En lättlagad variant av den vanliga grekiska rätten. Här byts äggplantan ut till potatis och blir därför en storfavorit bland vardagsrätterna. Räcker till många och dessutom perfekt att ha med i matlåda!
Tips! Stek färsen i tacokryddor och vips har du en krämigt god taco-moussaka! Eller gör den vegetarisk och välj vegofärs istället!
4-6 port.
1 kg potatis av fast sort
Köttfärssås
1 gul lök
500 g köttfärs
matfett
500 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
2 tsk rosmarin
salt
peppar
Philadelphiasås
400 g färskost
2 dl mjölk
salt
peppar
100 g riven ost
Skala potatis och koka mjukt i lättsaltat vatten.
Häll bort vattnet och låt den svalna.
Skär potatisen i skivor.
Hacka löken och stek den tillsammans med köttfärsen i en stekpanna.
Stek lite åt gången och lägg över det i en gryta allteftersom.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och rosmarin och låt alltsammans småputtra i 15 min.
Smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop philadelphiaost, mjölk, salt och peppar i en bunke.
Varva köttfärssås, potatis och philadelphiasås i en smord ugnsfast form.
Avsluta med köttfärssås och riven ost.
Gratinera i 225°C i cirka 30 min.
Servera med en god sallad.
Viktväktarna Points
1 kg potatis av fast sort *
1 gul lök
500 g nötfärs 5% *
matfett (lägg till points för den mängden du använder)
500 g krossade tomater
1 dl tomatpuré
2 tsk rosmarin
salt
peppar
400 g färskost, light *
2 dl mjölk 3% *
salt
peppar
100 g riven ost 12% *
Totalt blir det 11P/port om man delar på 6 port.
* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet
Kcal: ca 433 kcal/port exkl tillsatt matfett och grönsaker.
Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK
En kommentar till “Moussaka med färskost”