Långpannebullar med vaniljkräm

25 g jäst
3 dl kall mjölk
¾ dl strösocker
2 ägg
150 g mjukt smör
½ tsk salt
ca 1 liter vetemjöl special

Vaniljkräm
1½ dl mjölk
1½ dl grädde
2 äggulor
3 msk socker
½ vaniljstång
1½ msk Maizena majsstärkelse

Fyllning
100 g mjukt smör
1 dl socker
2 tsk kanel

Pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker

Lös upp jästen i mjölken och tillsätt resten av ingredienserna.
Arbeta till en smidig deg i maskin under ca 10 minuter.
Strö mjöl på ytan och låt jäsa övertäckt i 45-60 minuter.
Gör under tiden vaniljkrämen.

Skrapa fröna ur vaniljstången.
Sjud samtliga ingredienser till en tjock kräm i en kastrull, under vispning.
Låt svalna och plocka upp vaniljstången.

Blanda smör, socker och kanel krämigt.

Dela vetedegen i två delar.
Tryck ut ena degen till en botten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, eller i en lite mindre form, klädd med bakplåtspapper.
Bred vaniljkrämen över degen.

Kavla ut den andra degen till en rektangel, bred på kanelsmöret och rulla ihop som en rulltårta.
Skär degen i 16- 24 bitar och placera bullarna med snittytan uppåt på vaniljkrämen.
Jäs under duk i ca 60 minuter.
Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter eller tills bullarna har vacker färg.
Låt svalna och skär i rutor.

4 reaktioner till “Långpannebullar med vaniljkräm”

  1. Har ju inte bakat dessa själv, men har ju fått smaka dina och dom är så goda?

  2. Hej,
    Vet du om det funkar att frysa ner ”bullkakan”? Sonen har önskat dem till förskoleavslutningen och hade varit fint om det gick att förbereda ett par dagar i förväg.

    Tacksam för svar 🙂
    /AK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *