Krämig potatissallad

Att svänga ihop en egen krämig och smakrik potatissallad är inte så svårt. Lite planering så man har färdigkokt potatis som har hunnit kallna är allt man behöver, sen är det bara att blanda ihop!

Vi åt ihop med marinerad fläskfilé som vi grillade på spett, samt majs och sparris 🥰

6-8 port.

900 g fast potatis
3 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
1-2 msk dijon senap
3 msk gul lök, finriven
2 tsk äppelcidervinäger
2 tsk matolja
2 msk dill, finklippt
1 msk persilja, finklippt
1 krm dragon
2 krm svartpeppar
1 krm vitlökspulver
1½ tsk salt

Koka potatis.
Låt dem kallna.
Skär dem i mindre bitar.

Blanda ihop resterade ingredienser i en större skål.
Tillsätt sedan potatisen och rör om.

Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor.

Viktväktarna Points

900 g fast potatis *
3 dl Salakis/Larsas yoghurt 0%
2 dl crème fraiche 5% *
1-2 msk dijon senap *
3 msk gul lök, finriven
2 tsk äppelcidervinäger
2 tsk matolja *
2 msk dill, finklippt
1 msk persilja, finklippt
1 krm dragon
2 krm svartpeppar
1 krm vitlökspulver
1½ tsk salt

Totalt blir det 5P/port vid 6 port, 3P/port vid 8 port exkl tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 197 kcal/port vid 6 port och ca 148 kcal vid 8 port. exkl tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Gräddig köttfärssås

En vanlig köttfärssås men lite lyxigare och krämigare!

4 port.

500 g köttfärs
olja
salt
peppar
2 tsk timjan
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk tomatpuré
2 dl grädde
2 dl mjölk
1½ msk maizena

Bryn färsen i oljan i en stekpanna eller gryta.
Krydda med salt, peppar och timjan, pressa i vitlöken och rör ner tomatpurén.
Blanda grädde, mjölk och maizena och rör ner i färsen.
Låt sjuda några minuter under omrörning.
Servera med nykokt pasta.

Viktväktarna Points

400 g nötfärs 5% *
olja (lägg till points för mängden du använder)
salt
peppar
2 tsk timjan
1-2 vitlöksklyftor
1-2 msk tomatpuré
¾ dl matlagningsgrädde 13% *
¾ dl mjölk 1,5% *
2 dl vatten
1½ msk maizena
*

Totalt blir det 5P/port. Lägg till points för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 178 kcal/port exkl tillbehör och matfett.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingben med marinad

Det här är en rätt som jag inte äter själv, äter inget protein med ben som inte går att ta bort innan tillagning. Så när vi gjorde detta tog jag vanlig kycklingfilé istället. Marinaden däremot var riktigt god!

4 port.

1 kg kycklingben/klubbor

Marinad
1 msk ingefära, riven
1 vitlöksklyfta
1 dl japansk soja
½ dl olivolja
3 krm chilipulver
1 tsk paprikapulver
½ dl tomatpuré
2 msk honung

Blanda ihop ingredienserna till marinaden.
Häll den över kycklingen i en bunke eller plastpåse.
Låt kycklingen marinera i ett par timmar, men gärna över natten för att maximera smakerna.

Grilla på grill, i airfryer eller i ugnen.

Vi valde att göra i ugnen då dom inte fick plats i en omgång i airfryern.
Sätt då ugnen på 200°C.
Lägg kycklingen i en ugnsform och häll den överblivna marinaden över kycklingen i formen, den kan du sedan ösa kycklingen med under tiden den är i ugnen.
Ca 45 min tar det innan kycklingen är klar.
Servera med valfria tillbehör.

Viktväktarna Points

1 kg kycklingben, utan skinn *
1 msk ingefära, riven
1 vitlöksklyfta
1 dl japansk soja *
½ dl olivolja *
3 krm chilipulver
1 tsk paprikapulver
½ dl tomatpuré
2 msk honung
*

Totalt blir det 12P/port (räknat på att ¼ av marinaden blir kvar). Byter man kycklingbenen mot kycklingfilé istället så blir det 1P/port istället. Lägg till points för tillbehören.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 324 kcal/port exkl tillbehör (baserat på att ¼ av marinaden blir kvar). Med kycklingfilé (à 125 g/st) istället blir det 246 kcal/port.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Hamburgare med chipotle ketchup

Normalt brukar jag använda fond+grillkrydda när jag gör hamburgare, men denna gång testade jag att göra med smaksatt ketchup istället. Blev jättegott! Perfekt för er att testa inför sommarens grillningar 🥰

6 port.

600 g nötfärs
2 msk grillkrydda bbq (eller valfri grillkrydda)
2 msk chipotle ketchup

Blanda färsen med krydda och ketchup.
Gör sex stycken biffar av smeten som du plattar till, använd gärna en hamburgerpress.
Stek/grilla dem.

Servera med valfria tillbehör.
Vi hade chipotleketchup, aioli, lök, salld, tomat och ost.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Snabb picknickkaka

Så sällan jag bakar nu för tiden, gäller att passa på när tillfälle ges! Vi hade fikagäster på besök och tiden var minimal för att baka. Denna kakan har jag gjort tidigare så den passade perfekt för ändamålet. Blev inte mycket kvar på det fatet när vi hade fikat klart 🥰

Har räknat ut en variant av receptet som är Viktväktarvänligt, brukar inte byta hela mängden socker och smör mot något bättre alternativ, utan tar bara hälften. Det är vad jag tycker funkar för att ändå behålla så mycket av den ursprungliga smaken som möjligt. Tycker sötningsmedel har en liten bismak som jag ej gillar. Men allt är bättre än inget och fikar gör man kanske inte varje dag som Viktväktare, då gäller det att njuta av stunderna som det inträffar och det behöver inte vara allt eller inget utan det kan vara lite mittemellan ibland, det ska vara hållbart för hela livet, inte bara en viss period!

ca 10 bitar

1 ägg
1 dl strösocker
1 ½ tsk bakpulver
1 dl filmjölk
50 g smör, smält
2 ½ dl vetemjöl 

kanel
pärlsocker 

 Sätt ugnen på 175°.
Klä en rund form, 20–22 cm i diameter med bakplåtspapper.
 Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
 Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
 Bred ut smeten i formen. 
Pudra kanel och strö pärlsocker över kakan.
 Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min.
 Känn med en provsticka att kakan är klar. 
Låt den svalna i formen.
 Lyft sedan upp kakan med papperet och bjud på fika eller packa ner den i picknickkorgen.

Viktväktarna Points

1 ägg
½ dl strösocker *
½ dl sötströ
1 ½ tsk bakpulver
1 dl filmjölk 0,5%/yoghurt 0,5%
25 g smör, smält *
25 g bredgott mellan, smält *
2 ½ dl vetemjöl *
kanel
2 msk pärlsocker
*

Totalt för hela kakan blir det 53P, dela i antalet bitar för att få fram points/port, t.ex 12 bitar ger 4P/bit.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 1158 kcal för hela kakan, dela i antalet bitar för att få fram kcal/port, t.ex 12 bitar ger ca 97 kcal/bit.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Italiensk kassler i ugn

Godkväll i stugorna! Lillördag och jag är supertrött efter ett maratonpass på jobbet på em för att få ut så mycket varor som möjligt innan jag slutade, tur jag tränar på gym så jag kan utnyttja min styrka jag fått för den behövdes idag 😁

Hittade ett smarrigt kasslerrecept hos Victoria som har bloggen Matplatsen som jag blev väldigt förtjust i, kommer göras fler gånger!

6 port.

700 g kassler
3 st tomater i småbitar
½-1 kruka färsk basilika
1 dl grädde
3 st vitlöksklyftor
1 dl crème fraiche
2 msk tomatpuré
150 g mozzarella i bitar/riven mozzarella
salt
peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva kassler tunt och lägg i en ugnsform.
Blanda hackad tomat, vitlök och hackade örter med crème fraiche och grädde.
Häll smeten över kasslern i formen och strö sedan ost över.
In i ugnen tills rätten fått lite färg, ca 15-20 min.
Servera med t.ex ris och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

700 g kassler, utan fett *
3 st tomater i småbitar
½-1 kruka färsk basilika
1 dl matlagningsgrädde 13% *
3 st vitlöksklyftor
1 dl crème fraiche 5% *
2 msk tomatpuré
100 g riven mozzarella 21% *
salt
peppar

Totalt blir det 6P/port exkl tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 223 kcal/port exkl tillbehör och grönsaker vid sidan av.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingpasta med pesto

Godkväll! En grå och trist ledig dag som jag försökt att göra så lite som möjligt på då jag varit ledig från jobbet. Är så dålig på att göra ingenting då jag oftast blir rastlös vilket i sin tur leder till att jag äter något jag inte ska (ja även jag har dålig karaktär). Men det är bara att öva vidare, någon gång ska man väl få det att fungera tänker jag 😉

Försöker att ”rensa” bort livsmedel här hemma från kyl/frys/skafferi så att det inte hinner att bli dåligt och just nu tar jag en varv på min hylla med diverse glasburkar, såser och tillbehör som feferonis och rödbetor mm. Denna rätt skapades med en burk med en slatt grön pesto som bas, även lätt att göra själv om man vill 🌿

6 port.

1 förp. kycklinginnerfiléer, ca 750 g
1 röd paprika
1 ask champinjoner
olja/smör
salt
peppar
lökpulver
2 msk vetemjöl
1½ msk kycklingfond
3-5 msk grön pesto
2 dl grädde
valfri mängd pastavatten

Börja med att ansa och skära paprikan och svampen i valfria stora bitar.
Skär kycklingen i mindre bitar.
Hetta upp en panna med valfritt matfett och lägg i lite kyckling i taget, krydda med salt, peppar och lökpulver.
Lägg åt sidan och stek resten av kycklingen.
Lägg i svampen i en torr panna och stek tills vätskan i svampen försvunnit, tillsätt lite matfett och blanda ner paprikan med svampen och stek ett par minuter till.
Blanda i den stekta kycklingen med grönsakerna och tillsätt mjölet och rör om.
Tillsätt fond, pesto och grädde och låt det koka upp.
Blanda i valfri mängd pastavatten (jag tog ca 2-3 dl).
Servera med valfri pasta och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

1 förp. kycklinginnerfiléer, ca 750 g
1 röd paprika
1 ask champinjoner
olja/smör (lägg till points för mängden du använder)
salt
peppar
lökpulver
2 msk vetemjöl *
1½ msk kycklingfond
3 msk grön pesto *
2 dl matlagningsgrädde 13% *
valfri mängd pastavatten

Totalt blir det 4P/port exkl tillbehören.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 258 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK