Rådjursgryta

Det här receptet gjorde jag första gången för många år sen, tyckte att det var dags för en uppdatering. Har man inte en jägare i familjen så finns det butiker som säljer vilt kött. Lite dyrare än nötkött, men ibland måste man få unna sig lite extra, håller ni inte med?

6-8 port.

1 kg rådjurskött
smör att steka i
salt 
peppar
1 l vatten
4 msk viltfond
4 st lagerblad
8-10 st enbär
2 tsk timjan
2-3 st stora scharlottenlökar
3 st morötter
4 msk mjöl
3 dl grädde
4 tsk soja
2 msk svartvinbärsgelé

Skär köttet i lagom stora grytbitar.
Bryn köttet i lite smör, krydda med salt och peppar.
Lägg över köttet i en gryta och häll på vatten och fond.
Lägg lagerblad och enbären i en tesil och lägg i grytan, då blir det lätt att ta bort 
dom när grytan är klar att servera.
När vattnet kokat upp låt allt sedan stå och småputtra i ca 2½ tim.

Skala och dela löken i lite större bitar.
Skala och skär morötterna.
Tillsätt löken och morötterna när det är 20-30 min kvar på köttet.

Gör en redning på mjölet och grädden och vispa ner i grytan.
Tillsätt soja och gelén och låt allt koka upp och låt det puttra ett par minuter.

Servera med potatis eller ris.

Viktväktarna Points

1 kg rådjurskött *
smör att steka i (lägg till points för mängden du använder)
salt 
peppar
12 dl vatten
4 msk viltfond *
4 st lagerblad
8-10 st enbär
2 tsk timjan
2-3 st stora scharlottenlökar
3 st morötter
4 msk mjöl *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
4 tsk soja
2 msk svartvinbärsgelé
*

Totalt blir det 5-6P/port beroende på portionsstorlek. Lägg till points för ris eller potatis.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

6 reaktioner till “Rådjursgryta”

  1. Vilket bra recept! Enkla råvaror, lätt att tillaga, och Supergott – familjen var lyrisk! Ett recept vi kan rekommendera

    1. Kul att höra, roligt att recepten kommer till användning och bidrar med inspiration 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *