2 st gula lökar
3 stora morötter
1 msk svartvinbärsgelé *
1 msk vetemjöl *
3 dl matlagningsrödvin *
vatten
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
2 msk kinesisk soja
4 st krossade enbär
salt
grovmalen svartpeppar
1 lagerblad
rosmarin

Totalt blir det 4P/port exkl matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat pointsmängden på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 303 kcal/port exkl matfett, tillbehör och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *