Scones

Klassisk recept på ett klassiskt bröd. Perfekt till helgfrukosten om man vill lyxa till det lite extra.

2 st stora eller 8 små

5 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
1 tsk salt 
75 g smör 
2 dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser.
Arbeta ner smöret i blandningen. 
Häll i mjölken och arbeta ihop degen.
Arbeta degen smidig på en lätt mjölad yta, dela den sedan i 2 delar. 
Antingen kan du nu göra små scones eller större. 
Om du bakar mindre scones är det smart att lägga dem i bullpapper i en muffinsplåt så att de blir fina i formen.
Grädda i 250°C i ca 10-12 min tills de är gyllenbruna.

Servera sconesen varma och brutna med smör och marmelad.

Viktväktarna Points

5 dl vetemjöl special *
2 tsk bakpulver 
1 tsk salt 
75 g Bredgott mellan *
2 dl mjölk 1.5%
*

Hela receptet ger 51P, delar man i 8 delar så blir det 6P/st.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

BBQ-kycklingrulle

Riktig fredagsmysmat på bloggen idag. Hittade denna rätt på ett Instagramkonto och kände att detta var något som min sambo skulle gilla. Lite dyrare middag för oss Viktväktare, men planerar man ordentligt innan är det inga problem. En fredag måste man få lyxa till det lite 😁

4 port.

3-4 kycklingfiléer
vitlöksklyftor
smör/olja
salt
peppar
BBQ-sås

pommes
4 st libabröd
sallad
rödlök
gurka
tomat
kebabsås/vitlökssås

Hetta upp en panna med smör och olja.
Salta och peppra filéerna på båda sidor.
Skala några vitlöksklyftor och lägg i pannan ihop med kycklingfiléerna.
Stek på ordentligt på båda sidor.
Häll på BBQ-sås och låt såsen steka in ordentligt i kycklingen.
Låt det puttra tills kycklingen nästan är helt genomstekt.
Ställ åt sidan och låt den svalna.

Förbered pommes efter anvisningar på förpackningen.
Skär upp grönsakerna och lägg i serveringsskålar.
Skär kycklingen i bitar och kör den en omgång till i pannan med lite mer BBQ-sås tills bitarna blir genomstekta.

Servera BBQ-kycklingen med tillbehören, libabröd och en kebeb/vitlökssås.

Viktväktarna Points

3-4 kycklingfiléer
vitlöksklyftor
smör/olja (lägg till points för den mängd du använder)
salt
peppar
ca 140 g BBQ-sås, t.ex Caj P *
pommes (lägg till points för mängden du tar)
4 st libabröd Lavash *
sallad
rödlök
gurka
tomat
kebabsås/vitlökssås
(lägg till points för mängden du tar om du använder köpt sås)

Totalt blir det 7P/port plus points för matfett, pommes och sås.

Min rulle landa på 13P utan matfett inräknat.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lins- & bönchili

Ett recept jag fått av en kollega som såg så smarrigt ut när hon hade det i sin matlåda en dag. Och jag som vill ha fler vegetariska rätter här på bloggen var inte bang att testa detta själv. Riktigt gott!

5-6 port.

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1-2 gula paprikor
olivolja
¼ dl paprikapulver
¾ msk spiskummin
½ dl tomatpuré
1½ förp krossade tomater (à ca 400 g)
2½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärningar
1 förp svarta- eller gröna linser
½ dl japansk soja
2 lagerblad
sambal oelek, efter eget tycke och smak
½ förp kokta kidneybönor (à 380 g)
½ förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
125 g majskorn
salt
peppar

Skala, dela och hacka lök och vitlök.
Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna ca 5 min utan att det tar färg.
Tillsätt paprika, paprikapulver, spiskummin och tomatpuré, låt fräsa ytterligare ett par minuter.
Häll fräset i en stor kastrull.
Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning, linser, soja, lagerblad och sambal oelek.
Låt koka med lock på medelvärme ca 15 min, tills linserna är mjuka men inte kokat sönder.
Rör om då och då.
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
Tillsätt bönor och majs i chilin.
Låt koka ytterligare ett par minuter.
Smaka av med salt, peppar och ev mer sambal oelek.

Servera med nachos och en klick turkisk yoghurt.
Går även bra att servera med ris om man hellre vill ha det till.

Viktväktarna Points

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1-2 gula paprikor
olivolja (lägg till points för mängden du använder)
¼ dl paprikapulver
¾ msk spiskummin
½ dl tomatpuré
1½ förp krossade tomater (à ca 400 g)
2½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärningar *
1 förp svarta- eller gröna linser
½ dl japansk soja *
2 lagerblad
sambal oelek, efter eget tycke och smak
½ förp kokta kidneybönor (à 380 g)
½ förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
125 g majskorn
salt
peppar

Totalt blir det 0P/port. Lägg till points för tillsatt matfett och för ev tillbehör.

Jag servera med en klick Salakis turkiska yoghurt 0P och några Doritos nacho cheese som jag fått i en Smakbox, 22 g 3P.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 154 kcal/port exkl tillsatt matfett och ev tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Köttsoppa

Senast vi åt köttsoppa var 2014 (😲) för det var då jag lade ut receptet första gången här på bloggen, hur kan det ens vara möjligt att det tagit så lång tid att äta det igen?? Grymt gott var det i alla fall, lite mixad förtjusning hos barnen 🙄 Köpte hem alldeles färska källarfrallor som vi åt till soppan, mums!

6 port.

900 g högrev 
salt 
8-10 korn svartpeppar 
2 st lagerblad 
2 krm timjan 
3 st morötter 
1 st palsternacka 
1 klyfta rotselleri 
1 gul lök
5 st stora potatisar 
2 köttbuljongtärningar 
persilja

Skär köttet i mindre bitar och lägg dem i en rymlig gryta. 
Slå på vatten så att det väl täcker köttet. 
Salta och koka upp. 
Skumma väl och sänk värmen. 
Tillsätt kryddorna och buljongtärningen och koka 20 minuter.
Lägg sedan i de skalad och delade rotfrukterna och fyll eventuellt på med mera vatten. 
Koka tills köttet är mört. 
Servera med hackad persilja och ostsmörgås.

Viktväktarna Points

900 g högrev, fett bortskuret *
salt 
8-10 korn svartpeppar 
2 st lagerblad 
2 krm timjan 
3 st morötter 
1 st palsternacka *
1 klyfta rotselleri 
1 gul lök
425 g potatis *
2 köttbuljongtärningar *
persilja

Totalt blir det 8P/port. Lägg till points för ev bröd med tillbehör som serveras till.

TIPS! Byt ut högreven mot tex fransyska om du vill få ner pointsen lite, blir då istället 4P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 323 kcal/port exkl bröd.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pannbiffar med lingonpiffig sås

Ett recept som funnits här på bloggen ett tag, men som saknade smartpointsuträkning för oss som följer Viktväktarna. Så det får bli en liten uppdatering helt enkelt denna måndag 🥰

Receptet hittade jag hos Matplatsen och det kommer från Linas matkasse.

4 port.

1 bananschalottenlök
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
500 g färs
1 ägg
¾ tsk salt
2 krm svartpeppar

Sås
3 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 dl crème fraiche
1 tsk kinesisk soja
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl lingonsylt

Finhacka bananschalottenlök.
Blanda i en bunke: lök, ströbröd, mjölk, färs, ägg, salt och svartpeppar.
Forma färsen till 4 pannbiffar.
Stek biffarna i lite olja, i en medelhet stekpanna, 4-5 min per sida eller tills de är klara.
Ta upp biffarna och lägg på ett serveringsfat.
Täck med aluminiumfolie till servering.
Smält smör i samma stekpanna och pudra över vetemjöl.
Vispa ner vatten, lite i taget, crème fraiche, kinesisk soja och grönsaksbuljongtärningen.
Låt sjuda 4-5 min.
Rör ner lingonsylt och dra pannan från värmen.

Servera pannbiffar med lingonsås, kokt potatis och grönsaker.

Viktväktarna Points

1 bananschalottenlök
½ dl ströbröd *
1 dl mjölk 1.5% *
500 g nötfärs 5% *
1 ägg
¾ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör, Culiness *
1 msk vetemjöl *
3 dl vatten
¾ dl crème fraiche 5% *
1 tsk kinesisk soja
1 grönsaksbuljongtärning *
1 dl lingonsylt
, Önos lågkalori

Totalt blir det 7P/port exkl tillsatt stekfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 283 kcal/port exkl tillsatt stekfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Havregrynsgröt med stekt äpple

Fick ett sånt himla sug efter havregrynsgröt förra helgen. Det var nog det jag levde på mest till frukost under både högstadiet och gymnasiet med tror jag förutom vanliga mackor. Nu har jag inte så mycket tid för frukostar under vardagarna då jag börjar jobba tidigt så helgerna är min chans att få i mig lite annat, så nu blir det söndagar som får bli min grötfrukostdag ett tag framöver. Får se om jag kan komma på fler smarriga toppingar att variera med som jag kan dela med mig utav.

Missa inte matsedeln som kommer ut ikväll med smarriga middagstips!

1 port.

1 dl havregryn
2 dl vatten
salt
vaniljpulver
½-1 äpple beroende på storlek
kanel
farinsocker

vaniljkvarg

Mixa havregrynen (om du vill) och blanda med vatten, salt och vaniljpulver i en kastrull.
Låt koka upp.
Sänk värmen och låt koka några min tills gröten blivit lagom tjock.
Rör om då och då.

Skala och tärna äpplet.
Lägg i en panna utan matfett och stek på låg/medelvärme tills det mjuknat.
Strö över lite kanel och farinsocker och blanda runt.
Slå av värmen och låt det ligga kvar i pannan nån minut och gotta till sig.

Toppa gröten med en klick kvarg och det stekta äpplet.

Servera gröten med valfria frukosttillbehör som en extra smörgås eller något annat. Jag tog ett kokt ägg, en banan och några skinkskivor till.

Viktväktarna Points

1 dl havregryn *
2 dl vatten
salt
vaniljpulver
½-1 äpple beroende på storlek
kanel
1 krm farinsocker
40 g vaniljkvarg
utan socker

Totalt blir det 3P/port. Lägg ev till points för den övriga frukosten som läggs till.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Chicken Korma

Är det ok att vara lat ibland när det kommer till mat? Ja det tycker jag faktiskt. Det händer lite då och då att man köper hem halvfabrikat för att middagarna (eller lunchen) ska gå snabbt. Denna rätt går alldeles utmärkt att laga hemma från grunden, men den där tiden som man inte alltid har på sin sida, då är det ju skönt att det går att köpa färdigt och få ihop en bra måltid till samtliga familjemedlemmar en stressig vardag (eller helg).

Ha en riktigt trevlig lördagskväll!

6 port.

700 g kycklingfilé
1 burk Chicken Korma, Patak´s

Skär kycklingen i valfria bitar/strimlor.
Bryn i en stekpanna i lite matfett, lite i taget.
Häll tillbaka allt i pannan och tillsätt såsen i pannan.
Låt det koka upp och sänk sedan värmen och låt det stå och småputtra medans riset kokar.

Servera med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

700 g kycklingfilé
1 burk Chicken Korma, Patak´s
*

Totalt blir det 5P/port. Lägg till points för tillsatt matfett och för ris.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 226 kcal/port exkl matfett, ris och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK