Morotsbullar

Ny månad igår och ny jobbvecka idag. Ikväll är det föräldramöte för dom två yngsta på skolan. När jag kommer hem har jag en gigantisk tvätthög som väntar på lite kärlek.

Försöker beta av ett matbrödsrecept i veckan, både gamla och nya recept. Väljer alltid att baka med vanliga råvaror så för er som är Viktväktare kan det ibland bli lite dyrt i points på bakverken, byt gärna ut råvaror mot andra råvaror med lägre points om ni föredrar att använda annat. Kanske går det att spara in något points här och där.

24 st

ca 200 g morötter
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1½ tsk salt
2 msk honung
2 tsk kumminfrön
13-14 dl rågsikt

Skala och finriv morötterna.
Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37°C.
Smula ner jästen i en skål och häll på mjölken och rör tills jästen löst upp sig.
Tillsätt morötter, salt, honung, kumminfrön och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 min.

Ta upp och knåda degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 24 bitar och forma dom till bullar.
Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar.
Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°C.
Grädda mitt i ugnen ca 10-12 min.
Låt svalna på galler under bakduk.

Viktväktarna Points

ca 200 g morötter
50 g Bredgott mellan *
5 dl mjölk 1.5% *
50 g jäst *
1½ tsk salt
2 msk honung *
2 tsk kumminfrön
13-14 dl rågsikt
*

Totalt blir det 4P/st. Servera tex med magert pålägg och en skål med naturell yoghurt med frukt och bär.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *