Smörkolabiskvier med en tvist av havssalt

När man får en beställning biskvier till jobbet är det bara att fixa det!

24 st

Bottnar
300 g mandelmassa
1¾ dl socker
2 st äggvitor

Smörkolasmörkräm
300 g mjukt smör
5 dl florsocker
3 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
1½ msk kokande vatten
smörkolaessens
några fudgegodisar

Dekorering
300 g mjölkchoklad havssalt
1 msk rapsolja
havssalt

Sätt på ugnen på 175°C.
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och vispa samman med äggvitan och sockret, gärna med elvisp.
Klicka eller spritsa ut bottnarna på en plåt klädda med bakplåtspapper, ca 24 stycken rundlar.
Tänk på att dom flyter ut lite i ugnen.
Grädda i 20-25 min tills de fått lite gyllene färg.
Låt bottnarna kallna helt på plåten innan du försiktigt lossar dom från bakplåtspappret och lägger dom med bottensidan uppåt så att dom får torka lite på andra sidan.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggulor fluffigt.
Häll sen i det kokande vattnet och fortsätt att vispa.
Droppa ner smörkolaessens i smörkrämen, smaka av och tillsätt mer tills du är nöjd med smaken.
Dela fudgen i små bitar med en kniv, rör ner i smörkrämen.
Spritsa eller klicka ut smörkrämen på bottnarna.
Ta sen en kniv eller baksidan av en sked och släta till och forma smörkrämen.
Ställ sen in dom i frysen under tiden du förbereder chokladen.

Smält 2/3 av chokladen över ett vattenbad.
När chokladen smält kan du hälla i den resterande chokladen och oljan och blanda tills all choklad har smält.
Ta fram biskvierna från frysen och doppa dom i den smälta chokladen och strö över lite havssalt.
Ett tips är att använda en tvåtandad “gaffel” eller en provsticka som man sticker ner i biskvibotten och sen doppar i chokladen.

Låt stelna i kylen en stund om det behövs.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.