Munkmuffins

Ledig helg och behöver något enkelt gofika? Testa dessa muffins som smakar precis som donuts!

12 st

200 g rumsvarmt smör
2½ dl råsocker
2 ägg
5½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
½ msk mald muskot
2 tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
2½ dl mjölk

Toppa med
25 g smör
1 msk socker
1 tsk kanel

Värm ugnen till 180°C.
Vispa socker och smör pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa smeten riktigt vit och fluffig.
Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och rör försiktigt ner det äggsmeten.
Tillsätt mjölken och vänd ihop allt med en slickepott.
Klicka ut smeten i formar i en muffinsplåt och grädda i 20 min.
Vänd upp dem försiktigt ur formarna.
Pensla med smält smör och doppa i socker och kanel.
Njut!

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Filippas salami & färskosttoast

Är så himla nöjd med våran nya smörgåsgrill från OBH Nordica! Mackorna blir så mycket bättre nu än med en sån vanlig som man pressar ihop så den smälta osten är överallt 😏🧀 Ska testa vartefter att grilla även kött och kyckling i den får vi se hur det går ☺

4 st
 
8 skivor bröd
smör
valfri salamikorv
smaksatt färskost
ost

 
Bred smör på brödet.
Lägg på skivad salami och ostskivor.
Bred på färskost på den andra brödskivan.
Lägg ihop toasten och kör dom i smörgåsgrillen.

 
Servera med en blandad sallad.

Viktväktarna Points

8 skivor bröd, Pågen Levain *
smör (lägg till points för mängden du tar)
16 skivor salamikorv, Jakobsdahls *
4 msk philadelphia vitlök/örter, light*
16 skivor ost
10% *

Totalt blir det 10P/macka.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 341 kcal/macka exkl tillsatt smör och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

My Muesli frukost

Gjorde en beställning från My Muesli för ett tag sen för att testa dessa omtalade flingor. Blev ett provpaket med lite olika smaker och en förpackning med jordgubbs/cheesecakesmak. Riktigt goda, men som vanligt när det gäller flingor så är det mycket socker i, men jag känner mig nöjd med en liten mängd flingor ihop med frukt och bär.

banan
kvarg/yoghurt/fil
blåbär
My Muesli valfri smak

valfritt bröd
mjukost
kycklingpålägg
gurka

clementin el. annan frukt

Viktväktarna Points

banan
125 g kvarg utan socker *
blåbär
15 g My Müsli Strawberry Cheesecake *
valfritt bröd, tex ½ Fazer havrefralla *
10 g Fjällbrynt mjukost
kycklingpålägg
gurka
clementin el. annan frukt

Totalt blir det 5P/port för mitt frukostförslag.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kryddig kycklinggryta

Godkväll allihop! Ny vecka och inte långt kvar till skolavslutningar, studentfirande, midsommar & SEMESTER 🙊 Jag har en veckas semester vid midsommar, sen blir det att vänta till augusti innan det blir något ledigt igen 😁🤪

Idag stänger min grupp hos Joina (vill man gå med så har man fram till 23.59 på sig). Du kan även utnyttja ditt friskvårdsbidrag för att vara med här, perfekt ju! Att ta hand om sin hälsa för att må så bra man kan är något som vi alla borde prioritera högt 🥰

Det här smarriga receptet hittade jag i min Viktväktarapp, så grymt gott!

4 port.

600 g kycklingfilé
olja till stekning
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk tikka masala kryddmix
1 tsk ingefära
1 tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
1 dl vatten
2 dl crème fraiche
ev salt
persilja

Strimla kycklingen i bitar.
Värm olja i en panna och stek den.
Blanda ner pressad vitlök, tomatpuré, kryddor, vatten och fraiche.
Koka upp och låt sjuda ca 5 min.
Smaka av med salt.
Toppa med hackad persilja och servera med ris och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

450 g kycklingfilé
olja till stekning (lägg till points för mängden du använder)
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk tikka masala kryddmix Santa Maria
1 tsk ingefära
1 tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
1 dl vatten
2 dl crème fraiche 8% *
ev salt
persilja

Totalt blir det 3P/port. Lägg till points för ris och servera med grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 180 kcal/port exkl matfett, tillbehör och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tryffeldipp & smördegssnurror

Blev en alldeles lagom bricka förra helgen. Lite nyttigt och lite gottigott! Delade denna med 11-åringen som har blivit väldigt förtjust i ost, kex och annat gott. Det bästa med dessa brickor är ju att dom går att anpassa efter eget behov och smak, bara att använda sin fantasi så kommer det att bli kanon! Inte så haj än på att lägga upp snyggt känner jag, men det kommer väl med tiden, övning ger färdighet!

Tryffeldip
2 dl crème fraiche/yoghurt 0%
½-¾ dl parmesanost, riven
½ krm salt
½ tsk tryffelolja

lantchips

Blanda ihop crème fraiche, riven parmesan och salt.
Smaksätt med tryffelolja, droppa helst i lite åt gången och smaka av.
Servera dippen med chips.

Smördegssnurror med tryffelcrème
½ förp färsk smördeg (rulle)
½ burk crème av svamp med smak av tryffel, Zeta

Rulla ut smördegen och dela på hälften (spara resten till nästa fredagsbricka).
Bred ut svampcrèmen över hela smördegen.
Rulla ihop och skär i cmtjocka bitar och lägg dessa på en bakplåtspappersklädd plåt.
In i ugnen i 200°C i ca 10-15 min.

Till fredagsbrickan denna vecka använde vi även:
jordgubbar
päron
President brieost med tryffelsmak (i senaste Smakboxen)
Castello Nordost
Tuckkex
Falbygdens ostbollar
olika sorters chark från Jakobsdalscharkuteri

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingpasta med paprikapesto

Enkel rätt som passar i såväl matlådan som på middagsbordet!

Igår avslöjade jag att jag kommer att köra som VIP inspiratör hos Joina from 17/5 och fyra veckor framåt. Vad är då detta för något? Hämtat från deras hemsida ➡ ”Enkelt uttryckt är Joina en enkel viktminskningstävling där du som deltar tävlar mot dig själv, men tillsammans med andra som stöttar och motiverar varandra mot det gemensamma målet: att gå ner i vikt. I lag tävlar ni alla om att individuellt gå ner 4% på 4 veckor och alla som lyckas samlar poäng som sedan kan konverteras till pengar. De lag där flest lyckas gå ner sina 4% får dela på potten! Du har ett otroligt stöd av andra deltagare, inspiratören som anordnat gruppen, och ett tydligt och tidsanpassat mål. I gruppen får du veckoutmaningar och chans att vinna massor av bonuspriser! Joina ökar din motivation, med utmaningar som förvandlar din livsstilsförändring till något kul och där du blir belönad för dina ansträngningar.” Låter detta så intressant att du vill gå med i min grupp klicka HÄR

4 port.

4 port pasta
600 g kycklingfilé
olja
salt
peppar
2½ dl grädde
½ dl pesto paprika
250 g körsbärstomater

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Strimla kycklingen och stek i oljan i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar.
Rör i grädde, tomater och pesto och låt sjuda under lock några minuter.

Servera med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

4 port pasta, ca 200 g okokt *
600 g kycklingfilé
olja (lägg till points för mängden du använder)
salt
peppar
1 dl matlagningsgrädde 13% *
1½ dl grönsaksbuljong (vatten+tärning/fond)
½ dl pesto paprika, Ica *
250 g körsbärstomater

Totalt blir det 9P/port.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Quornfiléer med curry & spenat

Ett gott vegetariskt alternativ, väldigt gott med kyckling också om man hellre vill ha det. Jag brukar marinera quornfiléerna innan tillagning då dom är rätt så smaklösa som dom är. Men det gör man som man vill.

4 port.

6 st quornfiléer
2 msk olja
1½ tsk curry

olja
1 purjolök
1½ msk curry
1 msk vitvinsvinäger
1½ dl vatten
1½ dl crème fraiche
½ tsk salt
65 g färsk babyspenat

Blanda olja och curry till en marinad.
Blanda currymarinaden med quornfiléerna och låt dom marinera 4-6 tim.

Ansa och skölj purjolöken.
Dela den på längden och strimla den fint.
Fräs purjolök och curry i lite olja i en stekpanna på medelvärme.
Häll i vitvinsvinäger, vatten, crème fraiche, spenat och salt.
Låt sjuda på svag värme ca 5 min.

Servera med ris och en blandad sallad.

Viktväktarna Points

6 st quornfiléer
2 msk olja (räkna av överflödig olja efter marineringen)*
1½ tsk curry
olja (lägg till points för det du tillsätter vid stekning)
1 purjolök
1½ msk curry
1 msk vitvinsvinäger
1½ dl vatten
1½ dl crème fraiche 8% *
½ tsk salt
65 g färsk babyspenat

Totalt blir det 3P/port minus överflödig marinad. Lägg till points för ris.

TIPS! Byt ut crème fraiche mot Salakis/Larsas yoghurt 0% så blir det bara 1P/port minus överbliven marinad. Tänk på att röra ner yoghurten i slutet så att den inte kokar för då kan den skära sig.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 185 kcal/port minus överflödig olja från marinaden, exkl tillsatt stekfett och tillbehör samt grönsaker vid sidan av.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK