Krämig fiskgratäng

En smidig allt-i-ett gratäng som räddar tid i vardagen!

4 port.

500 g torskfilé
10-12 medelstora potatisar
5 dl crème fraiche
3 st tomater
2 hönsbuljongtärningar
1 fiskbuljongtärning
1 knippe dill
salt 
citronpeppar

 Tina fiskfilén och skär i lagom stora tärningar.
Vispa ihop crème fraiche och de finfördelade buljongtärningarna däri,
 klipp över dill efter eget tycke, smaka av med salt och peppar.
Skala potatisen och skär i 1 cm tjocka skivor. 
Koka upp skivorna i 3-5 min och häll sedan av i durkslag. 
Smörj en ugnsfast form och häll i potatisen.
Fördela fisken ovanpå. 
Häll över såsen och skiva tomat och lägg ovanpå, in i ugnen 200°C ca 45 min.

Viktväktarna Points

500 g torskfilé
640 g potatis *
5 dl crème fraiche 8% *
3 st tomater
2 hönsbuljongtärningar *
1 fiskbuljongtärning *
1 knippe dill
salt 
citronpeppar

Totalt blir det 6P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 360 kcal/port exkl grönsaker vis sidan av.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Filégryta med bacon & sambal oelek

Här kommer ett smarrigt recept inför morgondagen! Har ni inget planerat så testa detta!!

4 port.

600 g fläskfilé
piffi allkrydda
1 pkt bacon
1 rödlök
1½ dl crème fraiche
3½ dl matlagningsgrädde
½ köttbuljongtärning
3 msk soja
2 tsk tomatpuré
1½ tsk sambal oelek
 salt
svartpeppar
maizena

Skär filén i 1½ cm tjocka skivor.
Låt köttet få bryna i en panna, krydda med piffi allkrydda.
Lägg köttet åt sidan när det är klart.
Skär baconet i smala bitar och hacka rödlöken smått.
Fräs bacon i en stekpanna och sen löken i baconfettet. 
Häll i crème fraiche, grädde, köttbuljongtärning, soja, tomatpuré och
 sambal oelek bland bacon och lök.
Strö lite maizena över och rör om.
 Lägg i köttet och krydda.
 Låt småputtra en stund.
Servera med ris eller potatis och en sallad.

Viktväktarna Points

500 g fläskfilé *
piffi allkrydda
1 pkt kycklingbacon *
1 rödlök
1½ dl crème fraiche 5% *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
2½ dl vatten
½ köttbuljongtärning *
3 msk soja, japansk *
2 tsk tomatpuré
1½ tsk sambal oelek
salt
svartpeppar
2 msk maizena *

Totalt blir det 8P/port, lägg till points för tillsatt matfett och för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 268 kcal/port exkl tillbehör och grönsaker vid sidan av.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Vild köttfärssås

En lite annorlunda smaksättning på den klassiska köttfärssåsen.

4 port.

500 g färs
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk vetemjöl
1 svampbuljongtärning
3 dl vatten
2½ dl grädde
½ tsk timjan
¼ tsk rosépeppar
1 msk messmör
½ msk ketchup
salt
peppar

Bryn köttfärsen i en stekpanna med smör.
Finhacka löken och tillsätt den och en pressad vitlöksklyfta i färsen.
Sänk värmen något och låt löken bryna tills den börjar bli genomskinlig.
Mortla rosépepparkornen.
Strö över vetemjölet över färsen och blanda, tillsätt sedan buljongtärningen och vattnet.
Låt koka upp och häll sedan i grädden, kryddor, messmör och ketchup.
Låt köttfärssåsen stå och småputtra medans pastan kokar och smaka sedan av med lite peppar och salt.

Viktväktarna Points

500 g nötfärs 5% *
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk vetemjöl *
1 svampbuljongtärning *
4½ dl vatten
1 dl matlagningsgrädde 13% *
½ tsk timjan
¼ tsk rosépeppar
1 msk messmör 5% *
½ msk ketchup
salt
peppar

Totalt blir det 7P/port, lägg till points för tillsatt matfett och points för den mängd pasta du använder.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 234 kcal/port exkl tillsatt matfett, pasta, ev parmesanost och extra grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Bananmuffins med blåbär

Inte världens vackraste muffins, men ack så goda. Perfekt till mellis!

12 st

2 väl mogna bananer
2 ägg
1 msk matolja
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
frusna blåbär

Mosa bananerna och vispa ihop dom med ägg och olja.
Blanda dom torra ingredienserna i en egen skål och rör sedan ner det i banan/äggblandningen.
Fördela hälften av smeten i 12 st silikonformar (går säkert i vanliga bullformar också, men då kan dom nog fastna i pappret) på en muffinsplåt.
Lägg i nån tsk blåbär i varje muffins och täck med resten av smeten.
Grädda i 175°C i ca 15 min, känn med sticka.

Viktväktarna Points

2 väl mogna bananer
2 ägg
1 msk matolja *
2 dl vetemjöl *
1 tsk vaniljsocker *
2 tsk bakpulver *
ca 50 g frusna blåbär

Totalt blir det 2P/st, 2 st blir 3P.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 1035 kcal för hela smeten, 86 kcal/st om man gör 12 st.

Kolhydrater: 13.2 g Protein: 2.2 g Fett: 2.5 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Blomkåls- & morotssoppa

Enkel soppa som passar hela familjen och man kan få i sina barn lite nyttiga grönsaker som dom annars petar bort 😉

4 port.

500 g blomkål
200 g morötter
100 g potatis
100 g palsternacka
1 liten purjolök
10 dl grönsaksbuljong (vatten+grönsaksbuljongtärning/fond)
1 dl grädde
salt
peppar
1 dl hackad persilja

Bryt blomkålen i mindre buketter.
Skala rotfrukterna och skär dem och purjolöken i bitar.
Koka upp buljongen.
Lägg i morötter, potatis och palsternacka och låt det koka nästan mjukt.
Lägg i blomkål och purjolök och koka tills allt är mjukt.
Mixa soppan med en stavmixer.
Rör ner grädden, smaksätt med salt och peppar.
Strö över persiljan.
Servera soppan med nybakat bröd och ost.

Viktväktarna Points

500 g blomkål
200 g morötter
100 g potatis *
100 g palsternacka *
1 liten purjolök
10 dl grönsaksbuljong (vatten+2½ grönsaksbuljongtärning/3½ msk fond) *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
salt
peppar
1 dl hackad persilja

Totalt blir det 4P/port. Lägg till points för ev bröd/pålägg som serveras till soppan.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 138 kcal/port exkl matfett och bröd.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Frukostbröd med rågkross

Nybakat bröd till helgfrukosten. Hur gott är inte det. Detta bröd blev riktigt mumsigt och mättande, räcker med en halv fralla om man tar lite fil eller yoghurt till, kokt ägg och lite frukt.

16 st

5 dl havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl hela linfrön
2 tsk salt
7 dl vatten eller mjölk
2 msk olja
50 g färsk jäst
8 dl vetemjöl

Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke.
Värm vätskan till 37°C och rör ner den och oljan i mjölblandningen.
Smula ner jästen, rör om tills jästen är löst.
Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin.
Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min.
Lägg ett bakplåtspapper plåt 30×40 cm eller smörj den med matfett.
Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten.
Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten.
Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel.
Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till så att de fastnar.
Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°C.
Grädda mitt i ugnen 20-25 min.
Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk.
Bryt dem i rutor.

Viktväktarna Points

5 dl havregryn *
2 dl grovt rågmjöl *
1 dl rågkross *
1 dl hela linfrön *
2 tsk salt
7 dl vatten
2 msk olja *
50 g färsk jäst *
8 dl vetemjöl
special *

Totalt för 16 st frallor blir 6P/st. Dela brödet i fler frallor för lägre points .

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kotlett i sås med smak av vitlök & parmesan

Hur ofta äter ni fläskkotlett? Känns som att denna köttbit inte får ta så mycket plats på våra tallrikar längre. Själv tycker jag att en riktigt bra tillagad kotlett är minst lika god som en fläskfilé. Den här fick vi till riktigt bra då jag brynte dom snabbt i en panna och sen fick dom stå och småsjuda i köttbuljong. Testa! Ni kommer inte bli besvikna ❤

6 port.

6 kotletter, alt kotlett i bit
salt
vitlökspeppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 tsk worschestershiresås
1 burk crème fraiche vitlök & parmesan
1 dl grädde
vitlökspeppar
en skvätt soja
maizena

Dela köttet i kotletter om du inte köpt färdigskivade.
Salta och peppra.
Hetta upp en panna med smör och bryn kotletterna på bägge sidor så dom får lite färg.
Lägg över köttet i en gryta.
Häll på vatten, smula ner buljongtärningen och blanda ner worschestershiresåsen.
Låt det koka upp och sedan stå och småsjuda i ca 30-45 min.
Blanda ner den smaksatta crème fraichen och grädde, red av med maizena om du vill ha en tjockare sås.
Smaka av med med vitlökspeppar om det behövs.

Servera med någon form av potatis.

Viktväktarna Points

6 fläskkotletter, alt kotlett i bit (fett bortskuret), à ca 125 g utan ben *
salt
vitlökspeppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning *
2 tsk worschestershiresås
1 burk crème fraiche vitlök & parmesan *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
vitlökspeppar
en skvätt soja
1¾ msk maizena *

Totalt blir det 6P/port. Lägg till points för matfett och för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 228 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Kolhydrater: 6.4 g Protein: 28.9 g Fett: 9.4 g

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK