Mjuk saffranskaka

Har ni varit på luciafirande idag? Sambon och jag som båda var lediga var och tittade på 9-åringen som gick luciatåg i skolan idag. Så duktiga och så mysigt!

En enkel, klassisk sockerkaka med smak av saffran. Ett recept som funnits med på bloggen sen många år tillbaka, kände att den förtjänade en uppdatering. För er som är Viktväktare så får ni byta ut dom råvaror ni vill mot andra för att få ner SP antalet (tex socker, mjölk och matfett), som ni vet så använder ju jag vanliga råvaror till mina bakverk efter originalrecept.

3 st ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
1 påse saffran
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

smör och vetemjöl till formen
florsocker till dekoration av kakan

Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
 Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och vetemjöl. 
Fyll med smeten.

 Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
 Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. 
Pudra över florsocker vid servering.

Viktväktarna Flex (BLÅ)

3 st ägg
2½ dl strösocker (55 SP)
1 tsk vaniljsocker (1 SP)
50 g smör (19 SP)
1 dl mjölk 3% (3 SP)
1 påse saffran
3½ dl vetemjöl (21 SP)
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Totalt blir det 99 SP för hela sockerkakan. Dela i antalet bitar du delar kakan i för att få fram SP/bit. Jag fick ut 16 bitar efter mönstret på sockerkaksformen, 6 SP/bit.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

2 thoughts on “Mjuk saffranskaka

    1. Visst är det och man kan använda den till så mycket annat också som dammsugare eller grilla den till dessert mm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *