Citronbiskvier i långpanna

Biskvier är ett populärt bakverk att bjuda på, dock kan det vara lite pillrigt att baka. Att istället baka ut biskvierna i långpanna går både snabbt och är smidigt.

Botten
400 g mandelmassa
1 dl socker
2 äggvitor

Citronsmörkräm
200 g smör
3 dl florsocker
2 äggulor
1 citron, saft + zest
1 msk vaniljsocker

250 g vit choklad

Riv mandelmassan på rivjärn och blanda ner äggvita och socker.
Rör ordentligt till en smidig smet och tryck ut i botten på en form (långpanna ca 30×40 cm) med bakplåtspapper.
In i ugnen 12-15 min, 175°C, tills den fått lite färg.
Låt den svalna helt innan du bred på smörkrämen.

Ta fram en bunke och vispa upp smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor i 5-10 minuter.
Tillsätt citronsaft + zest och vispa med elvispen samtidigt.
Bre ut på din botten.
Ställ in biskvibotten och smörkrämen i frysen medans du fixar chokladen.

Smält chokladen över ett vattenbad på låg värme.
Ta fram biskvibotten från frysen och bred ut chokladen över smörkrämen.
Dekorera ev med lite citronzest.

Dela kakan i bitar när chokladen har stelnat och förvara dom i en burk i kylen.

Tacokryddad kycklingfilé i pitabröd

Idag jobbar jag kväll, var dock uppe tidigt idag och fixar i tvättstugan och förberett middag till familjen. Vi utökar öppettiderna från och med idag med en extra timme så nu kommer man inte vara hemma förrän 21 när man jobbar kväll. Tur man inte gör det så ofta.

Lite enklare sommarmat som passar både till lunch och middag.

4 port.

4 st kycklingfiléer
olja
1 påse tacokrydda el. ½ dl hemmagjord
1 dl vatten
4 st pitabröd
sallad
gurka
rödlök
vitlöksdressing

Strimla kycklingfiléerna och stek dom i lite olja.
När kycklingen är klar, sänk värmen och krydda med tacokrydda och häll på vatten.
Låt det stå och småsjuda tills vattnet kokat bort.

Värm pitabröden i ugnen enligt anvisningar på förpackningen.
Servera med valfria grönsaker, vi hade sallad, gurka och rödlök.
Vi använde färdig vitlöksdressing från Eldorado, annars kan man röra ihop något själv med naturell yoghurt eller Larsas grekiska yoghurt.

Vill man ha det lite mera matigt kan man servera pitabröden ihop med lite pommes/ugnspotatis.

Viktväktarna Points

4 st kycklingfiléer
olja (lägg till points för så mycket du använder)
½ dl hemmagjord tacokrydda
1 dl vatten
4 st pitabröd *
sallad
gurka
rödlök
vitlöksdressing t.ex Eldorado (lägg till points för mängden du använder)

Totalt blir det 5P/port exkl tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Pasta- & färsgratäng

En perfekt allt-i-allo rätt som man enkelt kan förbereda dagen innan och sen värma i ugnen.

4 port.

500 g köttfärs
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
olivolja
1½ dl torrt vitt vin el. kalvbuljong
1 burk krossade tomater
1 msk oregano
salt
peppar
400 g pasta

Bechamelsås
2 msk smör
2-3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt
peppar
2 krm riven muskot
1 msk pressad citronsaft
1½ dl riven ost

Skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp oljan i en panna och låt löken mjukna.
Öka värmen och bryn färsen.
Tillsätt vin/buljong, krossade tomater, oregano, salt och peppar.
Låt puttra ca 30 min.

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.

Sätt ugnen på 200°C.

Smält smöret till såsen i en kastrull, strö över mjöl och rör om.
Tillsätt mjölk under omrörning och låt koka ca 5 min.
Smaksätt med salt, peppar, muskot, citronsaft och hälften av den rivna osten.
Smörj en eldfast form och varva färs och pasta.
Avsluta med såsen.
Strö över resten av osten och tillaga ca 30 min mitt i ugnen.

Servera med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

400 g nötfärs 5% *
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
olivolja (lägg till points för så mycket du använder)
1½ dl vitt matlagningsvin el. kalvbuljong *
1 burk krossade tomater, Mutti
1 msk oregano
salt
peppar
400 g kokt pasta *
Bechamelsås
1½ msk smör, Culiness *
2 msk vetemjöl *
5 dl mjölk 1,5% *
salt
peppar
2 krm riven muskot
1 msk pressad citronsaft
1 dl riven ost 12%
*

Totalt blir det 13P/port. Servera med valfria grönsaker.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: 465 kcal/port exkl tillsatt olivolja och grönsaker vid sidan av.

Korvgryta med äpple och curry

Sju arbetspass kvar sen semester! Nog för att jag trivs med mitt jobb massor, men nu vill jag vara ledig och ta dagen som den kommer ett tag. Har varit rätt intensivt på jobbet senaste veckan så jag har t.o.m tagit en powernap när jag kommit hem för att orka med kvällen.

Hittade ett recept på en god korvgryta bland mina tidningsurklipp som jag var tvungen att testa. Så gott!!!

6 port.

6-9 korvar, beroende på sort
1 stor gul lök, grovt hackad
1 stort äpple, tärnat
1-1½ msk curry
3 hönsbuljongtärningar
olivolja
3 dl crème fraiche
4½ dl vatten

Skär korven i tunna skivor och stek lätt krispig i en stekpanna.
Lägg åt sidan.
Fräs lök, äpple och curry i olja i samma stekpanna.
Häll i vatten, smula ner buljongtärningarna och klicka i crème fraichen.
Lägg tillbaka korven och låt allt småputtra ca 5 min.
Servera grytan med bulgur.

Viktväktarna Points

8-9 korvar, beroende på sort, t.ex Icas kabanoss kycklingkorv *
1 stor gul lök, grovt hackad
1 stort äpple, tärnat
1-1½ msk curry
3 hönsbuljongtärningar *
olivolja (lägg till points för det du använder)
3 dl crème fraiche 5% *
4½ dl vatten

Totalt blir det 9P/port, lägg till points för bulgur eller annat tillbehör.

TIPS! Använd nya korven från Maträtt, 9 st korvar och byt ut crème fraiche mot turkisk yoghurt (rör i mot slutet av tillagningen så den ej kokar) så kommer points ner till 3P/port + points för tillbehör och matfett.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 215 kcal/port exkl tillsatt matfett och tillbehör alt ca 143 kcal med korv från Maträtt och turkisk yoghurt.

Följ mig gärna på Instagram: THERESEMATOCHBAK

Grahamskex

Baka egna kex att servera på ostbrickan. Perfekt att sitta och mumsa på i trevligt sällskap på sommarkvällarna!

250 g smör, rumsvarmt
1½ dl brunt farinsocker
3 msk honung
3½ dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt

Vispa ihop smör, farinsocker och honung i en bunke.
Blanda mjölsorterna, bikarbonat och salt i en annan bunke.
Blanda snabbt ner det i smörblandningen, bara precis så mycket att degen håller ihop.
Vira in degen i plastfolie och lägg den i kylen i 1 tim.

Sätt ugnen på 175°C.
Mjöla bakbordet lätt.
Ta en del av den lite smuliga degen i taget och platta till den.
Täck den med plastfolie och kavla ut den till en 3 mm tjock platta.
Stansa ut kakorna med ett kakmått och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Fortsätt så tills all deg är använd.

Nagga kexen med en gaffel och grädda dem mitt i ugnen i ca 13 min eller tills de är gyllenbruna.
De är lite svampiga när de kommer ut ur ugnen men stelnar när de svalnat en stund på galler.

Följ mig gärna på Instagram: THERESEMATOCHBAK

Fiskgratäng med västerbottenost

Känns rätt ok just nu med att ha tagit sen semester. Fy vilket tråkigt väder det har varit denna vecka. Dock tråkigt för er som har ledigt. Nån gång i veckan tänkte jag hitta inspiration och testa recept från andra bloggare eller instagramare och lägga ut här. Så får ni lite tips på andra sidor att hämta inspiration ifrån. Denna gång är det ett recept från Mat med Sofie.

4 port.

400 g torskfilé
4 dl grädde
1½ dl riven Västerbottensost
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 tsk citronpeppar
1 msk hackad färsk dill
½ tsk salt

Sätt ugnen på 180°C.
Lägg tinad torskfilé i ugnsfast form.
Blanda ihop grädde, tomatpuré, 1 dl Västerbottensost, salt, citronpeppar, dill och smulad buljongtärning i en skål.
Häll sedan blandningen över fisken och strö över resterande ost.
Gratinera i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.

Servera med kokt potatis och valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

400 g torskfilé
2 dl matlagningsgrädde 13% *
2 dl mjölk 3% *
1½ dl riven Västerbottensost *
1 grönsaksbuljongtärning *
2 msk tomatpuré
1 tsk citronpeppar
1 msk hackad färsk dill
½ tsk salt

Totalt 7P/port. Lägg till points för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 237 kcal/port exkl tillbehör och grönsaker.