Snabb picknickkaka

Så sällan jag bakar nu för tiden, gäller att passa på när tillfälle ges! Vi hade fikagäster på besök och tiden var minimal för att baka. Denna kakan har jag gjort tidigare så den passade perfekt för ändamålet. Blev inte mycket kvar på det fatet när vi hade fikat klart 🥰

Har räknat ut en variant av receptet som är Viktväktarvänligt, brukar inte byta hela mängden socker och smör mot något bättre alternativ, utan tar bara hälften. Det är vad jag tycker funkar för att ändå behålla så mycket av den ursprungliga smaken som möjligt. Tycker sötningsmedel har en liten bismak som jag ej gillar. Men allt är bättre än inget och fikar gör man kanske inte varje dag som Viktväktare, då gäller det att njuta av stunderna som det inträffar och det behöver inte vara allt eller inget utan det kan vara lite mittemellan ibland, det ska vara hållbart för hela livet, inte bara en viss period!

ca 10 bitar

1 ägg
1 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 dl filmjölk
50 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl 

kanel
pärlsocker 

 Sätt ugnen på 175°.
Klä en rund form, 20–22 cm i diameter med bakplåtspapper.
 Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
 Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
 Bred ut smeten i formen. 
Pudra kanel och strö pärlsocker över kakan.
 Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
 Känn med en provsticka att kakan är klar. 
Låt den svalna i formen.
 Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen.

Viktväktarna Points

1 ägg
½ dl strösocker *
½ dl sötströ
1 ½ tsk bakpulver
1 dl filmjölk 0,5%/yoghurt 0,5%
25 g smör, smält *
25 g bredgott mellan, smält *
2 ½ dl vetemjöl *
kanel
2 msk pärlsocker
*

Totalt för hela kakan blir det 53P, dela i antalet bitar för att få fram points/port, t.ex 12 bitar ger 4P/bit.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 1158 kcal för hela kakan, dela i antalet bitar för att få fram kcal/port, t.ex 12 bitar ger ca 97 kcal/bit.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Italiensk kassler i ugn

Godkväll i stugorna! Lillördag och jag är supertrött efter ett maratonpass på jobbet på em för att få ut så mycket varor som möjligt innan jag slutade, tur jag tränar på gym så jag kan utnyttja min styrka jag fått för den behövdes idag 😁

Hittade ett smarrigt kasslerrecept hos Victoria som har bloggen Matplatsen som jag blev väldigt förtjust i, kommer göras fler gånger!

6 port.

700 g kassler
3 st tomater i småbitar
½-1 kruka färsk basilika
1 dl grädde
3 st vitlöksklyftor
1 dl crème fraiche
2 msk tomatpuré
150 g mozzarella i bitar/riven mozzarella
salt
peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva kassler tunt och lägg i en ugnsform.
Blanda hackad tomat, vitlök och hackade örter med crème fraiche och grädde.
Häll smeten över kasslern i formen och strö sedan ost över.
In i ugnen tills rätten fått lite färg, ca 15-20 min.
Servera med t.ex ris och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

700 g kassler, utan fett *
3 st tomater i småbitar
½-1 kruka färsk basilika
1 dl matlagningsgrädde 13% *
3 st vitlöksklyftor
1 dl crème fraiche 5% *
2 msk tomatpuré
100 g riven mozzarella 21% *
salt
peppar

Totalt blir det 6P/port exkl tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 223 kcal/port exkl tillbehör och grönsaker vid sidan av.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingpasta med pesto

Godkväll! En grå och trist ledig dag som jag försökt att göra så lite som möjligt på då jag varit ledig från jobbet. Är så dålig på att göra ingenting då jag oftast blir rastlös vilket i sin tur leder till att jag äter något jag inte ska (ja även jag har dålig karaktär). Men det är bara att öva vidare, någon gång ska man väl få det att fungera tänker jag 😉

Försöker att ”rensa” bort livsmedel här hemma från kyl/frys/skafferi så att det inte hinner att bli dåligt och just nu tar jag en varv på min hylla med diverse glasburkar, såser och tillbehör som feferonis och rödbetor mm. Denna rätt skapades med en burk med en slatt grön pesto som bas, även lätt att göra själv om man vill 🌿

6 port.

1 förp. kycklinginnerfiléer, ca 750 g
1 röd paprika
1 ask champinjoner
olja/smör
salt
peppar
lökpulver
2 msk vetemjöl
1½ msk kycklingfond
3-5 msk grön pesto
2 dl grädde
valfri mängd pastavatten

Börja med att ansa och skära paprikan och svampen i valfria stora bitar.
Skär kycklingen i mindre bitar.
Hetta upp en panna med valfritt matfett och lägg i lite kyckling i taget, krydda med salt, peppar och lökpulver.
Lägg åt sidan och stek resten av kycklingen.
Lägg i svampen i en torr panna och stek tills vätskan i svampen försvunnit, tillsätt lite matfett och blanda ner paprikan med svampen och stek ett par minuter till.
Blanda i den stekta kycklingen med grönsakerna och tillsätt mjölet och rör om.
Tillsätt fond, pesto och grädde och låt det koka upp.
Blanda i valfri mängd pastavatten (jag tog ca 2-3 dl).
Servera med valfri pasta och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

1 förp. kycklinginnerfiléer, ca 750 g
1 röd paprika
1 ask champinjoner
olja/smör (lägg till points för mängden du använder)
salt
peppar
lökpulver
2 msk vetemjöl *
1½ msk kycklingfond
3 msk grön pesto *
2 dl matlagningsgrädde 13% *
valfri mängd pastavatten

Totalt blir det 4P/port exkl tillbehören.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 258 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Frukostpaj med blåbär

Ett frukostalternativ som jag gillar att göra när man har lite mer tid att njuta av frukosten än en vanlig arbetsdag. Bara att variera sig med frukt/bär efter tycke och smak och säsong.

1 port.

40-60 g bär
1 ägg
40 g havregryn
vaniljpulver

Häll i bären i en passande ugnsform.
Vispa upp ägget med en gaffel och blanda i havregryn och smaksätt med vaniljpulver och kanel/kardemumma.
Fördela havregrynssmeten över bären.
Ställ in formen i ugnen i ca 15 min på 225°C.
Servera med lite kvarg.

Viktväktarna Points

40-60 g bär
1 ägg
40 g havregryn *
vaniljpulver

Totalt blir det 3P/port. Lägg till ev points för tillbehör till pajen/frukosten.

* = livsmedel som jag räknat PP mängden på, övriga är 0 PP i mitt program för den mängden i receptet

Kcal: med 50 g blåbär blir det ca 250 kcal/port paj.

ölj mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kebabgryta

Hallå där! Hoppas ni har en trevlig helg 🥰 Här har vi hunnit med att vara iväg på danstävling dag 2 i Eskilstuna för dottern. Gick lite sådär, men det var ju första gången så jag tycker hon ska vara nöjd! Kommer bli många gånger till så det finns stort utrymme för att kunna göra det bättre.

Pga att det varit mycket dans på schemat så har bloggen och matlagningen/bakningen legat lite i andra hand senaste tiden, men nu snart så är det lite sommarvila vilket gör att jag får lite mer tid att få vara kreativ igen. Allt har sin tid och som det är just nu lägger jag gärna lite mer tid på mina barns fritidssysselsättningar än mig själv 🥰

Denna kebabgryta har jag gjort under många år och nu förtjänar den en liten uppfräschning här i flödet! Passar perfekt att göra storkok på för att fylla frys eller matlådor med och går att variera om man vill ha vanligt kebabkött, kycklingkebab eller vego så det passar ens kost.

6-8 port.

2 förp. kebabkött
smör/olja
1 stor röd lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
vatten
2 köttbuljongtärningar
3 tsk kebabkrydda
1½ tsk paprikapulver
salt

Skär/hacka löken i valfri storlek.
Stek kebabköttet i matfett tills det får färg, lägg över i en gryta.
Sänk värmen och stek löken tills den är mjuk och lägg i grytan.
Pressa i vitlöken och häll i dom krossade tomaterna.
Häll på valfri mängd vatten, tills det är lagom mycket sås.
Smula ner köttbuljongtärningarna och ha i kryddorna.
Låt grytan stå och småputtra i en timma.
Smaka av och ha i mer kryddor om det behövs.
Servera med ris, en klick yoghurt/crème fraiche och en sallad.

Viktväktarna Points

2 förp. fryst kycklingkebabkött *
smör/olja (lägg till points för mängden du använder)
1 stor röd lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
vatten
2 köttbuljongtärningar *
3 tsk kebabkrydda
1½ tsk paprikapulver
salt

Totalt blir det 8P/port (vid 6 port) exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 289 kcal/port (vid 6 port.) exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Triss i hallon

Den förra drinken jag delade med mig utav blev ju en stor succè och det önskades mer av det. Skulle ha gjort en helt annan drink, men en utav ingredienserna fanns inte hemma när det skulle inhandlas så fick improvisera med sånt vi hade hemma och det blev grymt gott! En favvo inför sommaren 👌

1 glas

is
4-6 cl Bacardi razz
1 cl limesaft

2 cl raspberry sour essens, Dollarstore
loka crush hallon
färska hallon
limeskiva

Lägg i iskuber i ett glas.
Häll i bacardi, limesaft och hallonessens och blanda.
Fyll på med loka crush och toppa med färska hallon och en limeskiva.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Köttfärslåda med paprika

Enkel rätt som sköter sig själv i ugnen. Kan med fördel förberedas så den bara är att gratinera innan det ska ätas så spar man lite tid!

4 port.

500 g köttfärs
1 gul lök
1 röd paprika
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk curry
1 dl chilisås
1 msk senap
3 msk majonnäs
3 dl creme fraiche
1 dl riven ost

Fräs köttfärs, lök och paprika.
Tillsätt kryddorna.
Lägg allt i en ugnsfast form.
Rör ihop chilisås, senap, majonnäs och crème fraiche.
Häll över köttfärsen.

Strö över riven ost.
Gratinera i ugnen på 225 grader i 20 minuter.
Servera med ris och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

400 g nötfärs 5% *
1 gul lök
1 röd paprika
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk curry
¾ dl chilisås, osötad *
¾ msk senap *
2¼ msk majonnäs, lätt *
2¼ dl crème fraiche 5% *
¾ dl riven ost
12% *

Totalt blir det 7P/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 254 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK