Krämig gnocchi med stekost

*(I samarbete med Smakbox & Arla stekost)*

Försöker få in mer vegetariska rätter till mina lunchlådor och hittade ett smarrigt recept hos en jag följer på Instagram som jag ville testa. Dels älskar jag gnocchi och äter det alldeles för sällan och sen hade jag precis fått en ny Smakbox med just en förpackning av Arlas stekost så receptet var ju perfekt för mig att testa 👌 Blev kanongott! Blev dock dubbelt så dyrt i points för mig den lunchen mot normalt så fick vända på det och ta en billigare middag istället, problemet löst och jag fick testa ett nytt livsmedel som jag tyckte var gott 😊

Idag är det dessutom matlådans dag, vad var det i din matlåda? Min innehöll tacosallad 😍

4-6 port.

400 g gnocchi
180 g stekost
1½-2 dl färdigkokta vita bönor
1-2 schalottenlökar
4 kvisttomater
½ kruka basilika
½ tsk chipotle pasta
1-2 dl grädde
salt
peppar

ruccola
solrosfrön

Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Hacka lök, skär och dela tomaterna i bitar och hacka basilikabladen.
Stek löken genomskinlig och ha i tomaterna och sjud på svag värme i några min.
Addera grädde (pastavatten), basilika, chipotle pasta, salt och peppar.
Sjud några minuter och smaka av.
Tillsätt bönorna.
Koka pastan enligt förpackningen och blanda sedan ner i såsen.
Skär stekosten i kuber och stek försiktigt i en panna tills dom blir gyllene.
Servera gnocchin med osten och toppa med ruccola och solroskärnor.

Viktväktarna Points

350 g gnocchi *
180 g stekost, Arla *
1½ dl färdigkokta vita bönor
1-2 schalottenlökar
4 kvisttomater
½ kruka basilika
½ tsk chipotle pasta
¾ dl matlagningsgrädde 13%*
¼-1 dl pastavatten
salt
peppar
ruccola
solrosfrön (lägg till points för mängden du använder)

Totalt blir det 11P/port (räknat på 6 port), lägg till points för mängden matfett du tillsätter. Servera med valfria grönsaker vid sidan av.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 339 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Grahamsscones

Visst är det smarrigt med nybakade scones till frukost?? Tyvärr är jag typ själv om att gilla scones i vår familj så blir inte så ofta plus att jag då bara gör 1 enda liten scones 😁 Toppar helst med ett gott smör, marmelad och ost 👌

2 st

2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör
1¾ dl filmjölk

Sätt ugnen på 225-250°C.
Blanda grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. 
Finfördela smöret med fingertopparna i mjölblandningen.
Tillsätt filmjölk och arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela degen i fyra bitar och platta ut dem till runda kakor som är ca 15 cm i diameter. 
Lägg över sconesen på en plåt med bakplåtspapper.
Skär skåror i bröden med kniv och nagga dem med gaffel. 
Grädda i ca 15 min mitt i ugnen.
Servera sconesen nygräddade.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pasta med salsiccia och spenat

Dagens middagstips är en rätt som kanske inte direkt förknippas med viktminskning, MEN vill man verkligen äta något som man kanske inte äter varje dag då är det bara att planera därefter så kan man äta en sån här rätt till vardags ändå. INGET är omöjligt, man hittar en lösning 😊

Har ni inte testat salsicciafärs förut så kan jag verkligen rekommendera er att göra det, så gott. Finns att köpa färdig färs från frysdisken, annars kan man köpa salsicciakorv som man sprättar och tar ut innehållet och sen steker. Tycker man det blir för dyrt i Ww-points så byt ut salsicciafärsen mot kycklingfärs istället 😉

4-6 port

400 g pasta
olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
300 g salsicciafärs
250 g baby plommontomater, delade
65 g babyspenat
4 dl grädde
½ kycklingbuljongtärning + ½ dl kokhett vatten
75 g riven parmesan
½ citron, saften
ev salt
nymalen svartpeppar

basilika
riven parmesanost

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, men någon minut mindre än vad det står.
Fräs lök och vitlök i en gryta eller stekpanna.
Stek färsen, löken och vitlöken i några min tills köttet får en finare stekyta.
Tillsätt tomaterna och låt stekas med i ca 5 min eller tills dom blir mjuka.
Tillsätt spenaten och stek med i nån min.
Tillsätt den kokta pastan och rör om.
Häll på grädde och kycklingbuljong.
Rör om ofta och ha i den rivna parmesanen.
Pressa i citronsaft och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera direkt!

Viktväktarna Points

400 g pasta, okokt *
olivolja (lägg till points för mängden du använder)
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
300 g salsicciafärs, Scan *
250 g baby plommontomater, delade
65 g babyspenat
1 dl matlagningsgrädde 13% *
½ kycklingbuljongtärning + 3½ dl kokhett vatten *
75 g riven parmesan *
½ citron, saften
ev salt
nymalen svartpeppar
basilika
riven parmesanost
(lägg till points för mängden du använder)

Totalt blir det 15P/port om man delar på 6 port. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 464 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör om man delar på 6 port.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Hjärtliga centerkakor

Småkakor ligger mig varmt om hjärtat att baka. Hade en ask med centerhjärtan som inte ätits upp, så då passade dom perfekt att använda till ett bak istället. Provsmakade en kaka när dom svalnat och herregud så goda dom var! Går även bra att baka ut dessa kakor i en minimuffinsform om man vill.

24 st

100 g mjukt smör
1 dl muscovadosocker

1 dl strösocker
1 ägg
1 krm vaniljpulver
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
26 bitar center

Blanda smör och de båda socker sorterna tills allt blandats väl.
Tillsätt ägget och rör om.
Ha i vanilj, mjöl och bakpulver.
Blanda till en smidig deg.
Forma degen till 24 små bollar.
Lägg på en plåt med pappersformar (bullformar använde jag).
Grädda i 175°C i cirka 12 min.
Tag ut formen och tryck i en bit center i varje kaka.
Du behöver inte göra ett hål först, chokladen kommer att tryckas ner fint i kakan.
Grädda i cirka 3 min till.
Tag ur kakorna och låt dem svalna.
Förvara svalt eller i frysen.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Vitlöksmarinerad fläskfilé & vitlök- och örtsås

Nu börjar grillsäsongen dra igång hos dom flesta, vissa av oss kanske till och med grillar året runt, vi gör det bara vädret tillåter 😍 Att marinera i egen marinad blir så mycket bättre än köpemarinad, här är en av mina favoriter 🥰

Hoppas ni får en trevlig helg!

6 port.

800-900 g fläskfilé

Marinad
4½ msk kinesisk soja
4½ msk rapsolja
5 krm vitlökspulver/5 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
¾ tsk salt

Vitlök- & örtsås
4 dl vatten
1 msk kalvfond
100 g philadelphiaost vitlök/örter 11%
½ dl matlagningsgrädde 15%
några droppar soja
1 msk maizenaredning

Putsa filén och skär i skivor eller låt den vara som den är.
Blanda soja och olja.
Pressa ner vitlöksklyftorna.
Tillsätt peppar och salt.
Marinera köttet minst 1 tim i kylskåp.
Ta fram köttet en stund innan du ska grilla så det inte är kylskåpskallt.

Koka upp vatten och fond.
Tillsätt philadelphiaost, grädde och lite soja och rör ner det i såsen.
Låt det småsjuda ett par min och red sen av med maizena till önskad konsistens.
Servera det grillade köttet med såsen och ugnsstekt potatis och en blandad sallad och vitlöksbaguetter.

Viktväktarna Points

800 g fläskfilé *
4½ msk kinesisk soja
4½ msk rapsolja *
5 krm vitlökspulver/5 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
¾ tsk salt
4 dl vatten
1 msk kalvfond
100 g philadelphiaost vitlök/örter 11% *
½ dl matlagningsgrädde 13% *
några droppar soja
1 msk maizenaredning
*

Totalt blir det 6P/port, då har jag räknat med att hälften av marinaden är kvar. Lägg ev till points för potatis och andra tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 233 kcal/port exkl tillbehör (räknat kalorier för hälften av marinaden).

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Orientalisk köttfärssås

En liten annorlunda variant av den klassiska köttfärssåsen med smak av kanel och spiskummin. Tyckte det var riktigt gott!

4 port.

500 g köttfärs
1 gul lök
olja
1 krm kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
½ dl tomatpuré
1 köttbuljongtärning
4 dl kokosmjölk
ev maizena
salt
peppar

Skala och hacka löken.
Fräs lök och färs i olja i en het gryta.
Sänk värmen och blanda ner kryddor, tomatpuré och smula ner buljongtärningen.
Rör i kokosmjölken.
Låt småkoka ca 5 min.
Krydda med salt och peppar.
Red ev av köttfärssåsen med lite maizena om du önskar tjockare konsistens på såsen.
Servera med äggnudlar och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

500 g nötfärs 5% *
1 gul lök
olja (lägg till points för mängden du använder)
1 krm kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
½ dl tomatpuré
1 köttbuljongtärning *
2 dl kokosmjölk, lätt *
2 dl vatten
ev maizena (lägg till points för mängden du använder)
salt
peppar

Totalt blir det 6P/port. Lägg till points för nudlar.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 222 kcal/port exkl tillsatt matfett och extra tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Stekt ris Mexican style

När ens egna inspiration tryter så är det ju bra att kunna hämta inspiration hos någon annan, ja det händer mig också ibland 😁 Ville ha en ny köttfärsrätt och kikade igenom mina sparade recept från andra Instagramkonton så hittade jag detta från Isak Melins konto 👌 En riktig kanonrätt som var väldigt enkel att göra, förbered riset dagen innan så går det ännu fortare med mindre moment 😉

6 port.

3-3½ dl ris, okokt
500 g köttfärs
olja
1 röd lök
2 burkar majs à 140 g
3 msk japansk soja
1 dl salsasås
2 msk grönsaksfond
¾ msk paprikapulver
salt
peppar
persilja

Koka riset enligt anvisning på förpackningen och skölj av under kallt vatten.
Stek färsen i lite olja.
Tillsätt hackad lök och låt den steka med en stund.
Blanda ner avrunnen majs, soja, salsasås, fond och kryddor.
Tillsätt det avsvalnade riset och blanda ihop det med färsröran.
Stek allt i 5-6 min på lite högre värme.
Servera med persilja.

Viktväktarna Points

3 dl ris, okokt *
500 g nötfärs 5% *
olja (lägg till points för den mängd du använder)
1 röd lök
2 burkar majs à 140 g
3 msk japansk soja *
1 dl salsasås *
2 msk grönsaksfond *
¾ msk paprikapulver
salt
peppar
persilja

Totalt blir det 7P/port. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 321 kcal/port exkl tillsatt matfett och extra tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK