Lussekatter

Nu har jag tagit mig för att bakat Viktväktarvänliga lussekatter 🖤

35-40 st

1 pkt jäst
100 g bregott
5 dl vatten
2 pkt saffran
½ dl sötströ
1 dl strösocker
250 g vaniljkvarg utan socker
ca 16 dl Manitoba mjöl
13 g russin

ägg
vatten
salt

Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten + saffran och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt bregott, socker, kvarg och mjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och kör den i maskin i ca 10 min.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 min.

Dela degen i två bitar.
Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm tunn.
Skär remsor och rulla en remsa i taget in till mitten, vänd sen på den och rulla in resten av remsan in mot mitten.
Lägg lussekatten på en plåt.
Fortsätt och gör precis likadant med resten av degen.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°C.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–10 min, håll koll på hur dom ser ut, ska vara lite bruna på ovansidan när dom är klara.
Pensla med ägg blandat med lite vatten och en gnutta salt.
Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

Mitt WW SmartPoints (BLÅ)

1 pkt jäst
100 g bregott (30 SP)
5 dl vatten
2 pkt saffran
½ dl sötströ
1 dl strösocker (22 SP)
250 g vaniljkvarg utan socker (3 SP)
ca 16 dl Manitoba mjöl (92 SP)
13 g russin (2 SP)

Totalt för hela degen blir det 149 SP, delat på ca 35-40 lussekatter blir det 4 SP/bulle.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *