Pankopanerad kycklingfilé

Att tillaga rätter i ugnen istället för stekpannan sparar en hel det onödigt matfett och det blir minst lika gott ändå! Så testa gärna dessa pankopanerade kycklingfiléerna en helg, så smarrigt!

Vill man inte ha rosmarin går det lika bra med en annan örtkrydda.

4 port.

4 kycklingbröstfiléer
salt
peppar
2 dl pankoströbröd
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 dl riven parmesanost

Dela kycklingfiléerna i två (längs med filéen) och krydda med salt och peppar.
Blanda ströbrödet med rosmarin och parmesanost.
Panera filéerna i blandningen på båda sidorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Om du får panering över, toppa den över filéerna.
Ställ in i ugnen på 200° varmluft i ca 15 min eller tills kycklingen precis är klar, dvs vit i köttet.

Servera med valfri potatisrätt och en gräddig sås.

Viktväktarna PersonligaPoints

400 g kycklingbröstfiléer
salt
peppar
2 dl pankoströbröd *
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 dl riven parmesanost
*

Totalt blir det 4P/port. Lägg till points för tillbehör och sås. Servera med smarriga grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Järpar i gräddsås & pressad potatis

Är det någon vardagsrätt jag gillar extra mycket så är det färsrätter i alla dess former.

4-6 port.

½ gul lök
700 g färs
1 dl ströbröd
2 dl grädde
salt
peppar
smör till stekning

Sås
3 dl grädde
1 msk kalvfond
1 tsk fransk ljus senap
2 msk japansk soja
salt
peppar 

Skala och riv löken. 
Blanda färsen med ströbröd, grädden och löken. 
Krydda med salt och peppar.
Forma färsen till järpar och stek gyllenbruna i en klick smör på medelvärme, ca 2 min på varje sida.
Ta upp järparna och koka ur pannan med grädde och kalvfonden till såsen. 
Smaka av med senapen, sojan, salt och peppar.
Servera med pressad potatis och lingonsylt.

Viktväktarna Points

½ gul lök
700 g nötfärs 5% *
1 dl ströbröd *
2 dl mjölk 3% *
salt
peppar
smör till stekning (lägg till points för mängden du använder)
1 dl matlagningsgrädde 13% *
2 dl vatten
1 msk kalvfond
1 tsk fransk ljus senap
2 msk japansk soja
salt
peppar

Totalt blir det 6P/port. Lägg till points för potatis och lingonsylt.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 251 kcal exkl matfett, potatis, lingonsylt och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kassler i ugn

Enkel rätt som går snabbt att svänga ihop.

4 port.

600 g kassler
smör till stekning
1 gul lök
1 paket bacon
4 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
1 tsk paprikapulver
2 tsk torkad dragon
1 tsk socker
1½ dl vitt vin

Skala och hacka löken och strimla baconet.
Fräs lök och bacon i en stekpanna.
Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och låt fräsa med nån minut.
Häll på vinet och och smula i buljongtärningen.
Låt puttra några minuter.
Tillsätt grädden och dragonen, samt smaka av med salt, peppar och socker.
Skiva kasslern och lägg i en ugnsform.

Häll såsen över kasslern och gratinera i ugnen i ca 15 min.

Viktväktarna Points

500 g kassler, fett borttaget *
smör till stekning (lägg till points för mängden du använder)
1 gul lök
1 paket kycklingbacon *
1½ dl matlagningsgrädde 13% *
2½ dl vatten
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning *
1 tsk paprikapulver
2 tsk torkad dragon
1 tsk sötströ
1½ dl vitt matlagningsvin
*

Totalt blir det 7P/port. Lägg till points för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 255 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Skumtomte pepparkakor

Dottern börjar bli mer intresserad av att baka, så hon får en egen kategori här på bloggen till sina kreationer. Dessa såg hon på TikTok och ville testa. Blev jättegoda!

12 st

300 g pepparkaksdeg
6 st skumtomtar

Sätt ugnen på 175°C.
Dela pepparkaksdegen i 12 bitar.
Halvera skumtomtarna.
Klä in skumtomtarna i degen och rulla till bollar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och tryck till dem med t ex en gaffel.
Grädda mitt i ugnen ca 12 min.

Viktväktarna Points

300 g pepparkaksdeg *
6 st skumtomtar
*

Totalt blir det 5P/kaka.

* = livsmedel som jag räknat pointsmängden på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 106 kcal/kaka.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Fläskgryta med lingon

Köttgrytor är alltid gott! Här kommer ett tips på en gryta som man lätt svänger ihop när tiden är lite knapp. Använd valfritt fläskkött.

4 port.

500 g fläskkött
smör
2½ dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
1 tärning köttbuljong
1 msk kinesisk soja
½ dl lingonsylt

Skär köttet i tunna strimlor.
Vispa ihop grädde, mjöl, buljongtärning, soja och lingonsylt i en gryta.
Låt koka upp under vispning.
Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i grytan.
Låt köttet koka i såsen ca 20 min.
Strö över persilja och ev. lingon.
Servera med ris och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

500 g fläskkött, t.ex fläskfilé *
smör (lägg till points för mängden du använder)
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1½ dl vatten
1 msk vetemjöl *
1 köttbuljongtärning *
1 msk kinesisk soja
½ dl lingonsylt
, Önos lågkalori

Totalt blir det 5P/port. Lägg till points för valfritt tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 192 kcal/port exkl tillsatt matfett, tillbehör och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lussekatter

Nu har jag tagit mig för att bakat Viktväktarvänliga lussekatter 🖤

35-40 st

1 pkt jäst
100 g bregott
5 dl vatten
2 pkt saffran
½ dl sötströ
1 dl strösocker
250 g vaniljkvarg utan socker
ca 16 dl Manitoba mjöl
13 g russin

ägg
vatten
salt

Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten + saffran och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt bregott, socker, kvarg och mjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och kör den i maskin i ca 10 min.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 min.

Dela degen i två bitar.
Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm tunn.
Skär remsor och rulla en remsa i taget in till mitten, vänd sen på den och rulla in resten av remsan in mot mitten.
Lägg lussekatten på en plåt.
Fortsätt och gör precis likadant med resten av degen.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°C.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–10 min, håll koll på hur dom ser ut, ska vara lite bruna på ovansidan när dom är klara.
Pensla med ägg blandat med lite vatten och en gnutta salt.
Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

Viktväktarna Points

1 pkt jäst *
100 g bregott mellan *
5 dl vatten
2 pkt saffran
½ dl sötströ
1 dl strösocker *
250 g vaniljkvarg utan socker *
ca 16 dl Manitoba mjöl *
13 g russin
*

Totalt för hela degen blir det 149P, delat på ca 35-40 lussekatter blir det 4P/bulle.

* = livsmedel som jag räknat pointsmängden på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: Totalt för hela degen blir 4479 kcal, delat på 35-40 lussekatter blir det ca 112-128 kcal/bulle.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pepparkakskladdkaka

Kladdkaka blir aldrig fel till fikat eller som dessert! Anpassa smaken efter högtid och säsong 🎄

2 ägg
3 dl socker
100 g smält smör
3 msk kakao
1½ tsk vaniljsocker
1¾ dl vetemjöl
½ krm salt
½ påse pepparkakskrydda (9 g)

vispgrädde
pepparkaksgodis

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 21 cm i diameter.
Smält smöret på låg värme.
Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret.
Blanda socker, kakao, vaniljsocker, salt och pepparkakskrydda i en bunke.
Rör ner ett ägg i taget bland dom torra ingredienserna, jag brukar köra på lägsta hastighet på elvispen.
Blanda ner det smälta smöret med en slickepott.
Häll smeten i formen och grädda 10-20 min (beroende på hur kladdig kaka du vill ha) i 175°C.

Servera med grädde och nån form av pepparkaksgodis, jag använde pepparkakskulor från Göteborgs kex.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK