Vild köttfärssås

En lite annorlunda smaksättning på den klassiska köttfärssåsen.

4 port.

500 g färs
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk vetemjöl
1 svampbuljongtärning
3 dl vatten
2½ dl grädde
½ tsk timjan
¼ tsk rosépeppar
1 msk messmör
½ msk ketchup
salt
peppar

Bryn köttfärsen i en stekpanna med smör.
Finhacka löken och tillsätt den och en pressad vitlöksklyfta i färsen.
Sänk värmen något och låt löken bryna tills den börjar bli genomskinlig.
Mortla rosépepparkornen.
Strö över vetemjölet över färsen och blanda, tillsätt sedan buljongtärningen och vattnet.
Låt koka upp och häll sedan i grädden, kryddor, messmör och ketchup.
Låt köttfärssåsen stå och småputtra medans pastan kokar och smaka sedan av med lite peppar och salt.

Viktväktarna Points

500 g nötfärs 5% *
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk vetemjöl *
1 svampbuljongtärning *
4½ dl vatten
1 dl matlagningsgrädde 13% *
½ tsk timjan
¼ tsk rosépeppar
1 msk messmör 5% *
½ msk ketchup
salt
peppar

Totalt blir det 7P/port, lägg till points för tillsatt matfett och points för den mängd pasta du använder.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 234 kcal/port exkl tillsatt matfett, pasta, ev parmesanost och extra grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Bananmuffins med blåbär

Inte världens vackraste muffins, men ack så goda. Perfekt till mellis!

12 st

2 väl mogna bananer
2 ägg
1 msk matolja
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
frusna blåbär

Mosa bananerna och vispa ihop dom med ägg och olja.
Blanda dom torra ingredienserna i en egen skål och rör sedan ner det i banan/äggblandningen.
Fördela hälften av smeten i 12 st silikonformar (går säkert i vanliga bullformar också, men då kan dom nog fastna i pappret) på en muffinsplåt.
Lägg i nån tsk blåbär i varje muffins och täck med resten av smeten.
Grädda i 175°C i ca 15 min, känn med sticka.

Viktväktarna Points

2 väl mogna bananer
2 ägg
1 msk matolja *
2 dl vetemjöl *
1 tsk vaniljsocker *
2 tsk bakpulver *
ca 50 g frusna blåbär

Totalt blir det 2P/st, 2 st blir 3P.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 1035 kcal för hela smeten, 86 kcal/st om man gör 12 st.

Kolhydrater: 13.2 g Protein: 2.2 g Fett: 2.5 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Blomkåls- & morotssoppa

Enkel soppa som passar hela familjen och man kan få i sina barn lite nyttiga grönsaker som dom annars petar bort 😉

4 port.

500 g blomkål
200 g morötter
100 g potatis
100 g palsternacka
1 liten purjolök
10 dl grönsaksbuljong (vatten+grönsaksbuljongtärning/fond)
1 dl grädde
salt
peppar
1 dl hackad persilja

Bryt blomkålen i mindre buketter.
Skala rotfrukterna och skär dem och purjolöken i bitar.
Koka upp buljongen.
Lägg i morötter, potatis och palsternacka och låt det koka nästan mjukt.
Lägg i blomkål och purjolök och koka tills allt är mjukt.
Mixa soppan med en stavmixer.
Rör ner grädden, smaksätt med salt och peppar.
Strö över persiljan.
Servera soppan med nybakat bröd och ost.

Viktväktarna Points

500 g blomkål
200 g morötter
100 g potatis *
100 g palsternacka *
1 liten purjolök
10 dl grönsaksbuljong (vatten+2½ grönsaksbuljongtärning/3½ msk fond) *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
salt
peppar
1 dl hackad persilja

Totalt blir det 4P/port. Lägg till points för ev bröd/pålägg som serveras till soppan.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 138 kcal/port exkl matfett och bröd.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Frukostbröd med rågkross

Nybakat bröd till helgfrukosten. Hur gott är inte det. Detta bröd blev riktigt mumsigt och mättande, räcker med en halv fralla om man tar lite fil eller yoghurt till, kokt ägg och lite frukt.

16 st

5 dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl hela linfrön
2 tsk salt
7 dl vatten eller mjölk
2 msk olja
50 g färsk jäst
8 dl vetemjöl

Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke.
Värm vätskan till 37°C och rör ner den och oljan i mjölblandningen.
Smula ner jästen, rör om tills jästen är löst.
Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin.
Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.
Lägg ett bakplåtspapper plåt 30×40 cm eller smörj den med matfett.
Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten.
Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten.
Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel.
Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till så att de fastnar.
Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°C.
Grädda mitt i ugnen 20-25 min.
Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk.
Bryt dem i rutor.

Viktväktarna Points

5 dl havregryn *
2 dl grovt rågmjöl *
1 dl rågkross *
1 dl hela linfrön *
2 tsk salt
7 dl vatten
2 msk olja *
50 g färsk jäst *
8 dl vetemjöl
special *

Totalt för 16 st frallor blir 6P/st. Dela brödet i fler frallor för lägre points .

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kotlett i sås med smak av vitlök & parmesan

Hur ofta äter ni fläskkotlett? Känns som att denna köttbit inte får ta så mycket plats på våra tallrikar längre. Själv tycker jag att en riktigt bra tillagad kotlett är minst lika god som en fläskfilé. Den här fick vi till riktigt bra då jag brynte dom snabbt i en panna och sen fick dom stå och småsjuda i köttbuljong. Testa! Ni kommer inte bli besvikna ❤

6 port.

6 kotletter, alt kotlett i bit
salt
vitlökspeppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 tsk worschestershiresås
1 burk crème fraiche vitlök & parmesan
1 dl grädde
vitlökspeppar
en skvätt soja
maizena

Dela köttet i kotletter om du inte köpt färdigskivade.
Salta och peppra.
Hetta upp en panna med smör och bryn kotletterna på bägge sidor så dom får lite färg.
Lägg över köttet i en gryta.
Häll på vatten, smula ner buljongtärningen och blanda ner worschestershiresåsen.
Låt det koka upp och sedan stå och småsjuda i ca 30-45 min.
Blanda ner den smaksatta crème fraichen och grädde, red av med maizena om du vill ha en tjockare sås.
Smaka av med med vitlökspeppar om det behövs.

Servera med någon form av potatis.

Viktväktarna Points

6 fläskkotletter, alt kotlett i bit (fett bortskuret), à ca 125 g utan ben *
salt
vitlökspeppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning *
2 tsk worschestershiresås
1 burk crème fraiche vitlök & parmesan *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
vitlökspeppar
en skvätt soja
1¾ msk maizena *

Totalt blir det 6P/port. Lägg till points för matfett och för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 228 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kolhydrater: 6.4 g Protein: 28.9 g Fett: 9.4 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Grönkålspasta

Grönkålen börjar lida mot sitt slut av sin säsong, men om ni får tag på en knippa så rekommenderar jag er att testa detta recept som jag hitta inspiration hos Jessica Frej. Lagar allt mer vegetariska rätter till lunch, mår så mycket bättre rent kroppsligt efter att ha dragit ner på mängden kött/kyckling/fisk ett par måltider i veckan. Det hade man inte kunnat tro för fem år sen 😁

6 port.

valfri mängd pasta
1 gul lök
2 klyfta vitlök
smör
1 krm salt
250 g grönkål
2 dl crème fraiche
2 msk grönsaksfond
3 dl kokvatten
2 dl parmesanost
svartpeppar, nymalen

Koka pasta i saltat vatten.
Spara kokvattnet.
Hacka lök och vitlök och stek i smör med 1 krm salt i några minuter.
Addera grönkål och stek den mjuk.
Häll på crème fraiche, fond och kokvatten från pastan.
Rör i parmesan och ta av från värmen.
Rör i pastan som är nykokt.
Servera genast!

Viktväktarna Points

600 g kokt pasta *
1 gul lök
2 klyfta vitlök
smör (lägg till points för mängden du använder)
1 krm salt
250 g grönkål
1½ dl crème fraiche 8% + ½ dl Larsa/Salakis 0% yoghurt *
2 msk grönsaksfond *
3 dl kokvatten
2 dl parmesanost *
svartpeppar, nymalen

Totalt blir det 8P/port.

TIPS! Rör ner yoghurten ihop med parmesanen, den får inte koka.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 268 kcal/port exkl tillsatt matfett och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Filégratäng med god sås & potatiskroketter

4 port.

600 g fläskfilé
2½ dl grädde
½ dl mjölk
maizenaredning
1 tsk tomatpuré
1 tärning hönsbuljong
½ gul lök
salt
peppar

Bryn skivor av filén snabbt i en stekpanna med en klick margarin.
Salta och peppra köttet.
Lägg köttet i en smord form.
Häll i grädden, mjölken och lite maizenaredning i stekpannan tillsammans med stekskyn.
Vispa runt och låt det puttra på svag värme.
Lägg i tomatpurén, hönsbuljongen och löken.
Salta och peppra.
Rör om och lägg valfria grönsaker om man vill det (tex svamp eller paprika mm).
Häll över såsen i formen med kotletterna och in i ugnen på 225°C i ca 15-20 min.

Viktväktarna Points

600 g fläskfilé *
2 dl matlagningsgrädde 13% *
1 dl mjölk 1,5% *
1½ msk maizenaredning *
1 tsk tomatpuré
1 tärning hönsbuljong *
½ gul lök
salt
peppar

Totalt 5P/port för filégratängen.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK