Kräftpasta med dill & rödlök

Hade en ask kräftost som behövde användas, perfekt att ha till pastarätter. Enkelt och gott till vardags!

6 port.

pasta, valfri mängd
1-2 askar kräftstjärtar
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 ask kräftost, Kavli
½-1 tsk sambal oelek
1 msk hummerfond
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
dill
salt
peppar

Koka valfri mängd pasta enligt anvisningar på förpackningen.
Finhacka löken och pressa vitlöken i en panna och fräs i lite matfett på lite lägre värme så det inte tar färg.
Rör ner mjukost, sambal oelek, hummerfond, grädde och crème fraiche.
Låt det koka upp och småsjuda medans pastan kokar.
Rör ner dill och smaka av med salt och peppar.
Ta av från plattan och blanda ner dom avrunna kräftstjärtarna.
Blanda ner pastan direkt i såsen eller servera det var för sig ihop med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

pasta, valfri mängd
1-2 askar kräftstjärtar
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
300 g kräftost, Kavli *
½-1 tsk sambal oelek
1 msk hummerfond *
½ dl matlagningsgrädde 13% *
½ dl pastavatten
2½ dl turkisk yoghurt 0% (rör ner ihop med kräftstjärtarna, bör ej kokas)
dill
salt
peppar

Totalt blir det 6 PP/port, lägg till PP för matfett och pasta.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 189 kcal (1 burk kräftstjärtar, 2 burkar blir 214 kcal) exkl matfett, pasta och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Pasta- & kycklinggratäng Al Forno

En släng ihop rätt om man har lite tid en vardagskväll. Grymt god sås från Dolmio!

6-8 port.

valfri mängd pasta
600 g kycklingfilé
salt
peppar
1 burk Dolmio cheddarost och grädde
riven ost

Koka pastan nästan klar (dra av ca 2 min på koktiden).
Skär kycklingen i mindre bitar/strimlor och stek i panna, krydda med salt och peppar.
Smörj en ugnsfast form med matfett och häll i pasta, kyckling och häll över pastasåsen.
Blanda runt.
Strö över riven ost och ställ in i ugnen i 200°C i ca 15-20 min.
Servera med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

valfri mängd pasta (lägg till points för valfri mängd)
600 g kycklingfilé
salt
peppar
1 burk Dolmio cheddarost och grädde *
1½ dl riven ost
12% *

Totalt blir det 4P/port (6 port) exkl pasta och matfett.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 197 kcal vid 6 port och 148 kcal vid 8 port exkl kcal för matfett, pasta och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Marinerad minutbiff med vitlökskräm

Lördag och ett riktigt smarrigt grilltips kommer här!

6 port.

6 skivor minutbiff
½ dl olivolja
4 msk balsamvinäger
2 msk chutney
1 vitlöksklyfta
3 tsk grovmalen svartpeppar
1 krm timjan
1 krm rosmarin

Vitlökskräm
3 dl crème fraiche/turkisk yoghurt
2-4 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar

Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål.
Lägg ner köttskivorna i en bunke/plastpåse och häll på marinaden och blanda runt.
Låt stå ett par timmar eller gärna fixa dagen innan för ännu godare smak.

Blanda ihop ingredienserna till vitlökssåsen.
Låt den stå kallt medans du fixar tillbehören.

Ta fram köttet och ta ur köttet från marinaden, låt det rinna av lite.
Stek/grilla köttet till önskad innertemp.

Servera köttet med vitlökssåsen och tex pommes och grönsaker.

Viktväktarna Points

6 skivor minutbiff (ryggbiff), ca 750 g *
½ dl olivolja *
4 msk balsamvinäger
2 msk chutney *
1 vitlöksklyfta
3 tsk grovmalen svartpeppar
1 krm timjan
1 krm rosmarin
3 dl grekisk/turkisk yoghurt 0%
2-4 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar

Totalt blir det 3P/port för köttet och beroende på hur mycket av marinaden som är kvar och inte sugits in i köttet så blir det 3P/port för marinaden minus det som är kvar, så ca 4-5P/port för kött med marinad och såsen. Lägg till points för tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 54 kcal för marinaden (hälften)+vitlökssåsen/port och 185 kcal för köttet/port, så ca 239 kcal/port exkl tillbehör och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

ToastFralla med kyckling & färskost

En nyhet i butikerna innan sommaren och som vanligt köper jag hem nyheter som jag sedan ibland glömmer av att testa. Så alldeles nyligen så rotade vi fram dessa färdiga toastfrallor från frysen och gjorde så smarriga toast/paninis till kvällsmat en kväll. Gjorde en enkel, basic fyllning av det som fanns hemma, men det kan man ju anpassa efter eget tycke och smak.

ToastFralla, Skogaholm
smör
färskost, med eller utan smak
skinka/kalkon/kycklingpålägg
ost

Bred smör på båda delarna av brödet.
Bred på färskost på ena eller båda delarna.
Lägg på valfritt pålägg som skinka/kalkon/kyckling.
Lägg på ostskivor så det täcker pålägget.
Ev lite salt och peppar innan du lägger ihop toasten och gräddar dom i smörgåsgrillen.
Servera med valfria grönsaker.

Viktväktarna Points

1 st ToastFralla, Skogaholm *
smör (lägg till points för mängden du använder)
1½ msk färskost 11%, med eller utan smak *
1-6 skivor skinka/kalkon/kycklingpålägg, tex Icas tunna skivor
40 g ost, 10%
*

Totalt blir det 10P/toast exkl smör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 352 kcal (räknat på ovan med 6 skivor kyckling och 40 g ost), lägg till kcal för smör och grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Stekt kassler med paprikasås

Godkväll! Tyckte det var dags för ett nytt kasslerrecept och hittade detta enkla recept hos Ica som fick bli min inspiration för denna rätt. Gick hem hos hela familjen!

4 port.

potatis

ca 600 g kassler
olja

1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olja
½ kycklingbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
½ dl vatten
2½ dl grädde
2 tsk majsstärkelse+vatten
salt
peppar
½ kruka persilja

haricots verts

Skala och koka potatisen.

Dela, kärna ur och strimla paprikan.
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs grönsakerna i olja i en kastrull.
Tillsätt smulad buljongtärning, vatten och grädde.
Koka på låg värme i ca 10 min.
Mixa såsen slät med stavmixer eller blender.
Koka upp igen och red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
Smaksätt med salt och peppar.
Hacka persilja och vänd ner i såsen.

Skiva kasslern och stek hastigt i olja i en stekpanna.

Koka haricots verts i saltat vatten ca 4 min.

Servera kasslern med paprikasås, bönor och kokt potatis, gärna pressad.

Viktväktarna Points

potatis (lägg till points för mängden du använder)
ca 600 g kassler, utan fett *
olja (lägg till points för den mängd du använder)
1 röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olja (lägg till points för den mängd du använder)
½ kycklingbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
2 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde 13% *
2 tsk majsstärkelse/vetemjöl/maizena+vatten *
salt
peppar
½ kruka persilja
haricots verts

Totalt blir det 5P/port exkl matfett och tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 224 kcal exkl matfett, potatis och haricots verts.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Kycklingenchiladas

En enkel och smarrig rätt som med fördel går att förbereda innan den ska ätas, passar både till vardags eller helgens middag 🤍

4-6 port.

600 g kycklingfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 dl crème fraiche tomat/basilika
salt
peppar

150 g riven ost
10 st tortillabröd, medium

Stek färsen i en panna.
Finhacka löken och bryn i pannan efter färsen utan att den börjat ta färg.
Pressa i vitlöksklyftorna och blanda ner färsen ihop med löken.
Häll i krossade tomater och blanda runt.
Låt det koka upp och sedan stå och småputtra ett tag så det går ihop sig till en lite fastare sås.
Blanda ner crème fraichen i färssåsen och blanda runt.
Smaka av med salt och peppar.

Fördela färssåsen på tortillabröden i en sträng mitt på.
Lägg på ca 1½ msk ost och rulla ihop tortillabrödet och lägg i en ugnsform, smörj botten med lite matfett så det inte fastnar.
Strö den ost som är kvar över tortillabröden och ställ in formen i ugnen i 200°C i ca 15-20 min.
Servera med valfria grönsaker och lite tacochips.

Viktväktarna Points

600 g kycklingfärs *
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 dl crème fraiche tomat/basilika 13% *
salt
peppar
150 g riven ost 12% *
10 st tortillabröd, medium
*

Delar man receptet på 6 port. blir det 14P/port exkl matfett vid stekning samt tillbehör.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 477 kcal/port exkl matfett vid stekning.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Tryffelburgare

Äntligen fredag! Kanske lite vemodigt för vissa om semestern tar slut nu efter helgen, själv har jag två veckor kvar 😄 Vill tipsa om en grymt god hamburgare vi gjorde senast med smak av tryffel. Köpte en tryffelmajonnäs i min favorit delikatessbutik i Örebro, The House of Taste. Ligger i Wadköping om ni har vägarna förbi 👌 Hittade även en cheddarost med smak av tryffel på Ica som var riktigt god, testa den om ni kan. Vill även slå ett slag för Felix Gårdspommes, första gången vi testade och den var jättegod! Ha en grymt trevlig helg ❤

6 port.

600 g nötfärs
1 msk grillkrydda
2 msk oxfond

Blanda färsen med kryddor och fond.
Gör sex stycken biffar av smeten som du plattar till, använd gärna en hamburgerpress.
Stek/grilla dem.

Servera med valfria tillbehör.

Vi hade tryffelmajonnäs Jean Baton, cheddarost med tryffel Väddö gårdsmejeri, sallad, lök och tomat, hamburgerbröd samt gårdspommes från Felix.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK